Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012

ΗΧΗΡΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ


Όταν οι Σκοπιανοί κάνουν τους καμπόσους, δεν αναλογίζονται τις συνέπειες. Και να τις... Η Βουλγαρία δεν πρόκειται να δεχτεί να οριστεί ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων, με την ΕΕ. Μάλιστα, το ανακοίνωσαν οι Βούλγαροι επίσημα, μέσω της Γραμματείας Τύπου του προέδρου της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ, ύστερα από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ.


«Οι κ.κ. Ρόσεν Πλέβνελιεφ και Μπόικο Μπορίσοφ είναι κατηγορηματικοί ότι η χώρα μας στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική... αλλά η βουλγαρική υποστήριξη δεν είναι άνευ όρων και εξαρτάται από την εκτέλεση των κριτηρίων προσχώρησης, μεταξύ των οποίων θέση προτεραιότητας κατέχουν οι σχέσεις καλής γειτονίας... Σύμφωνα με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό, η ενταξιακή προοπτική θα ξεκινήσει, όχι με προπαγάνδα και 'καμπάνιες μάρκετινγκ', αλλά με ουσιαστικές ενέργειες εμπέδωσης των σχέσεων καλής γειτονίας... Για να σημειωθεί πρόοδος στην κατεύθυνση αυτή, η Βουλγαρία πρότεινε... οι δύο χώρες να υπογράψουν Σύμφωνο Φιλίας, Συνεργασίας και Καλής Γειτονίας που να στηρίζεται στις αρχές της Διακήρυξης του 1999, να φτάσουμε σε συνεννόηση για εορτασμό από κοινού των προσωπικοτήτων και των επετείων της κοινής ιστορίας μας όπως και να παύσει η αντι-βουλγαρική εκστρατεία και η αποκατάσταση των ιστορικών γεγονότων».

Για την άρνηση της Σόφιας να συναινέσει για τα Σκόπια, είχαν προειδοποιήσει οι Βούλγαροι επίσημοι τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο της Ένωσης Στέφαν Φούλε. Σχετικές δηλώσεις έκανε και ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ Νικολάι Μλαντένοφ: «Για τη Βουλγαρία είναι σημαντικό να γίνει πράξη αυτό, για το οποίο εμείς επιμένουμε εδώ και χρόνια να δούμε σαν πρακτικό αποτέλεσμα: η έμφαση να δοθεί στις σχέσεις καλής γειτονίας με τη χώρας μας, να παύσει η αντι-βουλγαρική εκστρατεία και η καθημερινή αυτή παρενόχληση, την οποία η βουλγαρική κοινωνία αναγκάζεται να δέχεται από τους γείτονες μας. Όλα αυτά δεν ευνοούν με κανένα τρόπο την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας ούτε εντάσσονται στο πνεύμα των ευρωπαϊκών αξιών».

Πηγή:http://elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου