Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Οι Σκοπιανοί ανακαινίζουν το πατρικό του Μπουτάρη

Της Αθηνάς Παπαδοπούλου


Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, βάζει τα δυνατά του για την ανάπτυξη φιλίας και καλών σχέσεων με τη γειτονική χώρα της ΠΓΔΜ. Κι εκείνοι όμως δεν πάνε πίσω… Σε μια προσπάθεια να δείξουν τις καλές τους προθέσεις (ή την ευγνωμοσύνη τους για τη στήριξη που τους παρέχει ο κ. Μπουτάρης, σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που έχουν με τη χώρα μας), προέβησαν σε μια… μεγαλόψυχη απόφαση:


Στο Κρούσεβο της ΠΓΔΜ, τόπο καταγωγής του... Μακεντόνσκι Μπουτάρ, βρίσκεται το σπίτι του παππού του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτελεί ένα κόσμημα παραδοσιακής βαλκανικής αρχιτεκτονικής. Ο Δήμος Κρούσεβο, λοιπόν, σκοπεύει να το ανακαινίσει και να το αξιοποιήσει ως πολιτιστικό κέντρο νέων και για τη συνεργασία (;) ανάμεσα στις δύο χώρες. Το Kanal 5 έκανε λόγο για ανέγερση κτιρίου 30 δωματίων!


Στα πλαίσια του προγράμματος Interreg «Ελλάδα – FYROM», οι Δήμοι Θεσσαλονίκης και Κρούσεβο θα υποβάλλουν πρόταση για την αξιοποίηση παραδοσιακών κτιρίων και την ανάδειξή τους σε χώρους πολιτισμού. Από το Δήμο Θεσσαλονίκης θα προταθεί αντίστοιχα το Σεπτέμβριο, στην επόμενη πρόσκληση του προγράμματος, η αξιοποίηση διατηρητέου παραδοσιακού κτιρίου στην Άνω Πόλη, το οποίο παραχωρήθηκε για 20 χρόνια στο Δήμο Θεσσαλονίκης χωρίς ανταλλάγματα από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.


Βλέπουμε, λοιπόν, πως αδίκως προσπαθούν οι κακές γλώσσες να συκοφαντήσουν το Μπουτάρη. Ο άνθρωπος κάνει ό,τι μπορεί για ν’ αναδείξει τον πολιτισμό μας. Φτάνει αυτός να συμβαδίζει με τον κεμαλικό/ισλαμικό ή το σκοπιανό πολιτισμό… Ή με οποιονδήποτε άλλον, τέλος πάντων, πλην του ελληνικού. Ίσως από την άλλη να προσπαθεί απλώς να προσελκύσει Σκοπιανούς τουρίστες… Κάτι παρόμοιο έκανε άλλωστε και με τους Τούρκους (όπου πρότεινε να επαναφέρουν στις οδούς τις τούρκικες ονομασίες τους) ή με τους Ισραηλινούς (όπου πρότεινε δημιουργία πάρκου αφιερωμένου στη γενοκτονία των Εβραίων).
Για το καλό μας κι αυτό. Εμείς είμαστε οι κακεντρεχείς και καχύποπτοι…


Αλλά και για τη γειτονική χώρα δε μπορώ να πω κάτι… Συνεχώς επιζητούν την εύνοιά μας και τη συνεργασία με την Ελλάδα. Σε πολιτισμικά θέματα μόνο, βεβαίως. Έτσι, μπας και πείσουν τελικά τους εαυτούς τους, πως είναι Έλληνες…

2 σχόλια:

  1. Ας τους προσαρτήσουμε λοιπόν να ονομάζονται και επισήμως Μακεδόνες, ήτοι Έλληνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λυπάμαι, αλλά δε θα συμφωνήσω. Σε καμία περίπτωση δε θα μπορούν να ονομάζονται Έλληνες. Σλάβικη μειονότητα της Μακεδονίας ίσως, αλλά Έλληνας γεννιέσαι, δε γίνεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή