Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

«Μνημόνιο ασφαλείας» για Ελλάδα και Ισραήλ

Υπέγραψαν οι Μπεγλίτης και Μπαράκ.

Με τη βούλα τα "κολλητηλίκια" με το Ισραήλ, χωρίς η μνήμη να είναι ενεργή, χωρίς να διδάσκει το πόσο μοιραίες μπορεί να καταστούν αυτές οι υπογραφές και οι λυκοφιλίες...


Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ υπέγραψε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης με τον ομόλογό του, Εχούντ Μπαράκ, με τον οποίο συναντήθηκε το απόγευμα στην Ιερουσαλήμ ξεκινώντας την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ.


Όπως δήλωσε ο κ. Μπεγλίτης «έρχομαι ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας μου για να δηλώσω την πολιτική μας βούληση ως Κυβέρνηση, αλλά και ως πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ότι θέλουμε να εργασθούμε ειλικρινά οι δύο χώρες, οι δύο κυβερνήσεις, οι δύο λαοί, ώστε να αναπτύξουμε περαιτέρω και να εμβαθύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε όλους τους τομείς αμοιβαίου συμφέροντος και ενδιαφέροντος».

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Αμυνας στο Ισραήλ και εντάσσεται στο μνημόνιο συνεργασίας, που συμφωνήθηκε πέρσι ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου ενώ πραγματοποιείται την στιγμή κατά την οποία επιδεινώνονται οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα ισορροπίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Έλληνας υπουργός Αμυνας έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι η επίσκεψη του αφορά αποκλειστικά τις διμερείς σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ και δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά με άλλες χώρες της περιοχής. «Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ δεν ετεροπροσδιορίζονται, δεν επηρεάζονται από την όποια συγκυρία. Θέλουμε να αναπτύξουμε σχέσεις κοιτώντας στο μέλλον», υπογράμμισε.

Τόνισε, επιπλέον, ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες γύρω από την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ και το νόμιμο δικαίωμά του που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο στην αυτοάμυνα, καταδικάζοντας όλες εκείνες τις τρομοκρατικές ενέργειες από οργανώσεις που δρουν από τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη εναντίον πολιτών του Κράτους του Ισραήλ.

Με θετικά λόγια για την αναβάθμιση της στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας των δυο χωρών μίλησε και ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ε. Μπαράκ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του.

«Βλέπουμε με ικανοποίηση την εμβάθυνση και διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ ημών και των Ελλήνων σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα ασφαλείας και επιθυμούμε να δούμε την εμβάθυνση και την διεύρυνση της συνεργασίας αυτής μεταξύ των κυβερνήσεων, μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας και μεταξύ των λαών μας», είπε ο κ. Μπάρακ.

Ο Πάνος Μπεγλίτης συναντήθηκε επίσης με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Αντιστράτηγο κ. Μπένι Γκαντζ ενω αύριο θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Σιμόν Πέρεζ και θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Άβιντγκορ Λίμπερμαν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου