Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

«ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - ΦΑΝΤΑΣΜΑ!»


Ένα μήνα μετά την ψήφιση του νέου νόμου πλαισίου από το Υπουργείο Παιδείας, ο οποίος θίγει άμεσα κεκτημένα χρόνων που διεκδικήθηκαν μέσα στα φοιτητικά αμφιθέατρα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος (Αγρίνιο) τελεί υπό κατάληψη, έχοντας να αντιμετωπίσει όχι μόνο το νέο νόμο «έκτρωμα», αλλά και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του.
 Ήδη διανύουμε την τέταρτη εβδομάδα καταλήψεων και τα προβλήματα που πλήττουν τη φοιτητική κοινότητα του Αγρινίου, όχι μόνο δεν έχουν λυθεί, αλλά συνεχώς διογκώνονται.

Ενώ η αυτονόμηση του Ιδρύματος (από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ) φάνταζε καλός οιωνός για τη μετέπειτα εξέλιξη και ομαλή λειτουργία του, τελικά διαγράφηκε το δυσοίωνο μέλλον του. Αναφορικά τα προβλήματα του Πανεπιστημίου:
  1. Η μη κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των τμημάτων Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (Δ.Π.Φ.Π ) και Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (Δ.Π.Π.Ν.Τ ),
  2. η κωλυσιεργία της μετονομασίας του τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (Δ.Π.Φ.Π ) σε Μηχανικούς Περιβάλλοντος,
  3. η αδράνεια στην ένταξη του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ ) στο Π.Ε 09 Οικονομολόγων,
  4. η έλλειψη υπηρεσιών (οικονομική, τεχνική, νομική κ.α ), η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην εξάρτησή μας απ' το ΤΕΙ Μεσολογγίου,
  5. η ανύπαρκτη φύλαξη του Πανεπιστημίου και
  6. η έλλειψη αναλωσίμων για τη σωστή λειτουργία του ιδρύματος,
οδηγούν στην υποβάθμιση και απαξίωση του Πανεπιστημίου μας.
Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι αποτελεί το λουκέτο που μπήκε στη φοιτητική λέσχη, χωρίς κανένας πλέον να μπορεί να εγγυηθεί την εύρυθμη λειτουργία της.

Η αδυναμία απορρόφησης του προϋπολογισμού από τη Διοικούσα Επιτροπή λειτουργεί ως φράγμα στη δρομολόγηση των απαραίτητων διαδικασιών. Επίσης ενώ η Διοικούσα Επιτροπή είχε υιοθετήσει την άποψη και το αίτημα του Συλλόγου Φοιτητών, που ήταν η επιλογή αναγραφής τίτλου του πτυχίου, δηλαδή όσοι φοιτητές εισήχθησαν πριν την αυτονόμηση του Πανεπιστημίου να παίρνουν πτυχίο Ιωαννίνων ή Δυτικής Ελλάδος - κατ' επιλογή του ίδιου του φοιτητή - τελικά το Υπουργείο Παιδείας στο ΦΕΚ που δημοσίευσε, ανακοίνωσε ότι στο πτυχίο θα αναγράφεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος και ύστερα από αίτηση και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, δίνοντας πρακτικά πτυχίο δύο Πανεπιστημίων. Αυτό οδήγησε σε τραγελαφικές καταστάσεις, καθώς θα ήταν λογικό να τους χορηγείται πτυχίο από εκεί.

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής κ.Δ.Σερπάνος, εθελοτυφλώντας στα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα του Πανεπιστημίου μας, αρνείται πεισματικά και με διάφορες ανυπόστατες και προσχηματικές δικαιολογίες να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας για διάλογο, συμβάλλοντας με τη συμπεριφορά του αυτή καθοριστικά στην παράταση της αδιέξοδης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και στην αδυναμία επίλυσης των προβλημάτων μας.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη πρόσκλησή μας για τη Δευτέρα 12-09-2011, ο κ.Δ.Σερπάνος, προφασίστηκε ότι δεν παρεβρίσκονται σε καμία συζήτηση από τη στιγμή που το Πανεπιστήμιο τελεί υπό κατάληψη. Στο δεύτερο κάλεσμα που τους έγινε για την Τετάρτη 21-09-2011, ο Σύλλογος Φοιτητών, είχε πάρει απόφαση για αναστολή της κατάληψης τη συγκεκριμένη μέρα, λόγω της προκαθορισμένης ανοιχτής συζήτησης με όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα. Παρ' όλα αυτά και για ακόμη μία φορά, δικαιολόγησαν την απουσία τους προφασιζόμενοι πως το Πανεπιστήμιο βρίσκεται ακόμα υπό κατάληψη, διότι δεν δόθηκαν μαθήματα τη συγκεκριμένη μέρα, πράγμα ανέφικτο τη στιγμή που στη συζήτηση παραβρίσκονταν οι καθηγητές.

Πλέον η επικοινωνία μας με τη Διοικούσα Επιτροπή γίνεται μόνο με τα Μ.Μ.Ε, με αποτέλεσμα να βιώνουμε όλοι τη δυσλειτουργία του Ιδρύματος στην καθημερινότητά μας.

Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση. Σε αυτή μας την προσπάθεια ζητάμε και ελπίζουμε να είσαστεόλοι σύμμαχοί μας!
                                       
Συντονιστικό Κατάληψης


Το ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, αναγνωρίζοντας τη φύση και τη διάσταση των προβλημάτων του Πανεπιστημίου, συμπαρίσταται στην προσπάθεια των φοιτητών και του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου