Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Απειλούν οι Τούρκοι, ξεκινά η γεώτρηση στην «Αφροδίτη»

Νέες απειλές από την Άγκυρα, την ώρα που, όπως έγινε γνωστό, έφτασε στην προβλεπόμενη θέση γεώτρησης, η πλατφόρμα-γεωτρύπανο «Όμηρος» της Noble Energy, εντός της κυπριακής ΑΟΖ (ξεκίνησαν μάλιστα και οι διαδικασίες σταθεροποίησής του με τη βοήθεια υποβρύχιων ρομπότ, ώστε να προχωρήσει άμεσα η δοκιμαστική γεώτρηση και η έναρξη των γεωτρήσεων γενικότερα, στις 21 Σεπτεμβρίου). Δίπλα στην πλατφόρμα, θα αγκυροβολήσει βοηθητικό πλοίο, ενώ η μεταφορά του προσωπικού θα γίνεται με ελικόπτερα, από ειδικό ελικοδρόμιο, η κατασκευή του οποίου περατώνεται στη Λεμεσό.

Τη σκυτάλη των απειλών πήρε στα χέρια του αυτή τη φορά ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, λέγοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να μείνει θεατής, εάν κάποιοι επιχειρήσουν να κάνουν έρευνες πετρελαίου σε μια περιοχή όπου δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι τα χωρικά ύδατα». Και τις δηλώσεις αυτές τις έκανε λίγο μετά την ομιλία του στην 29η Σύνοδο της συμβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη! Και εδώ, βγήκαν στη μέση οι βλακείες του Χριστόφια, καθώς ο Μπαγίς πρόσθεσε ότι «όπως ακριβώς συμφώνησαν στο θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος και η τουρκική πλευρά παρείχε ρεύμα στην ελληνική, με τον ίδιο τρόπο μπορούν να συμφωνήσουν και στο θέμα των πετρελαίων... εάν θέλουν, ας ψάξουν μαζί για πετρέλαια, η ΤΔΒΚ και η ελληνοκυπριακή διοίκηση».

Μεγάλη μοίρα του τουρκικού στόλου πλέει προς την περιοχή, περνώντας ανατολικά της Ρόδου. Παράλληλα, η Άγκυρα απειλεί με (άνευ διεθνούς σημασίας) υπογραφή 'συμφωνίας' οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, αν ξεκινήσουν έρευνες στο οικόπεδο «Αφροδίτη». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού ΥΠΕΞ, έσπευσε να δηλώσει ότι «η ανακοινωθείσα πρόθεση της Τουρκίας να συνάψει ‘συμφωνία' οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με τα κατεχόμενα είναι αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο. Οποιαδήποτε τέτοια ‘συμφωνία' θα είναι άκυρη και άνευ περιεχομένου. Δεν μπορεί με κανένα τρόπο να συνδεθεί με την άσκηση του αυτονόητου κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου».

Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές πρεσβείες σε Αθήνα και Λευκωσία εμφανίζονται καθησυχαστικές προς την ελληνική πλευρά, την ώρα μάλιστα που ο Δημήτρης Χριστόφιας έχει «λουφάξει». Όμως, υπενθυμίζουμε, ότι καθησυχαστικές ήταν οι δύο πρεσβείες και λίγο πριν την εισβολή το 1974. Επίσης, το σχόλιο Αμερικανού διπλωμάτη στην Αθήνα, για «αναλογική μοιρασιά» του φυσικού αερίου, προκάλεσε αρχικά σύγχυση και πολλά ερωτήματα, καθώς πολλοί θεώρησαν ότι η Ουάσινγκτον κάμπτεται από τις τουρκικές πιέσεις. Όπως και να έχει, στη Λευκωσία παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα, ακόμα και στο στρατιωτικό πεδίο, καθώς «μυρίζει μπαρούτι».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου