Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Το αίσχος της κράτησης του Ντερτιλή και οι ευθύνες όλων μας


Χρειάστηκε η πρωτοβουλία ενός θαρραλέου δεσπότη, του Αμβρόσιου Καλαβρύτων, για να θυμηθούμε όλοι μας το νομικό, πολιτικό και ηθικό αίσχος που αποτελεί η συνεχιζόμενη κράτηση του στρατηγού Νικόλαου Ντερτιλή. Νομικό αίσχος, γιατί πέραν από το ανυπόστατο των αρχικών κατηγοριών, στο Ντερτιλή δεν έχει εφαρμοστεί αυτοδικαίως κανένα από τα ευνοϊκά μέτρα που προβλέπονται για όλους τους κρατουμένους. Πολιτικό αίσχος, γιατί λόγω του "χουντικού" του παρελθόντος κανένας πολιτικός ή κοινωνικός φορέας δεν τολμά να αναφερθεί στην περίπτωσή του. Και τέλος ηθικό αίσχος, γιατί ουδείς συγκινείται από το γεγονός της φυλάκισης επί 37 έτη ενός ανθρώπου που έχει ξεπεράσει τα 80 χρόνια ζωής.

Όταν αναφέρθηκα προηγουμένως στην επίσκεψη Αμβρόσιου στις φυλακές Κορυδαλλού, τόνισα ότι "θύμισε σε όλους μας την φυλάκιση Ντερτιλή". Γράφοντας "όλους" δεν εννοώ φυσικά τους πεινασμένους για είδηση τον Αύγουστο δημοσιογράφους, οι οποίοι ξέθαψαν τα φιλμάκια από το Πολυτεχνείο και γέμισαν τα δελτία τους ή τις στήλες τους. Δεν αναφέρομαι επίσης ούτε στους θλιβερούς "Αντιστασιακούς" που και αυτοί βρήκαν την ευκαιρία για λίγα δευτερόλεπτα δημοσιότητας ώστε να κλαψουρίσουν τα χιλιοειπωμένα κλισέ τους. Στους "όλους" βέβαια δεν περιλαμβάνονται και όσοι από τον πολιτικό κόσμο είχαν το θράσος να καταδικάσουν τον Αμβρόσιο για την επίσκεψή του. Γιατί χρειάζεται περίσσια δόση θράσους την περίοδο που έχει κάποιος χρεοκοπήσει την χώρα, φτωχύνει τον λαό της και ξεπουλήσει την εθνική κυριαρχία να τολμά να κατηγορεί άλλους ως "βιαστές της πατρίδας".

Αφήνοντας όμως αυτούς, ας πάμε σε κάποιους "άλλους" οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια δεν έπραξαν απολύτως τίποτα για να αποφυλακίσουν τον στρατηγό. Ποιους; Μα όλους εμάς φυσικά που κινούμαστε στον ευρύτερο πατριωτικό χώρο και τα τελευταία χρόνια όποτε ακούμε για χούντα κάνουμε τους στρουθοκαμήλους. Και αυτό είτε γιατί φοβόμαστε μήπως λερωθούμε πολιτικά και χάσουμε καμία ψήφο, είτε γιατί η χούντα θεωρείται ντεμοντέ και ανεπαρκής για τις ιδεολογικές μας αναζητήσεις. Στην ουσία τρέμουμε την ταύτιση μαζί της επειδή ακόμη και σε αυτόν τον τομέα έχουμε αφήσει τους αντιπάλους να μας βάλουν στην θέση του απολογούμενου.Αν εξαιρέσει κανείς ορισμένες εκδοτικές προσπάθειες των τελευταίων ετών που επιχειρούν μία ανάλυση στο φαινόμενο της 21ης Απριλίου, ο υπόλοιπος χώρος φέρεται τελείως υποκριτικά. Από την μία ο ΛΑΟΣ, που αν εξαιρέσουμε μία παλαιότερη αναφορά στην Βουλή από τον Γ. Καρατζαφέρη, το μόνο που κάνουν οι βουλευτές του είναι να εμφανίζονται σε τίποτε χουντογλέντια, στα πίσω τραπέζια όμως, ή να στέλνουν στα κρυφά κανέναν εκπρόσωπό τους σε μνημόσυνα. Από την άλλη η Χρυσή Αυγή και οι διάφοροι εθνικοσοσιαλιστές, εθνικοεπαναστάτες και λοιποί, αφού έχουν ξεχέσει την χούντα ιδεολογικά, παραμονές εκλογών την θυμούνται και μοστράρουν φωτογραφίες του Παπαδόπουλου, μπας και τσιμπήσουν κανέναν νοσταλγό του. 

Φτάνει λοιπόν με τις αηδίες και τις υποκρισίες. Ο στρατηγός Νικόλαος Ντερτιλής οφείλει να αποφυλακιστεί γιατί είναι ένας πολεμιστής της πατρίδας και ένα παράδειγμα ανθρώπου τόσο σπάνιο στην εποχή μας, καθώς δεν έχει μετανοιώσει για τίποτε και δεν έχει μετακινηθεί στο ελάχιστο από τις απόψεις του.

Από αυτό το βήμα σας αναγγέλλουμε την δημιουργία μίας επιτροπής, η οποία θα ανακινήσει νομικά και δημοσιογραφικά το ζήτημα και από το φθινόπωρο θα πάρει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες για την διεθνοποίηση του νομικού αυτού εκτρώματος. Μία πρωτοβουλία όχι πολιτική, αλλά ηθική. Γιατί επιτέλους πέραν από τις όποιες ψηφοθηρικές ή άλλες σκοπιμότητες υπάρχει και η ηθική. Και ίσως ο Ντερτιλής μπορεί να βοηθήσει πολλούς να ξαναβρούν αυτή την χαμένη πλευρά τους.


Δημήτρης Ζαφειρόπουλος

1 σχόλιο:

  1. ΑΝ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΝΤΕΡΤΙΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΕΙΧΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ!!!ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΕΣΑΜΕ ΣΕ ΕΥΝΟΥΧΟΥΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή