Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Λουκέτο στις φυλακές, λόγω... γεμίσματος!

«Μόνο στις τουαλέτες έχουμε πλέον χώρο για κρατούμενους»
Του Παναγιώτη Στάθη 

«Μόνο στις τουαλέτες έχουμε πλέον χώρο για κρατούμενους» είναι η τραγική περιγραφή διευθυντή σωφρονιστικού καταστήματος της χώρας σε επίσημο έγγραφο του προς τις αρμόδιες αρχές, θέλοντας να καταδείξει γιατί είναι επιβεβλημένο το «λουκέτο» που έβαλαν, για πρώτη φορά στα σωφρονιστικά χρονικά, οι φυλακές Κορυδαλλού και Χαλκίδας!

Με επίσημο έγγραφο, που απέστειλαν οι διευθυντές τους προς τις αρμόδιες αρχές, γνωστοποιούν ότι κλείνουν τις πύλες των φυλακών, γιατί δεν έχουν χώρο για άλλους κρατούμενους, πραγματοποιώντας ουσιαστικά λευκή απεργία μπροστά στο οξύ πρόβλημα του υπερπληθωρισμού των σωφρονιστικών καταστημάτων. Η κίνηση αυτή μπλοκάρει βέβαια όλες τις προφυλακίσεις, τις φυλακίσεις, ακόμη και τις μεταγωγές κρατούμενων που έρχονται στον Κορυδαλλό προκειμένου να δικαστούν στα δικαστήρια της Αθήνας. Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που επικρατεί είναι η επισήμανση του διευθυντή των φυλακών Χαλκίδας που δηλώνει σε επίσημο έγγραφο του ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος πουθενά «παρά μόνο στις τουαλέτες...».

Χαρακτηριστική και η αποστροφή του διευθυντή των φυλακών Κορυδαλλού Ι. Ανέστη,  ο οποίος αναφέρει επί λέξει: «Σας αναφέρουμε προς ενημέρωση σας, ότι από σήμερα, 27 Ιανουαρίου 2012,  αδυνατούμε να παραλάβουμε κρατουμένους, λόγω ασφυκτικής υπερπλήρωσης του Καταστήματος μας, η δύναμη του οποίου ανέρχεται σε 2.345 κρατουμένους».

«Κλείσαμε»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και με ανακοίνωση του ο διευθυντής των φυλακών Χαλκίδας Σπ. Αθανασίου, ο οποίος αναφέρει: «Μετά από τη σημερινή μεταγωγή-παραλαβή κρατουμένων, σας αναφέρουμε ότι πλέον δεν χωράνε πουθενά οι κρατούμενοι, παρά μόνο στις τουαλέτες. Κλείσαμε. Η κατάσταση είναι τραγική. Η φυλακή είναι έτοιμη να "εκραγεί" με απρόβλεπτες συνέπειες για την ασφάλεια της. Παρακαλούμε όπως αφού λάβετε υπόψη σας τα ανωτέρω, να μην φυλακίσετε άλλους κρατουμένους στο ενταύθα Κατάστημα Κράτησης. Δεν μπορούμε να παραλάβουμε άλλους κρατουμένους. Δεν υπάρχει ούτε σπιθαμή κενού χώρου για να τους τοποθετήσουμε».

Νέα μέτρα
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης, σήμερα κρατούνται σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα 12.703 κρατούμενοι, αριθμός-ρεκόρ στην ιστορία των φυλακών της χώρας, όταν η συνολική χωρητικότητα δεν ξεπερνά τις 9.000 κρατούμενους. Οι επισημάνσεις των διευθυντών των φυλακών και η πρωτόγνωρη κίνησή τους έρχεται πάντως την ημέρα (σ.σ Τρίτη) που θα συζητηθούν στη Βουλή τα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών, που προτείνει του υπουργείο Δικαιοσύνης και στα οποία εκφράστηκαν εκπρόσωποι του ΛΑΟΣ και της Ν.Δ.

Με τις ρυθμίσεις αυτές υπολογίζεται ότι θα αποφυλακιστούν άνω των 1500 κρατουμένων-μικροπαραβατών για αδικήματα ήσσονος σημασίας , οι οποίες άλλωστε είναι αντίστοιχες των ρυθμίσεων, που στο παρελθόν είχαν ληφθεί από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων δέκα χρόνων.


Πηγή: www.capital.gr

1 σχόλιο:

  1. ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΣΤΕΛΝΑΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΜΑΣ ΗΡΘΑΝ; ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή