Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Τα αρχαία του Πειραιά. Η διάσωση και η προβολή τους είναι υπόθεση όλων μας.





Του Νεκτάριου Ντούζγουλη
Φιλόλογου
Μέλους του Εθνικού Συμβουλίου
του Εθνικού Μετώπου

Είναι πράγματι σκανδαλώδης και αδικαιολόγητη η αδιαφορία του δήμου και της πολιτείας για τα αρχαία του Πειραιά καθώς και η ανεξήγητη συμπεριφορά του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που σχεδόν μονίμως γνωμοδοτεί κατά των μνημείων.

Πιο συγκεκριμένα, σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν αναξιοποίητοι όπως ο αρχαιολογικός χώρος της πλατείας Τερψιθέας όπου βρίσκονται οι δεξαμενές νερού του Ιπποδαμείου συστήματος ύδρευσης του Πειραιά. Επίσης πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη αναφορά σε μνημεία τα οποία αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και για τα οποία οι ιθύνοντες αδιαφορούν ύποπτα όπως ο Φάρος στην είσοδο του Κανθάρου και στον Τάφο του Θεμιστοκλή αμφότερα στην Πειραϊκή Ακτή, αλλά εντός της Ναυτικής Διοίκησης Αιγαίου. Επίσης και για τους ευρισκόμενους σε υπόγεια πολυκατοικιών Νεώσοικους, για το Σηράγγειον, για την Οικία των Διονυσιαστών στα θεμέλια του Δημοτικού Θεάτρου, για τον πύργο της οχύρωσης του ιερού της Μουνιχίας Αρτέμιδος στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος και για τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα στην αυλή του Πανεπιστημίου Πειραιώς τα οποία ευρίσκονται σε καθεστώς «προσωρινής κατάχωσης», καθώς και σε μερικά άλλα «ελάσσονος» σημασίας όπως π.χ. τα ελάχιστα ερείπια από λατομεία και οικίες στον λόφο του Προφήτη Ηλία.

Τέλος όσον αφορά το αρχαιολογικό μουσείο του Πειραιά παρά το ότι φιλοξενεί σημαντικότατα ιστορικά εκθέματα της ευρύτερης περιοχής της πόλεως μας, παραμένει υποβαθμισμένο.
Αναφέρω παραδειγματικά ότι και μόνον η συλλογή των χάλκινων αγαλμάτων των κλασσικών χρόνων από τον Πειραιά το καθιστούν μοναδικό παγκοσμίως, γεγονός που παραμένει άγνωστο ακόμη και στους δημότες της πόλεως μας.
Εκείνο που πρέπει να καταλάβουμε όλοι, όχι μόνο γιατί το οφείλουμε στους προγόνους μας, αλλά γιατί είμαστε κληρονόμοι και συνεχιστές του μεγαλύτερου και σημαντικότερου πολιτισμού, είναι ότι πρέπει να αναδείξουμε και να αναστηλώσουμε αυτά τα μνημεία.

Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε μας ενέργεια για την προστασία του πολιτισμού μας επιδρά ευεργετικά προπαντός στην παιδεία , αφού η παιδεία προάγει τον πολιτισμό, ο δε πολιτισμός παράγει παιδεία!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου