Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Στο Καστελόριζο την…ψάχνουν οι Τούρκοι…





Σε κινήσεις αντιπερισπασμού για τις γεωτρήσεις που ξεκινούν στο νησί της Αφροδίτης,  προχώρησε σήμερα το απόγευμα η Άγκυρα, εκδίδοντας ναυτική αγγελία (NAVTEX) που αναφέρεται σε διεξαγωγή ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελόριζου.

Έτσι με βάση τα όσα προκύπτουν από την Τουρκική NOVTEX, από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 15 Νοεμβρίου για λογαριασμό των Τούρκων το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Bergen Surveyor» μαζί με σκάφη συνοδείας θα αποτελέσουν την έμπρακτη προσπάθεια της Τουρκίας να μας δείξει τα δόντια της αδιαφορώντας για το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Θαλάσσης. Σ’ αυτή τη λογική η Άγκυρα επιχειρεί να γενικεύσει την εικόνα της έντασης στη λεκάνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου ακολουθώντας στρατηγικές που ευνοούνται από την δική μας αδρανή έως και φοβική στάση.
Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας δηλώνει σχετικά με την τπυρκική ανακοίνωση ερευνών από το νορβηγικό πλοίο « Bergen Surveyor»:
«Νωρίτερα σήμερα εξεδόθη Τουρκική αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για την διεξαγωγή ερευνών, το διάστημα 15 Σεπτεμβρίου από το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο Bergen Surveyor και συνοδευτικά σκάφη σε περιοχή που σύμφωνα με τις πρόνοιες του δικαίου της Θάλασσας επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκριπίδα νοτίως του Καστελόριζου.

Δόθηκα οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει διάβημα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στο Όσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρία του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, καθώς και με το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις».

Αυτή λοιπόν είναι η….οξεία, η λιονταρίσια  ελληνική ανακοίνωση απέναντι στις τουρκικές ανακοινώσεις αλλά και στις τουρκικές πρακτικές που δείχνουν να θέτουν σε εφαρμογή ανενδοίαστα τα σχέδιά τους.

Η επιεικώς ανεπαρκής ελληνική κυβέρνηση δείχνει να βασίζει την άμυνα της χώρας στην εφαρμογή ενός ιδιότυπου στρατιωτικού δόγματος μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ εναντίον της Τουρκίας. Μια συνεργασία που εγκυμονεί πολύ περισσότερους κινδύνους από τα όποια πιθανά οφέλη μπορούν να προκύψουν θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο το παρόν και το μέλλον.

Η απουσία μιας θαρραλέας ελληνικής στάσης και Εθνικής επιδίωξης έστω και μέσα  σ’ αυτές τις ταπεινές ανακοινώσεις, δεν είναι τίποτε άλλο,  παρά η  φωτογραφία που απεικονίζει το έλλειμμα Εθνικού φρονήματος και την απουσία  βουλήσεως στα καυτά Εθνικά θέματα όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων, που με την πολιτική τους ή μάλλον με την απουσία τους επί σειρά ετών οδήγησαν και συνεχίζουν να οδηγούν τη χώρα σε αλλεπάλληλα αδιέξοδα.


Γιώργος Βεργιάννης      
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου