Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Πάνε να βγάλουν λάδι τον Χριστόφια για το Μαρί

Την άποψή του, ότι έπρεπε να έχει διωχθεί ήδη ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας σε σχέση με την τραγωδία στο Μαρί, εξέφρασε μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία η «ομάδα εθελοντών αφυπνισμένοι και αποφασισμένοι έξω από το Προεδρικό» ο δικηγόρος Γιάννης Ιωάννου, επιστήμονας με ειδίκευση στο Ποινικό Δίκαιο. Το θέμα της διάλεξης ήταν «Εξουσίες και δικαιώματα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας - Προϋποθέσεις για ποινική του δίωξη αναφορικά με τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου». Και φυσικά ο κόσμος που παρέστη ήταν πολύς.

Σε δήλωσή του στον αντιπολιτευόμενο κυπριακό Τύπο ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε πως «έπρεπε να ζητηθεί από τον Πρόεδρο Χριστόφια να δώσει κατάθεση στην Αστυνομία. Κι όμως ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε, ότι δεν πρόκειται να ζητήσει κατάθεση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Φανταστείτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ξέρει ποιος ευθύνεται και να μην απευθύνεται ο Γενικός Εισαγγελέας στον μάρτυρα που ξέρει ποιος ευθύνεται!»

Ποια Δικαιοσύνη;

Και επειδή η προσπάθεια που καταβάλλεται για να καλυφθεί πολιτικά η εθνομηδενιστική κυβέρνηση του ΑΚΕΛ «βγάζει μάτια», ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι «από την κατάθεση του Προέδρου στην Αστυνομία θα μπορούσαν να συμβούν τρία πράγματα: θα μπορούσε να προκύψει η ευθύνη του ιδίου ή θα μπορούσε να προκύψει η ευθύνη κάποιου άλλου (κι επομένως χωρίς την κατάθεση του Προέδρου δεν μπορούμε να ξέρουμε αν υπάρχει ευθύνη κάποιου τρίτου) ή θα μπορούσε να διευκολυνθούν οι ανακρίσεις προς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αλλά ούτε αυτό θα γίνει... Είναι καταθλιπτικός ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι διαδικασίες για απόδοση δικαιοσύνης για την τραγωδία στο Μαρί και προκαλεί πόνο και κατάθλιψη. Όλες αυτές οι διαδικασίες γίνονται προκειμένου να διεκπεραιωθεί μια τυπική διαδικασία που προβλέπεται και από τον νόμο, να εκπονηθεί ένα πόρισμα που μπορεί κανείς να πιθανολογήσει από σήμερα ότι θα είναι ένα νερόβραστο πόρισμα. Και πιθανόν να βρεθούν και κάποια εξιλαστήρια θύματα...»

Ο Γιάννης Ιωάννου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «δεν θα φτάσει στην αλήθεια η επιτροπή διερεύνησης. Μια υπόθεση αυτής της σοβαρότητας έπρεπε να εξεταστεί πρωτίστως ανακριτικά και δευτερευόντως διερευνητικά. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται παράλληλες διαδικασίες που να βλέπουν και το φως της δημοσιότητας, να γνωρίζει ο ένας τι θα πει ο άλλος και, όταν και εφόσον βρεθεί ενώπιον των ανακριτικών αρχών, να μπορεί είτε να καλύπτει κενά είτε να αυτό-προστατευθεί. Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο νομικά να υπάρχουν δύο παράλληλες διαδικασίες εκ των οποίων η μία μυστική και η άλλη δημόσια».

ΑΚΕΛ ζητά ονόματα για να φακελώσει πατριώτες και όποιον του ασκεί κριτική

Την ίδια ώρα, το ΑΚΕΛ στρέφεται κατά των πολιτών που ζητούν καταμέριση ευθυνών. Με επιστολή του ο ανθέλληνας γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, αφού λέει ότι η Κύπρος «διέρχεται κρίσιμες στιγμές», ισχυρίζεται βλακωδώς ότι «η πρόκληση αχρείαστης έντασης ζημιώνει και δεν εξυπηρετεί τις προσπάθειες που καταβάλλονται για ξεπέρασμά τους». Δηλαδή, με λίγα λόγια, ζητά σταλινικότατα από τον κόσμο να μην ασκεί κριτική στον φιλότουρκο και άνθρωπο των Βρετανών, Δημήτρη Χριστόφια! Και, ψάχνεται και για φακέλωμα: «ουδέποτε λάβαμε ως ΑΚΕΛ το βιβλίο με τις υπογραφές που έχετε συλλέξει και το οποίο υποσχεθήκατε να μας δώσετε», λέει στην αποδέκτη της επιστολής!

Σταλινισμός στην Κύπρο, με μεθοδεύσεις για να μην «πληγεί» πολιτικά ο άνθρωπος των πρώην αποικιοκρατών στο νησί, αλλά και να τεθούν υπό έλεγχο από το σταλινικό-λενινιστικό ΑΚΕΛ, όσοι αντιδρούν. Όμως, οι Έλληνες ξέρουν πλέον με τι έχουν να κάνουν...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου