Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Οι Έλληνες δεν ξεχνούν! - Αποκαλυπτήρια Μνημείου Κυναίγειρου

Ο Κυναίγειρος ήταν γιος του ευπατρίδη ιερέα Ευφορίωνα και αδελφός του τραγικού ποιητή Αισχύλου και διακρίθηκε στη μάχη του Μαραθώνα για την ανδρεία του και για τον ηρωικό του θάνατο.

Στον Ηρόδοτο διαβάζουμε προς το τέλος για τον Κυναίγειρο: «[6,114] καὶ τοῦτο μὲν ἐν τούτῳ τῷ πόνῳ ὁ πολέμαρχος διαφθείρεται, ἀνὴρ γενόμενος ἀγαθός, ἀπὸ δ᾽ ἔθανε τῶν στρατηγῶν Στησίλεως ὁ Θρασύλεω· τοῦτο δὲ Κυναίγειρος ὁ Εὐφορίωνος ἐνθαῦτα ἐπιλαμβανόμενος τῶν ἀφλάστων νεός, τὴν χεῖρα ἀποκοπεὶς πελέκεϊ πίπτει, τοῦτο δὲ ἄλλοι Ἀθηναίων πολλοί τε καὶ ὀνομαστοί.»

Δηλαδή: «[6,114] Σ’ αυτή τη φάση του αγώνα σκοτώθηκε ο πολέμαρχος (Καλλίμαχος), πολεμώντας γενναία, όπως κι ο Στησίλαος, γιος του Θρασύλη, ένας από τους στρατηγούς· επίσης, ο Κυναίγειρος, γιος του Ευφορίωνα, έχασε το χέρι του από τσεκούρι ανεβαίνοντας στην πρύμνη ενός πλοίου και, τελικά, και τη ζωή του, μαζί με πολλούς άλλους γνωστούς Αθηναίους.»

Από άλλες πηγές και από τον ίδιο τον Αισχύλο πληροφορούμαστε, ότι, αφού του έκοψαν οι Πέρσες και τα δύο τα χέρια, εκείνος, προσπαθώντας να εμποδίσει το πλοίο να αποπλεύσει, επιχείρησε να το κρατήσει με τα δόντια και τελικά του έκοψαν το κεφάλι.

Ό,τι κι αν ίσχυε, το όνομά του έμεινε στην ιστορία γραμμένο με ανεξίτηλα χρυσά γράμματα κι έγινε συνώνυμο του ηρωισμού προκαλώντας το θαυμασμό πολλών.

Σήμερα οι συμπολίτες «απόγονοί» του τον τιμούν με ένα μνημείο, του οποίου τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν από το Κέντρο Ελευσινιακών Μελετών «Η Δάειρα» την Κυριακή 23 Οκτωβρίου και ώρα 11:00 π.μ. στην Πλατεία Νέας Μαρίνας, στην Παραλία της Ελευσίνας.

Είναι εμψυχωτικό να λαμβάνουν χώρα τέτοιες πρωτοβουλίες στις μέρες μας, όταν καταβάλλεται τρομερή προσπάθεια να ξεχαστούν και να απαξιωθούν οι ήρωες κι η ιστορία μας. Τέτοια πολιτιστικά γεγονότα είναι σημαντικότατα και χρήζουν στήριξης. Οι Έλληνες τιμούν το αίμα της φυλής τους με το να μην ξεχνούν. Και το μνημείο θα υπάρχει εκεί, για να θυμίζει σε όλους τον ήρωα.

1 σχόλιο: