Τρίτη 17 Απριλίου 2012

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ και ΔΙΑΦΘΟΡΑ


Του Απόστολου Φραγκογιάννη
Πόσα χρήματα κόστισαν τα εξοπλιστικά προγράμματα; Ποσο ανταποκρίνονται στις ανάγκες της πατρίδας; Θα μπορούσαν να υπάρξουν συμφερότερες συμφωνίες; Θα μπορούσαν να υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη πιο ουσιαστικά;
Ποιός είναι ο αμυντικός σχεδιασμός;

Ερωτήματα που προβάλουν βασανιστικά σε ένα χρονικό σημείο που η Ελλάδα αντιμετωπίζει από παντού απειλές και θα κληθεί σύντομα να υπερασπιστεί την ακεραιότητά της, τον πλούτο της και την αξιοπρέπειά της. Η περίπτωση Τσοχατζόπουλου, ούτε η μόνη είναι, ούτε η ειδική περίπτωση. Όλοι γνωρίζουν ότι ο κανόνας στο χώρο των εξοπλισμών, ήταν η παραχώρηση τεραστίων προμηθειών. Επίσης είναι γνωστό πως για την τελική επιλογή των εξοπλισμών ευθύνη και απόφαση δεν είχε μόνον ο ΥΕΘΑ αλλά και άλλοι πολιτικοί παράγοντες. Πόσες λοιπόν από τις συμβάσεις είναι καθαρές και πόσοι έχουν λάβει χρήματα όλα αυτά τα χρόνια.

Το κύριο και πρώτο ερώτημα που αφορά στην περίπτωση αυτή αλλά τελικά σε όλες τις περιπτώσεις του άθλιου παρασιτικού - μεταπρατικού καπιταλισμού της περιφέρειας, που προσφέρθηκε για τον πλουτισμό των διαφόρων βιομηχανιών και δανειστών, είναι πως και με ποιά κριτήρια καθορίστηκε η αμυντική μας στάση για ικανή αποτροπή. 
Μήπως ένας σοβαρός εθνικός σχεδιασμός που θα λαμβάνει υπόψη τις γεωστρατηγικές συνθήκες, τα εδαφικά στοιχεία, ένα άρτια εκπαιδευμένο και με υψηλό φρόνημα στρατό, μια σοβαρή ηγεσία, μια εγχώρια αμυντική βιομηχανία μπορούσαν να ανατρέψουν πλήρως τη φοβερή αιμορραγία που έχουμε υποστεί. Σχεδόν, δύο στα τρία συστήματα που αγοράσαμε είχαν προβλήματα ενώ είναι κοινό μυστικό ότι έχουν πουληθεί τα ίδια οπλικά συστήματα σε άλλες χώρες με πολύ καλύτερους όρους.

Πόσο λογικό είναι να επιμένουμε με βλακώδη προσήλωση σε συμμαχίες που επί δεκαετίες αρνούνται να δώσουν και τις ελάχιστες εγγυήσεις. Αν υπήρχαν μόνιμες λειτουργίες και δομές, τι επιδιώκω, πως θα το πετύχω, τι αναζητώ και όχι προχειρότητες και επιτροπές ειδικής συγκρότησης που τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις και εξαγοράζονται από τους ντίλερ, που ενίοτε ανήκουν και στις επίσημες διπλωματικές αποστολές.  
Μια σοβαρή προσέγγιση εκτιμούμε ότι μπορεί να επιφέρει περιορισμό έως και το ήμισυ αλλά και βελτίωση της αποτελεσματικότητας στο τριπλάσιο.

Το Εθνικό Μέτωπο κατά την παρουσίαση των θέσεων όπου θα υπάρξει τεκμηρίωση και επικαιροποίηση προτίθεται να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα άμυνας και εξοπλισμών.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου