Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου: Μύθοι και πραγματικότητα


Η μεταπολίτευση καθιέρωσε την εξέγερση ως επέτειο στην οποία έδωσε και χαρακτήρα εθνικής εορτής καθώς τα σχολεία και τα πνευματικά ιδρύματα την τιμούν ως τέτοια. Η εμβληματική ημερομηνία της 17 Νοέμβρη ήρθε να σώσει τα προσχήματα της δήθεν αντιδικτατορικής πάλης. Η συμμετοχή, η αποδοχή,         

η σιωπή, η παθητική στάση, ήταν οι καταστάσεις που κυρίως χαρακτήρισαν τον Ελληνικό λαό κατά διαστήματα ως προς το καθεστώς που είχε επιβάλλει ο στρατός της 21η Απριλίου.
Αυτό είναι ένα γενικό βίωμα που όλες οι εκδηλώσεις και οι αναλύσεις μάλλον το επιβεβαιώνουν παρά το διαψεύδουν. Σε συζητήσεις όπου συμμετέχουν προσωπικότητες του "δημοκρατικού κόσμου" γίνεται πάντα αναφορά στη στάση του λαού που επί τόσα χρόνια δεν αντιδρούσε....

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου και αυτή της Νομικής ήταν οι μόνες μαζικές εκδηλώσεις αντίδρασης προς το καθεστώς. Η εξέταση των δεδομένων από την ιστορική έρευνα, από τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, από τα αρχεία των αστυνομικών αρχών αποδεικνύει ότι δεν υπήρχαν στοιχεία παλλαϊκής αντίστασης και είναι γνωστό ότι εντός του χώρου δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένας νεκρός.

Μια μυθοπλασία που βασίστηκε στην διόγκωση των γεγονότων, στην μάλλον εσφαλμένη αντίδραση των αρχών και το γεγονός που σκόπιμα αποσιωπάται, ότι η κυβέρνηση Μαρκεζίνη ήταν μια μεταβατική κυβέρνηση που εγκαινίαζε με τη θητεία της μια νέα περίοδο εφαρμογής του τότε νέου συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο θα διεξάγονταν εκλογές, μας πείθει ότι η εξέγερση έπαιξε ένα ρόλο, ηθελημένα ή αθέλητα, υπέρ λύσεων που τελικά δεν ωφέλησαν την πατρίδα (επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων, παύση της εξέλιξης που είχε προγραμματιστεί).

Η γενιά που βρίσκεται τώρα στα σχολεία αλλά και οι αμέσως προηγούμενες εισπράττουν μια περιορισμένη εξιστόρηση, σκόπιμα δραματοποιημένη και αναμφίβολα ένα περιβάλλον ζωής που έπρεπε να ανατραπεί το οποίο στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ.

Η μεταπολίτευση εξέθρεψε τα ψεύδη πάνω στα οποία οικοδόμησε το ελεεινό της κράτος της ρεμούλας, της διαφθοράς, του παλαιοκομματισμού, της χρεοκοπίας, της απόρριψης κάθε αξιακής αναφοράς, της χρεοκοπίας και της υποτέλειας. 
Η γενιά που πρωταγωνίστησε σε αυτή την περίοδο είναι η γενιά του Πολυτεχνείου που ανέλαβε να φτιάξει μια Ελλάδα όπως αυτή στην οποία βιώνουμε τη μίζερη ζωή των δανεικών.....
Η επέτειος, απαιτεί ιστορική διερεύνηση σε βάθος για να εκτιμηθεί τι πραγματικά επεδίωξε, πόσο ήταν κυρίαρχος ο ιδεολογικός ρομαντισμός και σε ποιους, ποιος πραγματικά βγήκε κερδισμένος σε τι νόμισμα...Μια πραγματική αποτίμηση χωρίς συμπλέγματα, χωρίς τυμπανοκρουσίες βοηθά στην ιστορική αυτογνωσία τόσο απαραίτητα για αυτό το λαό...Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου