Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ισίκ Κοσανέρ: Ο τουρκικός Στρατός είναι για γέλια & για κλάματα!

Τουρκικός Στρατός για γέλια και για κλάματα στις συγκρούσεις με το ΡΚΚ, περιγράφεται στην συνομιλία που πρώην αρχηγού του τουρκικού ΓΕΕΘΑ Ισίκ Κοσανέρ με τους επιτελείς του που είχε υποκλαπεί και τώρα διέρρευσε στο διαδίκτυο.

Oλιγόψυχοι, με μηδενικές ηγετικές ικανότητες, ανεκπαίδευτοι και εύκολοι στόχοι των Κούρδων.



Η ομιλία του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ είχε γίνει στην πόλη Τούντζελι πριν από 13 μήνες, μετά από επίθεση Κούρδων ανταρτών που είχαν ρημάξει ένα στρατόπεδο και παρέμειναν ασύλληπτοι.

Είναι μία ομολογία που πρέπει να αναλυθεί πολύ προσεκτικά από το ελληνικό ΓΕΕΘΑ και τις ελληνικές υπηρεσίες γιατί δείχνει ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο του τουρκικού Στρατού, το οποίο απέχει πολύ από αυτό του «εργαλείου» μιας περιφερειακής υπερδύναμης, όπως θέλουν να την παρουσιάσουν.
Ας δούμε τα περιεχόμενο της ομιλίας Κοσανέρ και θα επανέλθουμε στον σχολιασμό μας.

Στην πρώτη ομιλία ο Κοσανέρ αναφέρεται στη μάχη του Χάντεπε, όπου ο τουρκικός στρατός έχασε 7 άνδρες και αφήνει υπόνοιες ότι κάποιοι από αυτούς σκοτώθηκαν από φίλια πυρά από λανθασμένες πληροφορίες που μεταδόθηκαν από UAV σε μονάδα πυροβολικού: «Έχει ξεκινήσει η επιχείρηση και έχουμε έρθει σε επαφή με τον εχθρό. Ο επικεφαλής της πτήσης του UAV δεν συντονίστηκε με τον επικεφαλή της μονάδας που επιχειρούσε. Βλέπει δικούς μας στρατιώτες και τους θεωρεί εχθρούς. Και μεταδίδει λάθος συντεταγμένες!»

Αλλά τα κωμικοτραγικά δεν τελειώνουν εδώ. Αναφέρεται και σε ένα άλλο επεισόδιο ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ που συνέβη το 2010 στην περιοχή Λίτζε της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

«Όταν ο ηγέτης της ομάδας που έχω στείλει για επιχείρηση με την πρώτη σφαίρα που πέφτει είναι ο πρώτος που αφήνει το όπλο του και φεύγει τρέχοντας, εμείς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Σημαίνει πως εμείς δεν έχουμε κάνει την απαραίτητη εκπαίδευση και ψυχολογική προετοιμασία αν ο ηγέτης της μονάδας φεύγει. Μετά από αυτό είναι λογικό να καταρρέουν οι γραμμές. Εδώ ήρθαν δυο άτομα από απέναντι και μας πήραν ομήρους 30 στρατιώτες (σ.σ. !!!).Ρεζιλίκι. Δεν είναι δυνατόν! Μετά το όπλο που άφησε ο αρχηγός μας το δείχνουν στο κουρδικό τηλεοπτικό κανάλι..»

Και συνεχίζει περιγράφοντας μια χαοτική κατάσταση όπου αγνοούν ακόμα και που έχουν τοποθετήσει τις νάρκες στην τουρκική επικράτεια: Στην υποκλαπείσα ομιλία του ο Κοσανέρ αποκαλύπτει πως σε πολλά σημεία της επικράτειας στα σύνορα με άλλες χώρες, πιθανόν και με την Ελλάδα, ο Στρατός έχει τοποθετήσει νάρκες για τις οποίες έχουν απωλέσει τους χάρτες και … αγνοεί ποιες περιοχές έχουν ναρκοθετηθεί! «“Eδω δεν έχουμε κρατήσει σημειώσεις για τις νάρκες που έχουν τοποθετηθεί στα σύνορα. Υπήρξε άνθρωπος που περνούσε από εκεί και τις πάτησε. Κάλεσα ειδική μονάδα για να ψάξει για νάρκες μέσα στη δική μας χώρα. Νάρκες που τοποθετήσαμε εμείς. Τώρα πως γίνεται να έχουν τοποθετηθεί πριν από 10-20 χρόνια και να μην γνωρίζουμε που βρίσκονται, αυτό αν το ξέρει κάποιος να μου το πει. Που χάθηκαν οι χάρτες;»

Η διαρροή μιας ακόμα συνομιλίας που στόχο έχει να πλήξει την εικόνα των μέχρι πρότινος ηγετών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, φυσικά μόνο τυχαία δεν είναι.

Από εκεί και πέρα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι ο τουρκικός Στρατός έχει πρόβλημα ηγετών χαμηλών κλιμακίων, ελλιπή εκπαίδευση, επιδεικνύουν πανικό σε καταστάσεις υπό πίεση και η οργάνωσή τους δεν είναι και τόσο φοβερή: Όταν χάνουν τους χάρτες περιοχών που έχουν ναρκοθετηθεί, τότε μάλλον έχουν συστημικό πρόβλημα.

Όλα αυτά καλό είναι να μελετηθούν όπως προείπαμε, αλλά και να προσεχθούν από την φοβική ελληνική πολιτική ηγεσία: Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παρά τις ελλείψεις τους έχουν ποιότητα έμψυχου υλικού που κάνει την διαφορά και μπορεί να δώσει την νίκη αν υπάρξει πολιτική βούληση και ενθάρρυνση. Τα ίδια χάλια παρουσίασαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις το 1974 στην Κύπρο, αλλά διασώθηκαν από την πολιτική ατολμία των Αθηνών. Τα ίδια έγιναν και στα Ίμια. Η ασφάλεια είναι πάνω απ’όλα ευθύνη των πολιτικών...

Xθες ο αντιναύαρχος Καντίρ Σαγντίτς που έχει συλληφθεί με τις κατηγορίες συμμετοχής στο σχέδιο συνωμοσίας «Βαριοπούλα» κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας δήλωσε πως οι συνεχείς συλλήψεις αξιωματικών διαλύουν στο στράτευμα και πως "ακόμα και χώρες όπως η Ελλάδα" (sic) έχουν πάρει θάρρος. "Ακόμη και η Ελλάδα που είναι στα όρια της χρεοκοπίας, πήρε θάρρος από τις συλλήψεις των αξιωματικών του Στρατού και κυρίως το 50% των αρχηγών του Ναυτικού μας και τώρα απέκτησε το θάρρος για να κάνει υποθαλάσσιες έρευνες και να εξερευνήσει τον ορυκτό πλούτο ανοιχτά της Κύπρου".

Δηλαδή πόσο περισσότερο χάλια μπορούν να γίνουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πέρα από αυτά που περιγράφει ο Κοσανέρ; Γιατί και οι γκάφες τους στην θάλασσα είναι περιλάλητες... Για το "ξύλο" που τρώνε σχεδόν καθημερινά στον αέρα, ας μην το συζητήσουμε!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου