Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2011

Σπύρος Σολωμού: "Είμαι Έλλην Εθνικιστής" (βίντεο)
του Γιώργου Βεργιάννη
Διευθυντή Οργανώσεως
του Εθνικού Μετώπου

Στις 14 Αυγούστου του 1996 δολοφονήθηκε από τους Τούρκους ο ήρωας των ημερών μας Σολωμός Σολωμού την ώρα που προσπαθούσε να κατεβάσει από τον ιστό της την Τούρκικη σημαία, σύμβολο του στρατού κατοχής στην Κύπρο.

Την ειδεχθή πράξη παρακολούθησαν δισεκατομμύρια τηλεθεατές σ’ όλο τον κόσμο όπως ακριβώς καταγραφόταν το έγκλημα καρέ-καρέ από την τηλεοπτική κάμερα.
Η συγκλονιστική στιγμή της πρόσφατης ιστορίας μας χαράχτηκε  βαθιά στις ψυχές των Ελλήνων που το έβλεπαν. Κι αυτό είναι κάτι που δεν θα το ξεχάσουν σ’ όλη τους τη ζωή.

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 11 Αυγούστου,  είχε λυντσαριστεί από τους Τούρκους ο εξάδελφός του Τάσος  Ισαάκ, ο οποίος συμμετείχε στην αντικατοχική διαδήλωση. Έγκλημα το οποίο κατεγράφη επίσης από τις κάμερες και το είδε όλη η γη…

Η ροή των γεγονότων εκείνων των ημερών ήταν πραγματικά ραγδαία, αφού στην ουσία οι εξελίξεις άρχισαν στις 2 Αυγούστου του 1996 με την συγκέντρωση των μοτοσικλετιστών που ξεκίνησαν από την πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο και κατέληξαν στην Κύπρο, όπου τελικά σημαδεύτηκαν από τα δύο Τουρκικά εγκλήματα σε βάρος των δύο Ηρώων μας και του Ελληνικού μας Έθνους 
εν γένει.

Επειδή πραγματικά πρόκειται για ένα ημερολόγιο πολλών πράξεων που αξίζει να το δούμε βήμα-βήμα, έχουμε δημοσιεύσει ένα αναλυτικό χρονικό των γεγονότων εκείνων των ημερών,  που  δίνει πολλές απαντήσεις σε άγνωστες πτυχές αλλά και σε πιθανά… κενά μνήμης… http://www.vergianni.blogspot.gr/2011/08/blog-post_15.html

Ο δολοφόνος που πάτησε τη σκανδάλη.
Γιατί στις μέρες μας, στις μέρες της παρατεταμένης κατοχής ολόκληρου του Ελληνισμού, οι ηρωικές πράξεις που συντελούνται, αποτελούν ψιλά γράμματα για τους κομματάρχες τόσο στην μητροπολιτική Ελλάδα όσο και στην Κύπρο ασφαλώς.
Η Τουρκολαγνεία τους οδηγεί σε συμπεριφορές δουλικές, ώστε να μην κακοκαρδίσουν τους Τουρκοκύπριους, να μην προκαλέσουν την Άγκυρα και τελικά να φτιάξουν ομελέτα, αλλά χωρίς να σπάσουν αυγά. 
Προφανώς, ένα σκεύασμα για τα μούτρα τους…
Μέχρι και πριν λίγες μέρες η κατάπτυστη κυβέρνηση του ΑΚΕΛικού Χριστόφια έδειξε τα υποτελή της ασπόνδυλα χαρακτηριστικά ζητώντας να προμηθευτεί ρεύμα από τους Τουρκοκύπριους. Από τους εισβολείς δηλαδή…

Κλείνοντας αυτόν τον πρόλογο, θα υπενθυμίσω ότι:
Ο Σολωμός και ο Ισαάκ απάντησαν επιβεβαιώνοντας τη ρήση του Θουκυδίδη: «το σώφρον του ανάνδρου πρόσχημα»

Ο Ηρωικός πατέρας του Εθνομάρτυρα Σολωμού είχε παραχωρήσει συνέντευξη στον Θόδωρο Χατζηγώγο, συντάκτη της εφημερίδας “Ελεύθερος Κόσμος”, μέσα από την οποία αποκαλύπτει το μήνυμα που είχε λάβει από τον τότε πρωθυπουργό Σημίτη με την εντολή που του έδινε «για να μην ενοχλούνται οι Τούρκοι». Επίσης στις 18 Ιανουαρίου του 2009 απέστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα για τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση που διοργάνωσε το περιοδικό “Patria”. Στην εκδήλωση τιμήθηκε ο Σταύρος Λάλας και ο Σπύρος Σολωμού, πατέρας του Ήρωα.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την συνέντευξη που παραχωρήθηκε στον Ελεύθερο Κόσμο και το Video για την εκδήλωση του “Patria”:

Σπύρος Σολωμού: Ο Κώστας Σημίτης
 μας είχε δώσει αυστηρή εντολή... 
"Μη ζητάτε να φύγουν οι Τούρκοι!"

Την περασμένη άνοιξη είχατε εμφανιστεί σε εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και είχατε καταγγείλει, ότι ο Δήμος Παραλιμνίου αρνείται να παραχωρήσει χώρο στο γνωστό τραγουδιστή Νότη Σφακιανάκη για την εγκατάσταση μνημείου για τον γιο σας και τον Τάσο Ισαάκ που πλήρωσε ο ίδιος με δικά του έξοδα. Πώς ακριβώς έχει το θέμα;

Κοιτάξετε... Ο Σφακιανάκης έφτιαξε ένα μνημείο για τον Σολωμό και θέλει να του παραχωρήσουν χώρο για να το τοποθετήσει. Αυτό το ζητά εδώ και τέσσερα - πέντε χρόνια, αλλά δεν τον βοηθά κανένας. Δεν ξέρω πού κολλάει το θέμα... Του υποσχέθηκαν να του δώσουν χώρο εκεί που είναι το πολιτιστικό κέντρο Αμμοχώστου στην Δερύνεια. Τελικά αυτό δεν έγινε και ο Νότης αποτάθηκε στον Δήμο Παραλιμνίου και σε πάρα πολλούς άλλους, αλλά δεν έχει γίνει τίποτε.

Ο τάφος του Ήρωα Σολωμού στο Παραλίμνι… Γιατί δεν προχωρά αυτή η ιστορία, κύριε Σολωμού;

Αυτό το καταλαβαίνουμε όλοι! ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ!!! Εγώ αυτό πιστεύω... Δεν θέλουν να ακούγεται φωνή ενάντια στα τουρκικά στρατεύματα.

Σε ποιο νεκροταφείο είναι θαμμένα τα παιδιά;

Στο Παραλίμνι. Η οικογένειά μας είναι από το Παραλίμνι.


ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ

Ο Σολωμός δολοφονήθηκε από τους Τούρκους στις 14 Αυγούστου 1996. Μετά από 11 χρόνια κύριε Σπύρο, εσείς ως πατέρας, βλέπετε ότι η θυσία του παιδιού σας πήγε χαμένη;

Είναι δύσκολο να απαντήσω, να σου εξηγήσω πώς αισθάνομαι. Σαν πατέρας ήθελα να τον έχω εδώ. Αλλά αφού το έκανε, το έκανε. Τώρα, αν πήγε χαμένη η θυσία, εγώ πιστεύω ότι καμιά θυσία δεν πάει χαμένη. Οι θυσίες πάνε χαμένες όταν τες ξεχάσωμε.

Δηλαδή η Κύπρος κέρδισε τίποτα από τις θυσίες του Σολωμού Σολωμού και του Τάσου Ισαάκ;

Αυτό είναι θέμα αυτών που διοικούν την Κύπρο και που χειρίζονται τα θέματα. Εγώ νομίζω πως κάτι προσέφερε.


ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Από ότι ξέρουμε, κύριε Σολωμού, εσείς ανήκετε στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Όμως το ΔΗ.ΣΥ έχει ταχθεί υπέρ του Σχεδίου Ανάν...

Πράγματι, είμαι ιδρυτικό μέλος του ΔΗ.ΣΥ. Ακριβώς επειδή διεφώνησα με το σχέδιο Ανάν, αποχώρησα από το ΔΗ.ΣΥ. Και από τότε δεν έχω ενταχθεί σε κανένα κόμμα.

Δηλαδή πιστεύετε ότι το σχέδιο Ανάν, ακόμη και αν βελτιωθεί, είναι καταστροφή για την Κύπρο;

Το σχέδιο Ανάν προνοεί ότι η Τουρκία θα γίνει κύριος ολόκληρης της Κύπρου. Της παραχωρεί επεμβατικά δικαιώματα σε ολόκληρο το νησί. Δηλαδή, το σχέδιο Ανάν, μας ζητά να υπογράψωμε με την υπογραφή μας, να εγκρίνωμε τα όσα έπραξε η Τουρκία μέχρι σήμερα στην Κύπρο. Αυτό ζητά από εμάς τους Κυπρίους το σχέδιο Ανάν.

Ναι, αλλά λένε ότι εσείς οι Παραλιμνιώτες έχετε συμφέροντα με τις περιουσίες σας από το σχέδιο Ανάν... Γι’ αυτό άλλωστε ψηφίσατε 70% υπέρ του σχεδίου Ανάν.

Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αν υπάρχει ελπίδα τώρα να πάρωμε και κάτι, με το σχέδιο Ανάν δεν θα πάρωμε τίποτα. Άλλο να παραχωρείς θέματα με την υπογραφή σου και άλλο να τα διεκδικάς. Ας τα πάρουν αλλά δίχως την υπογραφή μας... Εμείς δεν θα σταματήσωμε ποτέ να τα διεκδικώμε.


ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΕΛΛΗΝΕΣ

Όπως έχουν εξελιχθεί σήμερα τα πράγματα, με την είσοδο της Κύπρου στην Ε.Ε., ποια βλέπετε ότι μπορεί να είναι η λύση του Κυπριακού;

Μπορεί να επιτευχθεί πολύ καλή και σωστή λύσις, αν οι διοικούντες σκεφθούν σοβαρά και υποστηρίξουν στα σοβαρά τα δίκαια του Κυπριακού λαού.

Την υποψηφιότητα του κ. Χριστόφια με το ΑΚΕΛ για την Προεδρία της Κύπρου πώς την βλέπετε;

Ο κύριος Χριστόφιας, όπως ο ίδιος εδήλωσε θα υποστηρίξει το "ΟΧΙ" για να τσιμεντώσει το "Ναι". Δεν ξέρω αν ο στόχος της υποψηφιότητάς του είναι αυτός. Δεν μπορώ να το γνωρίζω. Ας ελπίσουμε ότι εννοεί αυτό που είπε.

Εδώ στην Ελλάδα, έχουμε την αίσθηση ότι κάποιοι πάνε να φτιάξουν "Κυπριακή συνείδηση" στην Κύπρο, με την έννοια να πεισθούν οι Κύπριοι ότι δεν έχουν καμμία σχέση με τους Έλληνες. Υπάρχει όντως τέτοια προσπάθεια;

Σ' αυτό το νησί ό,τι και να κάνουν η καρδιά μας θα είναι πάντα Ελληνική. Ό,τι λύση κι αν δώσουν στο Κυπριακό, εμείς θα αισθανόμαστε πάντα Έλληνες. Κι αν δεν είναι η σωστή λύση, πάντα θα υπάρχει Κυπριακό πρόβλημα. Πρέπει να αποχωρήσουν τα Τουρκικά στρατεύματα και να αφήσουν Έλληνες και Τούρκους να αποφασίσουν μόνοι τους για την τύχη του τόπου τους. Τότε μόνο θα λυθεί το Κυπριακό. Όσο υπάρχουν οι επεμβάσεις έξωθεν, ούτε σωστή Κυπριακή συνείδηση μπορεί να δημιουργηθεί, ούτε λύση του Κυπριακού να βρεθεί.


ΤΙΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ TH ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Για τον Άρη που σας τίμησε το βράδυ της Τετάρτης, στον αγώνα με τον ΑΠΟΕΛ στην Θεσσαλονίκη, τι έχετε να πείτε;

Ο Άρης μας συμπαραστέκεται από το 1996 - 97, όταν κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς, στην Κωνσταντινούπολη και αφιέρωσε εκείνο το τρόπαιο στην μνήμη του Σολωμού και του Ισαάκ. Είχανε μάλιστα έλθει τότε στην Κύπρο. Το 2001 οι άνθρωποι του Αρη ήλθαν πάλι στην Κύπρο και έκαναν τρισάγιο. Τώρα επ' ευκαιρία του αγώνα με τον ΑΠΟΕΛ, πάλι μας κάλεσαν και μας τίμησαν. Είναι ένα σωματείο, που βλέπω ότι θυμάται και δεν ξεχνά τους αγώνες και τις θυσίες του Κυπριακού λαού.


"ΚΑΘΗΣΤΕ ΣΤ' ΑΥΓΑ ΣΑΣ" ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΣΗΜΙΤΗ

Όλοι θυμόμαστε ότι επί Σημίτη, είχε έλθει ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος και έγινε νονός της μικρής κόρης του Τάσου Ισαάκ. Έκτοτε, έδειξε κανένα ενδιαφέρον για την βαφτισιμιά του ο κ. Πάγκαλος;

Πριν σας απαντήσω, στην συγκεκριμένη ερώτηση, πρέπει να σας πω ότι τότε η κυβέρνηση Σημίτη, είχε στείλει στην οικογένειά μας, ένα πολύ αυστηρό μήνυμα: "Ότι δεν πρέπει να φωνάζωμε εναντίον των Τούρκων, ότι δεν πρέπει να κάνωμε εκδηλώσεις και να ζητάμε δυναμικά την αποχώρηση των Τούρκων από το νησί και λοιπά. Αυτό το μήνυμα μας είχε στείλει τότε ο Σημίτης.
Όσο για τον Πάγκαλο, δεν ξέρω αν ενδιαφέρθηκε από τότε για την τύχη της βαφτισιμιάς του. Είχε έλθει εδώ στην Κύπρο ως ανάδοχος εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, δεν είχε έλθει ως άτομο. Αν και έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την οικογένεια Ισαάκ, δεν ξέρω αν έδειξε ενδιαφέρον, δεν θέλω να το σχολιάσω... Δεν μ' αρέσει να ρωτάω για τέτοια λεπτά οικογενειακά θέματα, αν ήλθε ο Πάγκαλος, αν έστειλε δώρο η Βουλή των Ελλήνων και άλλα τέτοια.

Εσείς πόσα παιδιά έχετε ακόμα κύριε Σπύρο;

Έχω ακόμη επτά.

Ευχαριστούμε κύριε Σολωμού, για όσα μας είπατε.

Κι εγώ σας ευχαριστώ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου