Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

«Ασ’ το, ρε Γιωργάκη, τράβα σπιτάκι σου»

Γράφει η Αθηνά Παπαδοπούλου

Κάτι ήξερα που τον συμπαθούσα πάντα, τελικά! Άνθρωπος του λαού, σεμνός, που πολλές φορές έχει αποδείξει την κοινωνική ευαισθησία του και την ανθρωπιά του, τόσο μέσα από τα τραγούδια του, όσο και από τη στάση ζωής που κράτησε όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να φθαρεί από τη δόξα που το ταλέντο του τού χάρισε. Ο Δημήτρης Μητροπάνος ξεσπάθωσε και έβγαλε το άχτι του σε μια συνέντευξη απολαυστική, η οποία δημοσιεύθηκε στη Ελευθεροτυπία.

Ο αγαπημένος τραγουδιστής, χωρίς να μασήσει τα λόγια του, παρότρυνε τον πρωθυπουργό να πάει σπίτι του: «Βγήκε στην αρχή ο Γιώργος και μας είπε "λεφτά υπάρχουν". Είχε συμφωνήσει να κόψει τη σχέση με τη Ρωσία, είχε δώσει κι άλλες υποσχέσεις κι έτσι τον έβγαλαν. Κι εκείνος προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός τα πούλησε όλα. Αλλά ο χρόνος θα τα ξεκαθαρίσει όλα. Σαν προδότης θα μείνει στην Ιστορία».

Περί της απειλής για επιστροφή στη δραχμή, ο κύριος Μητροπάνος απάντησε λακωνικά και ξεκάθαρα: «Κι επειδή; Θα είμαστε πιο φτωχοί, αλλά δεν θα ‘χουμε τον κάθε κερατά να μας λέει τι να κάνουμε», ενώ προειδοποίησε για την οργή του κόσμου. Χαρακτηριστικά είπε, ότι σύντομα η μεσαία τάξη θα βγει στον δρόμο «κι όποιον πάρει ο Χάρος».

Ερωτηθείς αν έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, ο λαϊκός τραγουδιστής μίλησε σαν αγνός εκπρόσωπος του λαού που εκπροσωπεί, λέγοντας: «H κυβέρνηση μάλλον δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει ή τουλάχιστον έτσι φέρεται. Λένε "θα δημιουργήσουμε". Ρε σεις, δεν έχουν οι άνθρωποι να φάνε, τι θα δημιουργήσετε; Πήρατε από το μισθωτό και το συνταξιούχο, τους τσακίσατε. Τώρα τι; Θα τους θάψετε και θα πάρετε φόρο θαψίματος;

Απ’ την άλλη μεριά είναι πρόκληση οι επιχειρηματίες να χρωστάνε δισεκατομμύρια, να μην ξέρουν τι είναι το ΙΚΑ και όχι μόνο να μην τολμάει κανένας να τους πειράξει, αλλά ούτε να αναφέρεται το όνομά τους. Μετά βγαίνει η κυβέρνηση και σου λέει «εμείς θα σώσουμε την Ελλάδα». Αστε το, ρε παιδιά, αρκετά τη σώσατε. Ασ’ το, ρε Γιωργάκη, τράβα σπιτάκι σου».

Μη μπορώντας να ωραιοποιήσει καταστάσεις ή να κρύψει αλήθειςς, ο Δημήτρης Μητροπάνος "έκραξε" και τη γενιά του Πολυτεχνείου, την οποία χαρακτήρισε ως την πιο άχρηστη, καθώς φρόντισε να καυτηριάσει και την αριστερά: «Πιο χάλια δεν νομίζω να ήταν ποτέ. Ποια είναι η πρόταση της Αριστεράς για να πει ο κοσμάκης "έχω κάπου να ακουμπήσω"; Κι ύστερα στο ΚΚΕ μείναν οι 80άρηδες. Γιατί για να σου επιτρέψει το ΚΚΕ να εκλεγείς πρέπει να ‘χεις περάσει τα 50. Έλεος».

Τέλος, όσον αφορά την κίνηση των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα, ο τραγουδιστής είχε να πει: «Ποια από τις δύο; Γιατί έγιναν δύο Συντάγματα: ένα που κατέβηκε ο κόσμος κι ένα που κατεβαίνουν τα ΜΑΤ και τον μαυρίζουν στο ξύλο. Αυτό δεν είναι δείγμα ότι η κυβέρνηση φοβήθηκε και γι’ αυτό, μόλις μαζεύονται 5-10, τους πλακώνουν στο ξύλο για να μην προλάβουν να γίνουν περισσότεροι; Τέτοιο άγριο ξύλο, χωρίς λόγο, δεν το έχω ξαναδεί! Δηλαδή, απαγορεύεται να απεργούμε και να διαδηλώνουμε και είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ό,τι αποφασίσει ο Γιωργάκης; Ε όχι, ρε φίλε, δεν θα το κάνουμε. Και μη μας πει μετά ότι θα πτωχεύσουμε. Γιατί, δεν είμαστε σε πτώχευση και τώρα που υπογράφει και δίνει τα πάντα;»

Από 'μας ένα μεγάλο "εύγε" στον κύριο Μητροπάνο! Μακάρι όλοι οι καλλιτέχνες να διατηρούσαν τη δική του στάση και ήθος, αντί να μολύνονται από τον ιό της θολοκουλτούρας! 

1 σχόλιο: