Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΥΣ SABATON

Ο Θυρεός γράφει Ελευθερία ή Θάνατος! 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΥΣ SABATON, ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ 
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ’40

Με το άλμπουμ του με τίτλο Coat of Arms (θυρεός) και κύριο θέμα τον επικό αγώνα της Ελλάδας το ’40 κατά των δυνάμεων του Άξονα, οι Sabaton, ένα συγκρότημα power metal από το Falun της Σουηδίας, μας πρόσφερε μια πολύ ευχάριστη (και λίαν μελωδική) μουσική έκπληξη.


Οι Sabaton, οι οποίοι συστάθηκαν το 1999, συνηθίζουν να γράφουν τα τραγούδια τους εμπνεόμενοι από πολέμους που έγραψαν ιστορία. Αυτό το είδαμε στα άλμπουμ τους με τίτλο Primo Victoria, Attero Dominatus και Art of War (εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο του Σουν Τζου), όπου όλα τα τραγούδια εμπνέονται από θέματα όπως η απόβαση στη Νορμανδία, η αντίσταση στην Πολωνία και στη Νορβηγία, η μάχη του Βερολίνου, ο Χειμερινός Πόλεμος στη Φινλανδία, ο πόλεμος στα Φώκλαντ και ο Πόλεμος των Έξι Ημερών, μεταξύ άλλων. Εμείς, μιλήσαμε με τον μπασίστα της μπάντας, τον PAR SUNDSTROM, ο οποίος, σημειωτέον έγραψε και το τραγούδι με θέμα την ηρωική αντίσταση της Ελλάδας στις δυνάμεις του Άξονα.


Στον Νίκο Χιδίρογλου

«Coat of arms» λοιπόν και ένα τραγούδι για τον ηρωικό αγώνα των Ελλήνων εναντίον των δυνάμεων του Άξονα. Η Ελλάδα εμπνέει τον τραγουδοποιό ενός συγκροτήματος ροκ. Να περιμένουμε περισσότερα στο μέλλον;  
Γράψαμε το μεγαλύτερο μέρος του άλμπουμ μας, βασισμένοι σε ιστορίες που μας έστειλαν οι θαυμαστές μας. Πήραμε πάνω από 10.000 ιδέες για τραγούδια και πολλοί Έλληνες θαυμαστές μας πρότειναν να γράψουμε για αυτό το θέμα. Βρήκαμε ότι η ιστορία ήταν ακριβώς αυτό που ψάχναμε. Δεν μπορούμε να πούμε τι επιφυλάσσει το μέλλον, καθώς δεν έχουμε ακόμα ξεκινήσει να εργαζόμαστε πάνω σε νέα τραγούδια. Πρώτα θα ολοκληρώσουμε την τουρνέ μας για αυτό το άλμπουμ.

Δεδομένου ότι σας ενδιαφέρει εμφανώς η ιστορία: οι άνθρωποι της μουσικής αναζητούν σήμερα επικά στοιχεία;
Δεν μπορώ να μιλήσω για άλλους μουσικούς, μπορώ να μιλήσω για εμάς, τους Sabaton και πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να ψάξουμε στη μυθιστοριογραφία ή στη φαντασία, για να βρούμε εκπληκτικές ιστορίες. Κοιτάμε στην ιστορία μας και βρίσκουμε ιστορίες ενδιαφέρουσες που εμπνέουν, και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως βάση για να γράψουμε τραγούδια.

Είναι ο ηρωισμός σήμερα δυνατός σε κάθε περίπτωση; Μπορεί η μουσική να επηρεάσει τον τρόπο ζωής μας σε αυτή την κατεύθυνση; Είναι η ροκ μουσική η λύση;
Νομίζω ότι ο καθένας μας θέλει να έχει κάποιους ήρωες στους οποίους να προσβλέπει, είναι απαραίτητοι για να μας εμπνέουν και να μας βοηθούν να διατηρούμε την πίστη και σε δύσκολους καιρούς χρειάζονται για να εμπνέουν και να ηγούνται.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το CD σας Coat of Arm; Είστε ικανοποιημένοι από την υποδοχή του άλμπουμ από τους θαυμαστές;
Είμαστε πραγματικά ευτυχείς με την υποδοχή που έχει το άλμπουμ από τους θαυμαστές. Ξέραμε ότι είχαμε μια δύσκολη αποστολή μπροστά μας, να γράψουμε ένα καλύτερο άλμπουμ από το προηγούμενο, «Art of War». Τώρα ξέρουμε ότι πετύχαμε.

Η παγκόσμια τουρνέ σας για το 2011, δείχνει πολύ «φορτωμένη». Χτυπάτε ξανά στην Ευρώπη! Θα μας βοηθήσετε να βρούμε τη χαμένη επική ψυχή μας;
Το να περιοδεύουμε, είναι στην καρδιά των Sabaton, είμαστε μια ζωντανή μπάντα, που πρέπει να ακουγόμαστε ζωντανά. Ναι, συνεχίζουμε να παίζουμε στην Ευρώπη, υπάρχουν ακόμα πολλά μέρη που δεν επισκεφτήκαμε στην πρώτη φάση της τουρνέ. Θα κοιτάξουμε επίσης και για νέες ηπείρους. 

Θα σας δούμε σε μια συναυλία στην Ελλάδα, κάποια στιγμή στο μέλλον;
Ναι, αυτό είναι ένα βασικό σχέδιο των Sabaton. Θέλουμε να κάνουμε κάποιες εμφανίσεις στην Ελλάδα και ψάχνουμε για τον κατάλληλο χρόνο για να το κάνουμε. Τη στιγμή αυτή προσπαθούμε να βρούμε ημερομηνίες όπου αυτό θα λειτουργούσε καλά.

Στίχοι για την ηρωική Ελλάδα του ‘40

Το ξημέρωμα φτάνει απεσταλμένος,
Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου,
Είναι η ημέρα του ΟΧΙ,
Απόγονοι της Σπάρτης, της Αθήνας και της Κρήτης
Κοιτάνε βόρεια, έτοιμοι να πολεμήσουν,
Οι εχθροί ορμούν στους λόφους,
Στα όπλα, αντιμετωπίζουνε την ήττα,
Δεν υπάρχει παράδοση, δεν υπάρχει οπισθοχώρηση,
Χρόνο με το χρόνο,
αναγκάζουν τους εχθρούς πίσω στη γραμμή,
Κλήση στα όπλα στον ουρανό ανεμίζουν λάβαρα,
Για τη δόξα της Ελλάδας…
Ο θυρεός γράφει Ελευθερία ή Θάνατος 
Αίμα του βασιλιά Λεωνίδα…
Τελείως μόνοι τους
έδιωξαν τον εχθρό από τη χώρα…
Όπως και οι πρόγονοί τους γενιές πριν,
Πάλεψαν για την άμυνα,
Εκείνοι οι 300
Κληροδότησαν μια αξία, Ελευθερία ή Θάνατος!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου