Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ο Γκεοργκιέφσκι τους χαλάει τα γλέντια

Καταπέλτης ο πρώην Σκοπιανός πρωθυπουργός εναντίον της αδιέξοδης πολιτικής του Γκρούεφσκι


του Γιώργου Βεργιάννη


Χαλάει το γλέντι των ομοεθνών του Σκοπιανών ο πρώην πρωθυπουργός τους, ο Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι, με δηλώσεις του στο «Radio Free Europe», την ώρα που εκμεταλλευόμενοι την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης οι σημερινοί κυβερνώντες επιχειρούν να φτάσουν εικονικά στο… τσακίρ κέφι.

Πρόεδρος μέχρι πριν λίγα χρόνια του «VMRO DPNE», του κόμματος δηλαδή που σήμερα ηγείται ο Γκρούεφσκι, ξέρει τι λέει κι επιτίθεται κατά του διαδόχου του καταλογίζοντάς του «αρχαιομακεδονοποίηση».
Κατά τον Γκεοργκιέφσκι, αυτή η πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια επιχειρεί να «ξαναγράψει την Ελληνική ιστορία» και τα Σκόπια θα εκμεταλλευτούν τώρα την απόφαση της Χάγης με τρόπο τέτοιο, ώστε να μην υπάρξει λύση με την Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας.

«Αυτήν την ιστορία που θέλουν σήμερα να μας επιβάλλουν ως κρατική πολιτική για την Αρχαία Μακεδονία, την αποκαλώ ως καρικατούρα ιστορίας, γιατί πρόκειται για ασύνδετα γεγονότα. Ο λαός μας βομβαρδίζεται καθημερινά με ψέματα, με παραπληροφόρηση, με ντοκιμαντέρ στα οποία βλέπουμε ότι η Ελληνική ιστορία έχει γίνει δική μας και παρουσιάζεται ανάλογα.
Για μένα είναι πολύ σαφές, ότι υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός της λεγόμενης αρχαίας ιστορίας της Μακεδονίας και της Σλαβικής ιστορίας.  
Υπερασπίζομαι ακόμη τη θέση, ότι εκεί που μπορούμε να στηριχθούμε και το  οποίο δεν είναι λανθασμένο, είναι η Σλαβική Ταυτότητά μας, οι πνευματικοί μας δημιουργοί, όπως ο Άγιος Κύριλλος και Μεθόδιος, ο Άγιος Κλήμης, ο Άγιος Ναούμ. Αυτή είναι η ιστορία μας, όπου εμείς μπορούμε με ασφάλεια να βασιστούμε»

Τάδε έφη Γκεοργκιέφσκι. Ο πολιτικός άνδρας των Σκοπίων, που ευθέως αμφισβητεί το καθεστώς Γκρουέφσκι που προωθεί την «αρχαιομακεδονοποίηση».

Και συνεχίζει για την απόφαση της Χάγης προβλέποντας: «Η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της χώρας μας και της Ελλάδας. Επί δύο μήνες θα είμαστε γεμάτοι χαρά και θα λέμε πόσο ισχυροί είμαστε ως ηθικοί νικητές. Αλλά δεν θα υπάρχει βούληση για την επίλυση και αυτό θέτει σε κίνδυνο τη χώρα αφού δεν θα μπορέσει να γίνει τίποτε μέσα,  στα επόμενα,  τουλάχιστον στα δύο ή τρία χρόνια».

Όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση Γκρούεφσκι είναι σε θέση να συμβιβαστεί με την Ελλάδα, ώστε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε κατηγορηματικά:
«Όχι. Δεν βλέπω, ασφαλώς, κανένα σημάδι από την πλευρά της χώρας μας. Και αυτό διαφαίνεται από τους κρατικούς δημοσιογράφους που καθημερινά κηρύττουν την κυβερνητική πολιτική. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι άλλο πέρα από αυτό που βλέπουμε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης με την κυβερνητική προπαγάνδα. Επί τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση υπεραμύνεται το όνομα χωρίς να έχει κάποια άλλη επιλογή».

Αυτές οι δηλώσεις θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως εν δυνάμει πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα, που δυστυχώς η ανυπαρξία εξωτερικής πολιτικής, αλλά και πολιτικής ηγεσίας γενικότερα της Ελλάδας, δεν μπορεί όχι να αξιοποιήσει, αλλά ούτε καν να παρακολουθήσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου