Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΑ – ΤΟ ΟΝΕΙΔΟΣ

Αφορμή για να γράψω αυτές τις σκέψεις μου, έλαβα από το εξαίσιο βιβλίο «Ορφέας και Αργοναυτική Εκστρατεία» του Σωτήρη Σοφιά, εκδόσεις ΝΟΩΝ (*), στο οποίο ο συγγραφέας αναλύει τα της Αργοναυτικής Εκστρατείας στηριζόμενος κυρίως στα αστρονομικά και γεωγραφικά στοιχεία, που μας δίνει ο Θείος Ορφέας ο Θράξ.

Τι σχέση όμως μπορεί να έχει η Αργοναυτική Εκστρατεία με τα στρατιωτικά εμβλήματα που έχουν θεσμοθετηθεί για τους Σχηματισμούς του Στρατού μας;



Πρώτα απ’ όλα οι Δυνάμεις Πεζοναυτών χρησιμοποιούν στο έμβλημά τους την «Αργώ», ένα ελληνικό ιστορικό πλοίο, που το 19ο π.Χ. αιώνα ξεκίνησε από την Ιωλκό (άλλωστε ο Βόλος είναι και η έδρα της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών) και αφού μετέφερε τους Αργοναύτες στην Κολχίδα, απ’ όπου άρπαξαν το Χρυσόμαλλο Δέρας, τους ταξίδεψε σε μνημειώδεις περιπέτειες επί 16 μήνες καταλήγοντας και πάλι στη Μητροπολιτική Ελλάδα.

Διαβάζοντας λοιπόν το βιβλίο του Σωτήρη Σοφιά και μελετώντας για πολλοστή φορά τα Αργοναυτικά του Ορφέα, στάθηκα στα δύο αδέλφια, τους γιούς του Βορέα, τον Ζήτη και τον Κάλαϊ , που όπως εξιστορεί ο Ορφέας κατέφθασαν στη συγκέντρωση των Αργοναυτών πετώντας με ειδικά υποπόδια που είχαν κάτω από τα πέλματά τους. Ήταν δηλαδή οι Βορεάδες οι μόνοι Αργοναύτες, που με κάποιο τρόπο επιχειρούσαν από αέρος!!

Έτσι γεννήθηκε στο μυαλό μου η ιδέα ότι ο Ζήτης και ο Κάλαϊς, ίσως θα έπρεπε να κοσμούν το έμβλημα συγκεκριμένου Σχηματισμού. Ποιού Σχηματισμού; Ποιος άλλος θα ήταν καταλληλότερος σχηματισμός από μια Ταξιαρχία που επιχειρεί από αέρος; Αυτή η Ταξιαρχία δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την 71 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία Πεζικού.

Αναζητώντας λοιπόν στοιχεία για το έμβλημα της εν λόγω Ταξιαρχίας βρήκα ότι αυτό αποτελείται από δύο κλαδιά δάφνης και έναν αετό, που επιτίθεται προς τα κάτω με αναπεπταμένα τα φτερά του. Μέχρις εδώ σκέφτηκα: «Εντάξει. Μάλλον όταν επινόησαν αυτό το έμβλημα δεν είχαν οι αρμόδιοι διαβάσει για την Αργοναυτική Εκστρατεία και προφανώς δε γνώριζαν τους δύο ήρωες Αργοναύτες Ζήτη και Κάλαϊ. Ίσως πάλι να τους ήξεραν αλλά να μην τους εντυπωσίασε η περιγραφή του Ορφέα».

Όμως διαβάζοντας και το ρητό, που πάντα κοσμεί τα στρατιωτικά εμβλήματα, αναρωτήθηκα από πού να προέρχεται. Για να καταλάβετε καλύτερα τι εννοώ, σας παραθέτω μερικά ρητά που φέρουν στρατιωτικά εμβλήματα διαφόρων Σχηματισμών:

Η ΚΑΛΩΣ ΖΗΝ Η ΚΑΛΩΣ ΤΕΘΝΗΚΕΝΑΙ, ΣΟΦΙΑ ΣΥΝ ΤΕΧΝΗ, ΕΠΙΚΡΑΤΕΕΙΝ Η ΑΠΟΛΥΣΘΑΙ, Ο ΕΠΙΜΕΝΩΝ ΝΙΚΑ, Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ, ΘΑΡΣΕΙΝ ΧΡΗ, ΟΥ ΦΕΙΣΟΜΕΘΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΗΜΩΝ, ΙΣΧΥΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ, ΚΑΙ ΟΥΤΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΣ, ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΝΙΚΑΝ ΤΟ ΘΑΡΡΕΙΝ, ΦΥΛΑΞΑΣΘΑΙ ΧΡΕΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΟ ΕΥΨΥΧΟΝ, ΑΡΧΕΣΘΑΙ ΜΑΘΩΝ ΑΡΧΕΙΝ ΕΠΙΣΤΗΣΕΙ, ΔΙΩΚΕ ΔΟΞΑΝ ΚΑΙ ΑΡΕΤΗΝ, ΤΟΙΣ ΤΟΛΜΩΣΙΝ Η ΤΥΧΗ, ΤΩ ΞΙΦΕΙ ΤΟΝ ΔΕΣΜΟΝ ΛΕΛΥΣΘΑΙ, ΝΟΜΟΙΣ ΠΕΙΘΟΥ, ΟΠΟΥ Η ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ, ΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΟΛΛΩΝ, ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ, ΥΠΟ ΣΚΙΗ, ΟΥ ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ, ΑΕΡΑ, ΠΑΝΤΕΣ ΑΥΤΟΠΡΟΑΙΡΕΤΩΣ ΑΠΟΘΑΝΟΥΜΕΝ, ΕΩΣ ΑΝ ΤΟΝ ΕΤΕΡΟΝ ΠΡΟΠΕΣΕΙΝ κλπ κλπ.

Όπως αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής, τα παραπάνω ρητά αποτελούν αποσπάσματα από την αρχαία ελληνική γραμματεία ή φράσεις τις οποίες είπαν ήρωες της ελληνικής ιστορίας σε όλη τη μακραίωνη διαδρομή μας. Όμως το ρητό στο έμβλημα της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας μου έδωσε την εντύπωση ότι ήταν κάτι άσχετο: «ΕΠΙ ΠΤΕΡΥΓΩΝ ΑΝΕΜΩΝ». Μάταια προσπάθησα να το εντοπίσω σε κάποιο αρχαιοελληνικό κείμενο. Η έκπληξή μου και φυσικά η απογοήτευσή μου όταν έμαθα από μόνιμο αξιωματικό, που έχει υπηρετήσει στην 71 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, ότι η φράση αυτή προέρχεται από ψαλμό του Δαυίδ, έδωσαν τη θέση τους στην οργή και την αγανάκτηση.

ΟΝΕΙΔΟΣ!!

Ποιος έλληνας αξιωματικός ήταν αυτός που πρότεινε ως ρητό στο έμβλημα της 71 ΑΜ ΤΑΞ ΠΖ ένα απόσπασμα από τον ψαλμό του Δαυίδ και ποιοι έλληνες αξιωματικοί στην κλίμακα της ιεραρχίας ήταν αυτοί που το ενέκριναν; Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει έμβλημα σχηματισμού και μάλιστα της Ταξιαρχίας, που θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος του Ελληνικού Στρατού από αέρος, που να φέρει φράση από εβραϊκούς ύμνους; Δηλαδή είχε στερέψει η δεξαμενή της σοφίας της ελληνικής γραμματείας; Ή μήπως δεν έβρισκαν κάποια κατάλληλη λέξη όπως π.χ. το «ΑΕΡΑ»; Εκτός και αν μπήκε αυτό το «Επί πτερύγων ανέμων» κατόπιν εντολής!!

Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί αυτό το ρητό «ΕΠΙ ΠΤΕΡΥΓΩΝ ΑΝΕΜΩΝ» με κάποιο άλλο ελληνικό. Τολμώ να προτείνω ως έμβλημα της 71 ΑΜ ΤΑΞ ΠΖ αντί του αετού με τις δάφνες, που έχει γίνει σούπα ακόμη και σε ποδοσφαιρικά σωματεία, να υιοθετηθεί η απεικόνιση των Αργοναυτών αδελφών Ζήτη και Κάλαϊ με φτερά στα πόδια τους, όπως του Θεού Ερμή. Για ρητό δε θα πρότεινα απλά και μόνο τον τίτλο: «ΜΙΝΥΩΝ ΒΟΡΕΑΔΕΣ ΖΗΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΪΣ»

Περσεύς Δίγαμμα

(*) Συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους να μελετήσουν το βιβλίο του Σωτήρη Σοφιά, «Ορφέας και Αργοναυτική Εκστρατεία», εκδόσεις ΝΟΩΝ. Έχοντας διαβάσει πολλά βιβλία σχετικά με την Αργοναυτική Εκστρατεία τολμώ να πω ότι η επιστημονική μελέτη του Σωτήρη Σοφιά είναι αυτή που πλησιάζει σε μεγαλύτερο ποσοστό την αντικειμενική ιστορική αλήθεια και αξίζει περεταίρω εκμετάλλευσης από τα αρμόδια υπουργεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου