Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Η ελίτ συνομοταξία των Media

Το σύστημα δεν είναι απρόσωπο

του Γιώργου Βεργιάννη

Ο έλεγχος στα τηλεοπτικά μέσα, στα ΜΜΕ, βρίσκεται στα χέρια ορισμένων «οικογενειών», τα συμφέροντα των οποίων απλώνονται σαν αράχνη σε ολόκληρη την ελληνική οικονομία.

Προς όφελος των προσωπικών τους συμφερόντων και επιδιώξεων, με άξονα τις πολιτικές που διαιωνίζουν την βρωμερή καθοδηγητική τους επιστασία, κατασκευάζουν τη νέα φουρνιά Ραγιάδων…

Καθημερινά δηλητηριάζουν την κοινωνία με ένα καλοστημένο προπαγανδιστικό υλικό, που στρεβλώνει σκέψεις και συνειδήσεις, δημιουργώντας στρατιές άβουλων όντων.

Ας μη μιλάμε για ένα σύστημα απρόσωπο.

Έχει πρόσωπο  κι είναι καθημερινά μέσα στα σπίτια μας.

Κάθε ώρα και κάθε στιγμή, εισβάλουν στη ζωή μας και στην καθημερινότητά μας με ήχο και εικόνα επηρεάζοντας αποφασιστικά τον τρόπο σκέψης τόσο τον δικό μας όσο και των παιδιών μας.

Οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, δεν είναι απλώς συγγενείς αυτών των απόψεων. Είναι συμμέτοχες, συνεπίκουρες και αλληλεξαρτούμενες.

Στην ουσία όλο αυτό το εκδοτικοοπτικοακουστικό block το οποίο συγκεντρώνεται σε πέντε – δέκα «οικογένειες», είναι το οπλοστάσιο της «δημοκρατίας» που… φροντίζει την Πατρίδα.


Η λίστα που ακολουθεί, παρέχει μια τυπική εικόνα του μηχανισμού των media. Προφανώς θα μπορούσε να είναι περισσότερο αναλυτική περιλαμβάνοντας και μικρότερου βεληνεκούς δράστες. Απεικονίζει όμως την Λερναία Ύδρα των επικοινωνιακών όπλων της ολιγαρχικής και δωσίλογης δυναστείας, που μικρή σημασία έχουν οι εσωτερικές τους αγοραπωλησίες, οι δείκτες κερδοφορίας τους και πόσο αυτοί μεταβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Δεν θέλω να παραστήσω τον λογιστή τους…

Τα στοιχεία που παρατίθενται αφορούν στις περιόδους από το 2005 έως το 2008. Από τότε μέχρι σήμερα, όσες αλλαγές έχουν συμβεί, αφορούν σε «ενδοοικογενειακές» ανακατατάξεις που δεν επηρεάζουν τον πυρήνα της σκέψης.


Οι κυριότεροι παράγοντες που εκτός των άλλων δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα στο χώρο της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα είναι:

Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ), η Πήγασος Εκδοτική του Γιώργου Μπόμπολα, οι Χ.Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις (MEGA), ο Όμιλος Αντέννα του Μίνωα Κυριακού (ANT1), ο Όμιλος Κοντομηνά (ALPHA), ο Όμιλος Βαρδινογιάννη (STAR), ο Όμιλος Κουρή (ALTER),(Kontra Channel) και ο Όμιλος Αλαφούζου (ΣΚΑΪ). Ένα κλικ πίσω βρίσκονται οι «οικογένειες» Κόκκαλη (TV MAGIC), (Spor Tv)ή όπως αυτές έχουν μετονομαστεί σήμερα, καθώς και οι αναπτυσόμενες του Μαρινάκη, ο οποίος πέρασε από τον ΣΚΑΙ ένα φαγγάρι. 

Έτσι χαρτογραφείται ο χώρος των ΜΜΕ, με τις όποιες σχετικές ανακατατάξεις του σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Όλοι οι προαναφερόμενοι και κάποιοι μικρότεροι, συγκροτούν την πλατφόρμα του οικονομικού συγκεντρωτισμού στο χώρο των ΜΜΕ σε διαφορετικό βαθμό ο καθ’ ένας τους.
Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη

Η εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Χρήστου Λαμπράκη με το 7,364% του μετοχικού κεφαλαίου και 33,24% των δικαιωμάτων ψήφου.

Είχε κύκλο εργασιών το 2007, 282.000.000 ευρώ.

Ο οργανισμός, είναι μέτοχος της εταιρείας Τηλέτυπος (21,76%), ιδιοκτήτριας του MEGA, της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος (33,33%), που έχει την εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ και το περιοδικό CLOSE UP, των Ειδικών Εκδόσεων, της Νέας Ακτίνας (50%), του εκδοτικού οίκου Ελληνικά Γράμματα, του πρακτορείου διανομής τύπου Άργος (38,5%), των βιβλιοπωλείων Παπασωτηρίου (30%), των εκτυπωτικών μονάδων Iris ΑΕ (50%) και Multimedia ΑΕ, της εταιρείας τηλεοπτικών παραγωγών Studio ATA, της συνδρομητικής τηλεόρασης (πλατφόρμα) της Multichoice Hellas, μέσω του Τηλέτυπου, των εταιρειών παροχής υπηρεσιών Ramnet, Phaistos Networks, Interoptics, Eurostar, Triaina Travel, Expo Plan, NetOnLine, Shop21.gr και Μιχαλακοπούλου Κτηματική Τουριστική.

Ο ΔΟΛ εκδίδει ΤΑ ΝΕΑ και ΤΟ ΒΗΜΑ, που το 2007 είχαν αθροιστικά μέση ημερήσια κυκλοφορία 112.114 τευχών, καθώς και τα αντίστοιχα sites, περιοδικά ( MEN, COSMOPOLITAN, FREE, MARIE CLAIRE, FHM, RAM, VITA, HITECH, NATIONAL GEOGRAPHIC, DISCOVERY & SCIENCE, TV ΖΑΠΙΝΓΚ, ΓΑΙΟΡΑΜΑ, ΔΙΑΚΟΠΕΣ), αθλητική εφημερίδα (ΕΞΕΔΡΑ),την Αγγλόφωνη εφημερίδα (ATHENS NEWS) και διαδικτυακές πύλες όπως το in.gr και το pathfinder.gr.


Πήγασος Εκδοτική

Η Πήγασος Εκδοτική, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, βρίσκεται υπό τον έλεγχο της «οικογένειας» Μπόμπολα που κατέχει το 75,25% των μετοχών και είχε κύκλο εργασιών για το 2007, 197.070.000 ευρώ.

Η εταιρεία Πήγασος, εκδίδει το ΕΘΝΟΣ με μέση ημερήσια κυκλοφορία 43.779 φύλλων το 2007, την ΗΜΕΡΗΣΙΑ, την GOAL NEWS, τις ΝΕΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ, αρκετά περιοδικά (ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΠΙΤΙ, ΣΙΝΕΜΑ, ELLE, MAX, CAR & DRIVER, VOYAGER, ΛΟΙΠΟΝ, TV ΖΑΠΙΝΓΚ, BAZAAR) και τις διαδικτυακές πύλες e-go.gr και ethnosport.gr. Στις αρχές του 2008 απέκτησε και τον έλεγχο της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (70%) με τα όσα σκοτεινά είχαν συμβεί τότε και με πρωταγωνιστές τον Θέμο Αναστασιάδη και τον πολύ Μάκη Τριανταφυλλόπουλο. Ο όμιλος είναι μέτοχος του Τηλέτυπου (23,97%), της εταιρίας εκτυπώσεων Iris ΑΕ (50%), της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος (33,3%) της Ν. Λιάπης Βιβλιοδετική ΑΕ, του πρακτορείου Ευρώπη (21%), της εταιρείας τηλεοπτικών παραγωγών Άνωση ΑΕ και της Multichoice Hellas. Έχει δε παρουσία στον τομέα των υπηρεσιών, μέσω των θυγατρικών Πήγασος Interactive, 3Nsold, Lexitel, Αποστολή ΑΕ, στην υπαίθρια διαφήμιση (γιγαντοαφίσες, σταντ, κυλιόμενους πίνακες ηλεκτρονικούς και μη) μέσω της Νarad (50%) και στις κατασκευές μέσω της Ελληνικής Τεχνοδομικής.


Χ.Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις

Η εταιρεία, εισηγμένη στο χρηματιστήριο, βρίσκεται υπό τον έλεγχο της «οικογένειας» Τεγόπουλου η οποία κατέχει το 77,53% του μετοχικού κεφαλαίου. Ο κύκλος εργασιών που παρουσίασε το 2006 ήταν περί τα 124.843.448 ευρώ. Εκδίδει την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, με μέση ημερήσια κυκλοφορία 54.735 φύλλων το 2007, μαζί με τα ένθετα περιοδικά ΓΕΩΤΡΟΠΙΟ, Ε-9, Ε-ΙΣΤΟΡΙΚΑ, , ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, Ε-ΙΑΤΡΙΚΑ, την Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, με τα ένθετα ΕΨΙΛΟΝ και ON-OFF, την ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ και τους δικτυακούς τόπους enet.gr και xe.gr. Η Χ.Κ. Τεγόπουλος είναι μέτοχος του Τηλέτυπου (2,68%), των Εκδόσεων Δραγούνη (15%), της Φωτοεκδοτικής (90%), της Έψιλον Γραφικές Τέχνες, της Έψιλον Νετ (50%), του πρακτορείου Άργος (24,12%), των εταιρειών υπηρεσιών Mediatel (44%), Media Call Center (20%), Έψιλον Τελεκόμ (16%) Έμφασις Εκδοτική (9,4%) και της εταιρείας ναυπήγησης και επισκευής σκαφών αναψυχής Planatech (20%).


Όμιλος Αντέννα

Μεγαλομέτοχος του ομίλου, με κύκλο εργασιών 147.122.137 ευρώ το 2005, είναι η «οικογένεια» Κυριακού που ελέγχει μέσω χρηματιστικών εταιρειών (holdings) το 98,5% του μετοχικού κεφαλαίου. Ο όμιλος μετέχει σε τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό (ΑΝΤ1, ΑΝΤ1 SATELLITE, ANT1 PACIFIC, ANT1 GOLD, ΑΝΤ1 TV Κύπρου, NOVA TV, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, ΑΝΤ1 FM 97,2, BANANA FM 104, ΡΥΘΜΟΣ 94,9, ΑΝΤ1 FM Κύπρου, RADIO EXPRESS). Μέσω των θυγατρικών Δάφνη Επικοινωνίες και ΑΝΤ1 Internet, το συγκρότημα εκδίδει επίσης περιοδικά (DIVA, ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΓΟΝΕΙΣ, ΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ, ΜΕΤΡΟ, ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ, ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ, PENTHOUSΕ, ΣΟΚ, EXODOS (σχετικά πρόσφατα ανέστειλε την κυκλοφορία του) και δικτυακούς τόπους (antenna.gr και exodos.gr). Ο Όμιλος Αντέννα ελέγχει το Εργαστηρίο Ελευθέρων Σπουδών του ΑΝΤ1(κυρίως σχολή δημοσιογραφίας), την Νίκη Εκδοτική, τις εταιρείες παραγωγής ραδιοτηλεοπτικού υλικού Επικοινωνία ΑΕ και Ena Production, την Audiotex και τη δισκογραφική Heaven (15% του ελληνικού τραγουδιού). Είναι επίσης μέτοχος της NetMed (4,2%), ιδιοκτήτριας της Multichoice Hellas, της ΕMI Music Greece και των καταστημάτων Virgin Megastores. Κύριες συνιστώσες δυνάμεις του ομίλου Κυριακού είναι η εφοπλιστική εταιρεία Athenian Sea Carriers, η χρηματιστηριακή Euroholdings Capital and Investments Corp, η εταιρεία λογισμικού και ηλεκτρονικών συστημάτων Unibrain και η εταιρεία συστημάτων επικοινωνίας ΑΝΤΕΛ ΑΕ.


Όμιλος Κοντομηνά

Τον Σεπτέμβρη του 2005 η «οικογένεια» Κοντομηνά δείχνει ότι ελέγχει πάνω από το 50% των μετοχών της εταιρείας Alpha Δορυφορική Τηλεόραση με κύκλο εργασιών 61.028.531 ευρώ για την χρήση του 2005. Το συγκρότημα του Κοντομηνά, μετέχει σε τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς (ALPHA, CHANNEL 9, ΑΛΦΑ 98,9, ΠΑΛΜΟΣ 96,5) στην εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών Plus Productions, στις Εκδόσεις Ιλισσός, στις εφημερίδες Μικρές Αγγελίες (33,3%), Sport Day (33%). και City Press (75%).

Ο Κοντομηνάς διαθέτει επίσης εταιρείες στο χώρο των ηλεκτρονικών συσκευών ήχου και εικόνας (Panasonic-Intertech), στις διαφημιστικές κατασκευές (Intervista), στις τηλεπικοινωνίες (Cosmoline), στις ασφαλιστικές υπηρεσίες (Bestline), στην αεροπλοΐα (Interjet), στα τυχερά παιχνίδια μέσω της συνεργασίας με την William Hill Bet και στα βιολογικά προϊόντα (Green Farm)


Όμιλος Αλαφούζου

Η «οικογένεια» Αλαφούζου κατέχει το 74,9% του κεφαλαίου στο εισηγμένο συγκρότημα Καθημερινή ΑΕ που παρουσίασε κύκλο εργασιών 92.352.461 ευρώ το 2006. Μέσω αυτού αλλά και άλλων θυγατρικών, ελέγχει το τηλεοπτικό κανάλι ΣΚΑΪ, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ΣΚΑΪ 100,3, RED, ANGEL (ίσως υπάρχει πρόσφατη μεταβολή σε σχέση με τις ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ) και ΜΕΛΩΔΙΑ, τις διαδικτυακές πύλες eone.gr, skai.gr, kathimerini.gr, την SPORT DAY, την free Press METROPOLIS, την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με μέση ημερήσια κυκλοφορία 58.638 φύλλων για το 2007 και πολλά ένθετα περιοδικά. Παράλληλα, διατηρεί μικρό ποσοστό στον Τηλέτυπο καθώς και στις εταιρείες Δέσις ΑΕ, Maison Εκδοτική (50%), Εξερευνητής Explorer (51%) και City Servers (22,5%), στις εκδόσεις Άρκτος (30%), στο πρακτορείο διανομής τύπου Ευρώπη (21%) και στα Καταστήματα Τύπου στο Διεθνές Αεροδρόμιο (25%). Ο όμιλος Αλαφούζου διαθέτει επιχειρήσεις στον εφοπλιστικό τομέα (Αργοναύτης), στις κατασκευές (Έργων ΑΤΕ) στην εκμετάλλευση ακινήτων και στις υπηρεσίες (Αποστολή ΑΕ).



Όμιλος Κουρή

Η «οικογένεια» Κουρή ελέγχει τα τηλεοπτικά κανάλια MAD, ALTER (με τα γνωστά προβλήματα Άρθρο 99, την επίσχεση εργασίας που επίκειται από τους απλήρωτους εργαζομένους, κλπ.), το Kontra Channel, καθώς επίσης και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ORANGE, LOVE RADIO, REAL, και MAD RADIO. Επίσης εκδίδει τις εφημερίδες ΑΥΡΙΑΝΗ και ΦΙΛΑΘΛΟΣ και είναι μέτοχος του πρακτορείου διανομής τύπου Άργος (3%).


Όμιλος Γιαννίκου

Ο Κώστας Γιαννίκος υπήρξε μέτοχος της εταιρείας Ελεύθερη Τηλεόραση (25%), ιδιοκτήτριας του ALTER και κύριος υπεύθυνος των δεινών που προκάλεσε στους εργαζομένους. Ταυτόχρονα ήταν ιδιοκτήτης των δισκογραφικών εταιρειών Legend, Lyra και MBI, του εκδοτικού οίκου Modern Times, των ραδιοφωνικών σταθμών OASIS 88, JOHN GREEK, και CAPTAIN JACK, της εταιρείας διανομής και πώλησης DVD Camelot Media και θεατρικών αιθουσών με την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ. Επίσης, εξέδιδε την οικονομική εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ και τα περιοδικά TIVO και AVANTI.
Σήμερα; Άλλοι κλαίνε... 



Όμιλος Βαρδινογιάννη

Η «οικογένεια» Βαρδινογιάννη είναι ιδιοκτήτρια του τηλεοπτικού σταθμού STAR και μέτοχος του MEGA. ήλεγχε τις εφημερίδες (ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ, ESPRESSO, TRAFFIC, ΙΣΟΤΙΜΙΑ) και περιοδικά, μέσω της Daily Press Magazines (ΜΠΟΜΠ, JOLIE, L’OFFICIEL, OLIVE, SPIDERMAN). Επίσης, μέσω της στρατηγικής συμμαχίας με την Mondadori του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ελέγχει τις ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ και μέσω αυτών, εκδίδει σειρά περιοδικών (MADAME FIGARO, HARPER’S BAZAAR, MIRROR, CELEBRITY, SHAPE, GRAZIA, PLAYBOY, PC MAGAZINE, ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ, ΤΗΛΕΡΑΜΑ κ.α) ενώ παράλληλα διατηρεί τους ραδιοφωνικούς σταθμούς SOHO, ΔΙΕΣΗ, ROCK FM, ATHENS RADIO DJ. Μέσω της Audio Visual, ο όμιλος ελέγχει εταιρείες τηλεοπτικών παραγωγών (Οn Productions), κινηματογραφικές αίθουσες (Ster Cinemas), πάρκο ψυχαγωγίας (Allu Fun Park) και δραστηριοποιείται στην εμπορία κινηματογραφικών δικαιωμάτων όπως και στην αναπαραγωγή και διανομή ταινιών.

Είναι επίσης ιδιοκτήτης – Μεγαλομέτοχος της ποδοσφαιρικής ομάδας ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Ο πρωταρχικός, ο ιστορικός τομέας δρασης του ομίλου είναι η ναυτιλία και στα πετρελαιοειδή.

Όλοι θυμάστε την περίοδο και την μέθοδο πλουτισμού του…


Ακολουθούν και άλλες «οικογένειες» κατά κάποιο τρόπο δεύτερης ταχύτητας, όπως οι Εκδόσεις Λυμπέρη και η ΙΜΑΚΟ του Κωστόπουλου (με πλήθος περιοδικών και ενθέτων κυρίως στο χώρο του life style κλπ), που όμως η εμβέλειά τους είναι μεν μεγάλη, αλλά όχι όσο των προαναφερθέντων. Κυρίως επειδή δραστηριοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά στον χώρο της έντυπης επικοινωνίας και της διοργάνωσης και παραγωγής ποικίλων εκδηλώσεων.


Τώρα λοιπόν, όταν κάθεσαι μπροστά στην τηλεόρασή σου για να δεις Ειδήσεις, θυμήσου…!

Παρακολουθείς τις ιδέες και απορροφάς την προπαγάνδα των συμφερόντων της συντεχνίας Μπόμπολα, Βαρδινογιάννη, Λαμπράκη, Κόκκαλη, Τεγόπουλου.

Ο Εχθρός είναι ορατός!

Πιστεύεις ακόμα ότι τα συμφέροντά σου είναι ίδια με τα δικά τους;







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου