Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Όσα αγνοούμε για το αγροτικό ζήτημα


Αυτό που ίσως γνωρίζουν σε περιορισμένη βάση οι περισσότεροι κάτοικοι των αστικών κέντρων ενδεχομένως και καθόλου, είναι ότι η θέση των αγροτών έχει επικίνδυνα επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, πολύ πριν την άφιξη των νέων εντολών από το εξωτερικό που έσπευσαν να υιοθετήσουν οι καινούργιοι εντολοδόχοι.


Έχουμε μια τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής που προκύπτει από την κατάργηση όλων των χαριστικών διατάξεων, από την διαλυμένη οργάνωση της εμπορίας, από την αύξηση των πρώτων υλών, την ελαχιστοποίηση των κρατικών υπηρεσιών προς τον αγρότη, την παράδοση μιας γενιάς αγροτών στη λογική της μονοκαλλιέργειας, το απίστευτο ενεργειακό κόστος που έχει ρημάξει και τη βιομηχανία, την ακατάσχετη ροή εισαγομένων που έχουν κυριαρχήσει από τις συμφωνίες του κράτους ως μέλος της Ε.Ε

Αυτή η αγροτική οικονομία που κινείται σε γαίες έμμεσα, υποθηκευμένες σε ξένα συμφέροντα μέσω της πουλημένης σε μια νύκτα Αγροτικής Τράπεζας, αυτή αγροτική οικονομία των βιομηχανιών που επίσης έκλεισαν χωρίς καμία λογική, όπως της ζάχαρης, όπως τόσων μεταποιημένων προϊόντων, όπως των λιπασμάτων, έχει συνειδητά υπονομευτεί από τους πολιτικούς που αφού κατέστρεφαν την προοπτική, έδιναν επιδοτήσεις και έκτακτα βοηθήματα μόνο για πελατειακούς λόγους.

Η χρηματοδότηση είναι πλέον ανύπαρκτη και η χώρα έχει επιστρέψει στα προπολεμικά χρόνια όπου έρμαιο της τοκογλυφίας ο παραγωγός πάλευε να επιβιώσει.

Η χώρα με την δεύτερη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον πλανήτη οδηγείται στον όλεθρο και στην επαιτεία, αποκλειστικά και μόνο από αποφάσεις ξένων κέντρων που βρήκαν πρόθυμους εκτελεστές και παθητικούς αποδέκτες.

Εισαγωγή σε χοιρινό 87%, σε μοσχάρι 80%, σε γαλακτοκομικά 50%, σε τυριά 60%, σε...πατάτες, σε λεμόνια, σε ότι παράγεται.... Και ο αγροτικός κόσμος αναζητά λύση στο φορολογικό ή παράταση των επιδοτήσεων.

Το Εθνικό Μέτωπο θεωρεί την αγροτική οικονομία ως προνομιούχο χώρο για την άσκηση οικονομικής πολιτικής που να διασφαλίζει την αυτοδύναμη ανάπτυξη, την αειφορία, την διατροφική αυτάρκεια αλλά και την εξαγωγή εξαιρετικών ποιοτικών προϊόντων. Αρκεί να υπάρξει σχέδιο εθνικής κλίμακας, χρηματοδότηση και πάνω από όλα προώθηση μιας υγιούς εμπορίας και διακίνησης.


Τομέας Αγροτικής Οικονομίας Εθνικού Μετώπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου