Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Για τη μνήμη του Κώστα Καρδαρά


του Γενικού Γραμματέα του Εθνικού Μετώπου
Εμ.Ν. Κώνστα

Η απώλεια του συναγωνιστή Κώστα Καρδαρά είναι ένα μεγάλο πλήγμα για το εθνικιστικό κίνημα. Μια σπουδαία προσωπικότητα που κατά τη γνώμη μου πρέπει να αποτελεί πρότυπο για κάθε αγωνιστή. Είχα την τύχη να διαπιστώσω την τεράστια προσφορά του στους συνανθρώπους στην Καρδίτσα. Άκουγες μόνο καλά λόγια και έβλεπες την ευγνωμοσύνη σε αγρότες, υπαλλήλους, φτωχούς ανθρώπους που χρειάστηκαν τις ιατρικές του υπηρεσίες και στο προβληματικό τοπίο της υγείας στη χώρα μας δεν είχαν καμία σιγουριά ότι θα τις βρουν.

Η τοπική κοινωνία της περιοχής αναγνώριζε το Κώστα Καρδαρά ως μα σημαντική φυσιογνωμία Παρά το γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα κρατά ακόμα με τους γνωστούς τρόπους την περιφέρεια αλυσοδεμένη, εντούτοις όλοι συμφωνούσαν στο πρόσωπο του Κώστα και όλοι άκουγαν με σεβασμό την δημόσια παρέμβασή του. Αυτό το στοιχείο απηχήσεως των ιδεών και αποδοχής της παρουσίας, ήταν μια δύσκολη κατάκτηση. Ο Κώστας Καρδαράς διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Καρδίτσας. Δεν το πέτυχε με καμουφλαρισμένες ιδέες, με σιωπή, με χειραψίες, με δηλώσεις του τύπου "δικός σας είμαι αλλά μην εκτεθώ", το κατόρθωσε με το ειδικό βάρος της προσωπικότητος του και της επιστημονικής του παρουσίας. Ως συνδικαλιστής υπήρξε και πάλι πρότυπο αφού δεν τον τύφλωνε η συντεχνιακή αντίληψη αλλά είχε την αίσθηση του όλου. Ακόμα και στον δύσκολο στίβο της πολιτικής ποτέ δεν ακούστηκε αρνητική κρίση για το πρόσωπό του.


Ως κορυφαίο στέλεχος του Εθνικού Μετώπου έδωσε δείγματα των αναμφισβήτητων ηγετικών του ικανοτήτων και της πολιτικής γενναιότητας που τον χαρακτήριζε. Συμπαραστάθηκε στον αγώνα μας χωρίς εκκλήσεις ακόμα και στις πιο δύσκολες ώρες, υπήρξε ειλικρινής, επιχειρηματολογούσε πάντοτε και δεν κατέφευγε ποτέ σε "υπόγειες" διαδρομές.  Η τελευταία ενεργοποίησή του στην Θεσσαλία όταν του ζητήσαμε βοήθεια, ενώ ήταν σε αγώνα με την ασθένεια, υπήρξε ένα αποκορύφωμα της μαχητικότητας και των αρετών του. Η αξιολόγηση των δεδομένων, ο χειρισμός, η επικοινωνία, η ακούραστη προσφορά, μας εξέπληξε ακόμα και για τον Κώστα που όμοιος του δεν υπήρχε.

Υπήρξε επίσης ένας διανοούμενος υψηλής στάθμης. Οι γνώσεις του και η συνθετική και αναλυτική σκέψη του, ήταν θαυμαστές. Δεν γνώριζε την ιδεολογία μέσα από ρετσέτες και στερεοτυπικές προσεγγίσεις. Είχε την δυνατότητα να αξιολογεί και να επεξεργάζεται τα γεγονότα κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να δίνει μια πολιτική άποψη φωτισμένη από την οπτική της ιδεολογίας, της ιστορίας και των δεδομένων των κοινωνικών επιστημών. Διάβαζε συνεχώς και ήταν ενήμερος πάσης εξελίξεως.

Ο εξαιρετικός συνδυασμός  πολιτικού αγωνιστή και συνειδητοποιημένου Έλληνα, άριστου επιστήμονα, θαυμάσιου ανθρώπου, υποδειγματικού οικογενειάρχη, δεν απαντάτε συχνά. η απώλεια είναι μεγάλη για την Ελλάδα και την κοινωνία.
Ακόμα μεγαλύτερη για τους δικούς του και όσους είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί του.
Θεωρώ αγαθή τύχη το ότι υπήρξα συναγωνιστής αυτού του ανδρός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου