Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Πολιτικές προκλήσεις στην Θράκη

Στη φωτογραφία: Ο Ιλχάν Αχμέτ με τον Ρετζέπ Ερντογάν
και την Ντόρα Μπακογιάννη.


του Γιάννη Κουριαννίδη
μέλους του Πολιτικού Γραφείου του Εθνικού Μετώπου

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που είχαν δει στο πρόσωπο του πρώην βουλευτή της ΝΔ Ιλχάν Αχμέτ, έναν μετριοπαθή άνθρωπο, ο οποίος υποτίθεται πως έκανε την διαφορά ανάμεσα στον εσμό των φανατικών τουρκοφρόνων και των πρακτορίσκων του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να πουν και να γράψουν υμνητικά σχόλια για τον δικηγόρο στο επάγγελμα πολιτευτή, απόφοιτο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινουπόλεως.

Αν η στάση αυτή δεν δείχνει άγνοια για τα τεκταινόμενα στην Θράκη, για τον ρόλο και τις πρακτικές του προξενείου και των ανθρώπων του, αλλά και για τους συσχετισμούς δυνάμεων που δρουν ανεξέλεγκτα πλέον στην περιοχή, τότε δηλώνει σαφέστατα εγκληματική επιπολαιότητα που υποκρύπτει μάλιστα και μία ευδαιμονιστική νοοτροπία πως όλα θα αλλάξουν από μόνα τους στην Θράκη μας.

Σήμερα ο Ιλχάν Αχμέτ, αφού πέρασε από το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη, κατέληξε για την ώρα στην ΔΗΜΑΡ του κυρ Φώτη Κουβέλη. Όποιος βιάζεται πάλι να μιλήσει για τυχοδιωκτισμό και προσπάθεια εξυπηρετήσεως προσωπικών επιδιώξεων, καλά θα κάνει να το ξανασκεφτεί. Αν συνέβαινε αυτό, ο Ιλχάν Αχμέτ δεν θα μετέφερε από κόμμα σε κόμμα τις περίπου 12.000 των ψήφων του, αλλά ένα μέρος αυτών και μάλιστα σταδιακά μειούμενο.

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Οι ψηφοφόροι του τον ακολούθησαν πιστά στο περιπετειώδες πολιτικό του ταξίδι! Είναι προφανές ότι οι επιλογές του υπάκουαν σε αυστηρές εντολές των καθοδηγητών του της οδού Ιώνων της Κομοτηνής, όπου και η έδρα του «ευαγούς ιδρύματος» της γείτονος χώρας. Για τον λόγο αυτό και ο αριθμός των ψηφοφόρων που επηρεάζει σήμερα το τουρκικό προξενείο, τον ακολουθεί πιστά, είτε σε «αριστερά» κόμματα εντάσσεται, είτε σε «δεξιά».

Ήταν φανερό εξάλλου ότι η ΔΗΜΑΡ θα έπαιζε καταλυτικό ρόλο στην διακυβέρνηση της χώρας μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, οπότε και η Άγκυρα επεδίωξε να έχει έναν ακόμη δικό της άνθρωπο στα κέντρα εξουσίας. Δεν της βγήκε βουλευτής, αλλά σίγουρα ο ρόλος του ως ηγετικό στέλεχος των τουρκοφρόνων της Θράκης είναι πια πολύ σημαντικός.

Σε πρόσφατη μάλιστα ανάρτηση φωτογραφίας του σε σελίδα «κοινωνικής δικτύωσης», ο Ιλχάν Αχμέτ φαίνεται με τον Τούρκο υπουργό Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου (με καταγωγή από την Θράκη μας), γράφοντας στην λεζάντα της τα εξής: «Βρισκόμαστε σε γεύμα μαζί με τον πολύτιμο αδερφό μου υπουργό Υγείας της Τουρκίας Μεχμέτ Μουεζίνογλου»!

Οι συμπεριφορές αυτές, όταν μάλιστα προέρχονται από πρόσωπα με σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στα δημόσια πράγματα της πατρίδας μας, είναι τουλάχιστον προκλητικές τόσο για το χριστιανικό στοιχείο της Θράκης, όσο και για το φιλήσυχο τμήμα των μουσουλμάνων συμπατριωτών μας, πολλοί εκ των οποίων παλεύουν για την διατήρηση της ελληνικής τους συνείδησης και αξιοπρέπειας ενάντια στον τουρκικό επεκτατισμό, αλλά και στην ελλαδική αδιαφορία.

Από τον πρόεδρό του στην ΔΗΜΑΡ, φυσικά δεν περιμένουμε κάποια καταδίκη αυτών των πρακτικών. Αλλά από τους συγκυβερνώντες «δεξιούς» της ΝΔ, και ειδικότερα κάποιους κάποτε λαλίστατους σε τέτοιες περιπτώσεις «πατριώτες» του εν λόγω κόμματος, σίγουρα οι Έλληνες της Θράκης περίμεναν μία κάποιας μορφής αντίδραση.


*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 3ης Μαΐου 2013 της εφημερίδας Ελεύθερος Κόσμος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου