Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Η υπόθεση της Ύδρας


Όταν το κράτος κάνει άσκοπο τσαμπουκά

του Πολύδωρου Ιππ. Δάκογλου

Λίγο πολύ, η υπόθεση της εξέγερσης των Υδραίων κατά των μεθοδεύσεων κάποιων οργάνων του κατασταλτικού μηχανισμού της πολιτείας, είναι γνωστή. Την καταγράφω με λίγα λόγια για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε κάποιες σκέψεις στις οποίες θα ήθελα να σας καταστήσω κοινωνούς.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Κλιμάκιο του ΣΔΟΕ ελέγχει ψαροταβέρνες του νησιού, την Παρασκευή το μεσημέρι. Όπως λένε τα μέλη του κλιμακίου, γνωστή ψαροταβέρνα, δεν είχε κομμένες αποδείξεις σε 10 τραπέζια. Οι υπεύθυνοι της ψαροταβέρνας λένε πως το φαγητό των πελατών ήταν σε εξέλιξη και πως πάντοτε κόβουν αποδείξεις για το σύνολο του λογαριασμού, κάτι που θα έκαναν και στην περίπτωση αυτή, μόλις ερχόταν η ώρα της πληρωμής.


Το ΣΔΟΕ, εφαρμόζοντας (ακραία κατά την γνώμη μου), την μεταμνημονιακή νομοθεσία που έχουν υπερψηφίσει ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία (ποινικοποίηση και αυτόφωρο για την σχετική παράβαση), συλλαμβάνουν την 60χρονη υπεύθυνη του καταστήματος και την οδηγούν στο Αστυνομικό Τμήμα από όπου και προτίθενται να  την μεταφέρουν στον Πειραιά για να περάσει αυτόφωρο.
Κανένας δεν λαμβάνει υπ’ όψη τις διαμαρτυρίες της συλληφθείσης και του κόσμου που θεωρεί «τραβηγμένη» την ενέργεια των οργάνων. Η γυναίκα, λόγω υψηλής πίεσης, λιποθυμά και μεταφέρεται στο Κέντρο Υγείας. Ο γιός της, δηλώνει ότι αυτός είναι υπεύθυνος και όχι η μητέρα του, γιατί δεν έκοβε επί μέρους αποδείξεις αλλά περίμενε να έρθει η ώρα του λογαριασμού για να κόψει συνολικές, όπως γινόταν παλαιότερα. Τα εντεταλμένα όργανα, χωρίς να ελέγξουν την άδεια του καταστήματος όπου αναγράφεται ο υπεύθυνος, συλλαμβάνουν τον γιό της 60χρονης και επιχειρούν να τον μεταφέρουν με το δελφίνι, στον Πειραιά.

Ο κόσμος ξεσηκώνεται προπηλακίζει τα μέλη του ΣΔΟΕ και πολιορκεί το Αστυνομικό Τμήμα ενώ συγχρόνως δημιουργεί ζώνες απαγόρευσης της πρόσβασης προς το λιμάνι. Μάλιστα, στρέφονται και κατά των ναυτικών του δελφινιού ζητώντας τους να φύγουν χωρίς τον κρατούμενο. Τη νύχτα της Παρασκευής ο κρατούμενος νεαρός, τα μέλη του ΣΔΟΕ και η αστυνομική δύναμη του νησιού παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα πολιορκούμενοι από εκατοντάδες αγανακτισμένους πολίτες.
Για την «απελευθέρωσή» τους και την μεταφορά του συλληφθέντος, αποστέλλεται στην Ύδρα, το Σάββατο με σκάφος του Λιμενικού, μία διμοιρία ΜΑΤ και η παραπομπή του νεαρού στο αυτόφωρο πραγματοποιείται κανονικά, αυθημερόν.

Το πιο ωραίο; Ο νεαρός αθωώνεται ως μη έχων καμία ιδιοκτησιακή ή άλλη σχέση ευθύνης με την ταβέρνα.
Με άλλα λόγια, τα σαΐνια της αστυνομίας, οικονομικής και τάξεως, είχαν συλλάβει αναιτίως έναν αθώο Πολίτη, του είχαν στερήσει την ελευθερία του, είχαν προκαλέσει εξέγερση των κατοίκων, είχαν πνίξει την Ύδρα στα δακρυγόνα, είχαν προκαλέσει ζημιά στον τουρισμό του νησιού και είχαν δυσφημίσει διεθνώς την χώρα. Επί πλέον είχαν κοστίσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό  και είχαν φέρει σε σύγκρουση τους ένστολους με την κοινωνία.
Το μεσημέρι του Σαββάτου, μία άλλη διμοιρία ΜΑΤ αποβιβάζεται στο νησί και οι πάνοπλοι άνδρες της συνοδεύουν την ομάδα του ΣΔΟΕ στην πραγματοποίηση των προγραμματισμένων ελέγχων, δίνοντας την εντύπωση (με την βοήθεια των συστημικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης) ότι, οι επιχειρηματίες είναι κλέφτες, δύστροποι και κακομαθημένοι.
Εδώ κλείνει η περιγραφή και τίθενται τα ερωτήματα.

Πόσο κόστισε η επιχείρηση τσαμπουκά του κράτους κατά των πολιτών του; Άξιζε τον κόπο για 150 ευρώ πιθανή απώλεια εσόδων να γίνει όλη αυτή η άθλια ιστορία; Τι μήνυμα πέρασε στον κόσμο; Υπάρχει κανένας που να πιστεύει ότι πέρασε σαν μήνυμα το «κόψτε αποδείξεις αλλιώς θα έρθουμε με τα ΜΑΤ να σας πάμε στο αυτόφωρο» ή πέρασε το μήνυμα «ξεσηκωθείτε κατά των αυθαιρετούντων οργάνων που δεν ξέρουν να κάνουν την δουλειά για την οποία τους πληρώνουμε»;
Υπάρχει κανείς, εκτός από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που φορώντας ένα πανάκριβο σινιέ κουστούμι δήλωσε ότι «ο νόμος θα επιβάλλεται», που να πιστεύει ότι οι Έλληνες δεν έχουν ξεπεράσει τα όρια των οικονομικών αντοχών τους και των ανοχών προς αυτά που πιστεύουν πως άδικα τους εξαθλιώνουν; Υπάρχει κάποιος που μπορεί να πει στους καταστηματάρχες, που ο ένας μετά τον άλλο κλείνουν τα μαγαζιά τους και σέρνονται στα δικαστήρια για χρέη πως «επειδή κάποια ψιλολαμόγια δεν κόβουν αποδείξεις, εμείς θα σας βάζουμε φυλακή για ψύλλου πήδημα»;

Είναι κρίμα. Αυτοί που λέγονται δημοσιογράφοι, αλλά και αυτοί που λέγονται πολιτικοί, επικεντρώθηκαν σε 10 αποδείξεις των 50 ευρώ και παρέβλεψαν την εντυπωσιακή ανικανότητα των οργάνων της πολιτείας να εφαρμόσουν τους νόμους και να αντιμετωπίσουν μια κρίση. Και είναι ντροπιαστικό που δεν βρέθηκε ένα ανώτερος κρατικός λειτουργός που να ζητήσει συγνώμη από τον αδίκως και παρατύπως συλληφθέντα και ταλαιπωρηθέντα πολίτη εγκωμιάζοντας όσους αντέδρασαν στην πασιφανώς άδικη σύλληψη ενός αθώου.
Εκτός και αν οι υποτακτικοί της παγκοσμιοποίησης πιστεύουν πως ο ανεκτικός και υπομονετικός λαός των Ελλήνων θα ανέχεται για πολύ ακόμη, τους νόμους τους, τις πρακτικές τους, τις κλεψιές των κολλητών τους, το ξεπούλημα της Ελλάδας, της Ιστορίας της και του Μέλλοντός της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου