Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Το πόρισμα καίει τον Χριστόφια

Σοβαρές προσωπικές ευθύνες στον Χριστόφια από το πόρισμα για την φονική έκρηξη
"Άμεσες, συγκεκριμένες, αδιαμφισβήτητες και σοβαρότατες ευθύνες" για τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας από το πόρισμα του Πόλυ Πολυβίου
"Δυστυχώς, με βάση τα γεγονότα, όπως προκύπτουν από τη μαρτυρία που τέθηκε ενώπιον μου, δεν έχω επιλογή από του να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει σοβαρότατες θεσμικές και προσωπικές ευθύνες σε σχέση με το υπό διερεύνηση θέμα και για την τραγωδία που ακολούθησε.

Το συμπέρασμα μου είναι ότι η κύρια ευθύνη για την τραγωδία και τα συνεπακόλουθα της βαρύνει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας".

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει σοβαρότατες θεσμικές και προσωπικές ευθύνες σε σχέση με το υπό διερεύνηση θέμα και για την τραγωδία που ακολούθησε. Το συμπέρασμα μου είναι ότι η κύρια ευθύνη για την τραγωδία και τα συνεπακόλουθα της βαρύνει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας", τόνισε στο πόρισμά του ο Πόλυς Πολυβίου.
Αρχίζοντας τη διάσκεψη τύπου, σημείωσε ότι, ήταν λάθος ο τρόπος φύλαξης του φορτίου και τελείως ανεύθυνος.
Δεν έγινε ποτέ επιθεώρησε, όπως είπε, και ουδέποτε έγιναν χημικές αναλύσεις.
Δεν λήφθηκε υπόψη, σημείωσε, στο γεγονός ότι, το φορτίο γειτνιάζει μα το Βασιλικό και τη ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης.
Αναφορικά με τον πρόεδρο Χριστόφια, τόνισε ότι, ο πρόεδρος είπε να παραμείνει το φορτίο στην Κύπρο. Κατόπιν εισήγησης του υπουργείου Άμυνας, πρόσθεσε, ο πρόεδρος Χριστόφιας αποφάσισε την τοποθέτηση του φορτίου στο Μαρί.
Ο κ. Πολυβίου, χαρακτήρισε ωρολογιακή βόμβα το φορτίο και τοποθετήθηκε σε ακατάλληλο σημείο. Όλα αυτά, διευκρίνισε, ήταν γνωστά στο πρόεδρο Χριστόφια.
Ο πρόεδρος, τόνισε χαρακτηριστικά, γνώριζε για την επικινδυνότητα του φορτίου από τις αρχές του 2009 ή το αργότερο στις 6-9-2010.
Η πολιτική προσέγγιση του όλου θέματος από τον πρόεδρο Χριστόφια, σημείωσε ο κ. Πολυβίου, ήταν λανθασμένη.
Ο πολιτικός χειρισμός του θέματος, είπε, ανήκει στον πρόεδρο Χριστόφια. Όλες οι αποφάσεις λήφθηκαν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ήταν λάθος επιλογή, ξεκαθάρισε ο κ. Πολυβίου, η τοποθέτηση των πυρομαχικών στο Μαρί. Ο χώρος ήταν ακατάλληλος, σημείωσε, ενώ όλα όσα ακολούθησαν ήταν ανεύθυνα.
Έβαλαν μια ωρολογιακή βόμβα δίπλα από ένα στρατόπεδο μέχρι να εκραγεί, σημείωσε χαρακτηριστικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου