Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Οι Τούρκοι απειλούν με στρατιωτική δράση την Κύπρο για τα ενεργειακά

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους οι Τούρκοι κατά της Κύπρου, με αφορμή την ενεργειακή πολιτική της Λευκωσίας. Σύμφωνα με τον διαπρύσιο κήρυκα του νέο-Οθωμανισμού, τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, αν η Λευκωσία προχωρήσει σε γεωτρήσεις, η Άγκυρα θα προχωρήσει σε «προωθημένα βήματα», υπανισσόμενος την απειλή στρατιωτικής δράσης: «αν τεθεί θέμα περισσότερων προωθημένων βημάτων, θα επιδείξουμε την απαιτούμενη αντίδραση».
 
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι ετοιμάζονται να στείλουν πολεμικά πλοία στην περιοχή, ανεβάζοντας την ένταση στο κατακόρυφο.
Των δηλώσεων του Νταβούτογλου, είχαν προηγηθεί άλλες στο ίδιο μήκος κύματος, από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ, αλλά και του Τουρκοκύπριου Ντερβίς Έρογλου. Ο Γιλντίζ, τόνισε προκλητικά ότι «αποφάσεις σχετικές με Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) μπορούν να ληφθούν μόνο με συναίνεση μεταξύ όλων των γειτονικών χωρών», ενώ ο Έρογλου είπε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να προχωρήσει με αυτή την κίνηση».
Είναι πλέον σαφές ότι η Άγκυρα, έχοντας στην προκειμένη περίπτωση τον αραβικό κόσμο στο πλευρό της, όπως και τις κυβερνήσεις του Λιβάνου και της Συρίας, λόγω της ανεύθυνης όσο και παράλογης συμπαιγνίας εδώ της Λευκωσίας με το Ισραήλ, θα προσπαθήσει να αναστρέψει τα δεδομένα στην περιοχή, καθώς γύρω από την ενέργεια θα περιστραφούν τα πάντα τα επόμενα 20 χρόνια στη ΝΑ Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου