Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Απαντήστε κ. Υπουργέ

Επιστολή των Μακεδονικών Οργανώσεων 
στον Σταύρο Δήμα


Προς κ. Σταύρο Δήμα

Σας συγχαίρουμε για το αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών που αναλάβατε. Σας ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο στον αγώνα, τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η... Ελλάδα στο εσωτερικό και εξωτερικό.

Εκ μέρους των Μακεδόνων είχε σταλεί επιστολή στον πρώην Υπουργό Εξωτερικών κ. Λαμπρινίδη της προηγούμενης διακυβέρνησης, αλλά ποτέ δεν λάβαμε απάντηση. Αποτεινόμαστε σ' εσάς και ζητούμε θερμά την απάντησή σας στις ερωτήσεις που ακολουθούν.


Στις 24 Σεπτεμβρίου 2011, ο κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, εκπροσωπώντας μια χώρα που έχει γίνει δεκτή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με την ονομασία «η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», δήλωσε: «Ευτυχώς, 131 χώρες ανά τον κόσμο έχουν κάνει την επιλογή να μας αναγνωρίσουν με αυτό (το όνομα) που αποκαλούμε τους εαυτούς μας - η Δημοκρατία της Μακεδονίας - και γι' αυτό σας ευχαριστούμε...»

Η δήλωση έγινε από το βήμα της 66ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από εσάς. Στην ομιλία σας, μεταξύ άλλων, είπατε τα εξής:

«Η Ελλάδα πιστεύει, και το έχει δηλώσει επανειλημμένως, ότι η λύση βρίσκεται σε ένα δίκαιο συμβιβασμό, σε μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, καθώς η Μακεδονία συνιστά γεωγραφική περιοχή η οποία εκτείνεται στο έδαφος διαφόρων χωρών. Και πως αυτή η ονομασία πρέπει να χρησιμοποιηθεί έναντι όλων, erga omnes.»

Οι Παμμακεδονικές Οργανώσεις Υφηλίου, εκπροσωπώντας 3.500.000 Μακεδόνες παγκοσμίως, σας ζητάνε να τοποθετηθείτε άμεσα και ξεκάθαρα σε αυτά τα δύο ζητήματα:

α) Γνωρίζει η Ελλάδα αν υπάρχουν όντως «131 χώρες» που «αναγνωρίζουν» χώρα με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας»; Αν ναι, ποιες είναι αυτές; β) Με ποια πολιτική διαδικασία έχει αποφασιστεί πως «η Ελλάδα πιστεύει» ότι η «λύση» βρίσκεται «σε μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό» στον ελληνικό όρο Μακεδονία; Κατά την αντίληψή σας, το εύρος αυτού του «δίκαιου συμβιβασμού» με μία νέα ονομασία «έναντι όλων», πρέπει να εκτείνεται και σε χρήσεις εντός της γεωγραφικής περιοχής του γειτονικού κράτους;

Αναμένουμε την απάντησή σας όσο δυνατόν το ταχύτερο.

Με εκτίμηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου