Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΩΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ



Του Δημήτρη Γκίκα,
Φιλόλογου, Υπ. Δρ. Πολιτικής Φιλοσοφίας

Ακούγοντας συχνά για την αδιαφορία των πολιτών απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις, συχνά δεν λαμβάνεται υπόψη μια βασική παράμετρος του φαινομένου: η άγνοια των πολιτών για την ιστορία της χώρας τους. Με δεδομένο ότι ο πολίτης που ενδιαφέρεται για τα τεκταινόμενα στη χώρα του κι όχι μόνο για την ατομική του καλοπέραση είναι αυτός που συνδέει την προσωπική του ευτυχία με την ευδαιμονία της χώρας του, η απόλυτη άγνοια συνδέεται πάντα με την απόλυτη αδιαφορία. Πώς περιμένουμε από έναν πολίτη να νοιάζεται για την πατρίδα του, όταν δεν του μαθαίνουμε να εκτιμά την πατρίδα του και την ιστορία της; Πώς περιμένουμε από τους Έλληνες να ενδιαφέρονται για το μέλλον της ίδιας τους της χώρας, όταν δεν τους αποκαλύπτουμε το ένδοξο παρελθόν της;


Η απαξίωση της ιστορικής διαδρομής του Ελληνισμού απ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης είναι ένα γεγονός αναμφισβήτητο που ταλανίζει κάθε εκπαιδευτικό που έχει συνείδηση της αποστολής του, κάθε πολίτη που ανήκει στους γνωρίζοντες, κάθε πολιτικό που μοχθεί για το καλό της πατρίδας του. 
Οι σημερινοί νέοι έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και σε πληροφορίες αναρίθμητες, διαθέτουν πληθώρα βιβλίων και εγχειριδίων, πηγές πληροφόρησης και ψυχαγωγίας εξαιρετικές, κι όμως αγνοούν τους Βαλκανικούς πολέμους και τα οφέλη τους, δεν γνωρίζουν τίποτε για τη δράση της ΕΟΚΑ, μαθαίνουν να θεωρούν την τραγωδία του Ελληνισμού της Σμύρνης ως… συνωστισμό, διαθέτουν ελάχιστες γνώσεις για τις μεγάλες μάχες της αρχαιότητας, όπως αυτή του Μαραθώνα και των Θερμοπυλών, διακρίνονται από ημιμάθεια ακόμα και για τις ιστορικές εθνικές επετείους της επανάστασης του 1821 και του έπους του 1940! Ο Πατριωτισμός δεν είναι αναχρονισμός. Είναι στοιχείο πολιτικής υπευθυνότητας και κοινωνικής συνεκτικότητας!

Ας μη βιαστεί κανείς να θεωρήσει πως αποδίδω ευθύνες μονάχα στους πολιτικούς ταγούς μιας ευτελισμένης και ξεφτισμένης πολιτικής γενιάς. Αποδίδω ευθύνες αντίστοιχες και στους εκπαιδευτικούς. Ένας δάσκαλός μου έλεγε ότι η πολιτική και εκπαιδευτική ηγεσία μιας χώρας, αποτελούν τους βασικότερους πυλώνες διαπαιδαγώγησης του λαού της χώρας αυτής.

Λαός που δε διδάσκεται την ιστορία του, δεν έχει μέλλον. Πολιτικός που δεν γνωρίζει ιστορία, είναι καταδικασμένος να επαναλαμβάνει τα λάθη της. Πολίτες που αδιαφορούν για την ιστορία του τόπου τους, αγνοούν και την αλήθεια που μας διδάσκει η ίδια η Ιστορία. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου