Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2011

Ανάφλεξη στην Μ. Ανατολή εν μέσω οικονομικής κρίσης στην Δ. Ευρώπη

Φοβίες πρέπει να προκαλούν σε όλους τους γνώστες της ιστορίας, οι εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Μέση Ανατολή αναφλέγεται, με θερμά επεισόδια μεταξύ Ισραήλ - Αιγύπτου και πέντε τουλάχιστον νεκρούς Αιγύπτιους στρατιώτες. Αναμένεται ακόμη η αντίδραση του νέου καθεστώτος της Αιγύπτου.

Αφορμή οι πλέον πολύνεκρες επιθέσεις Παλαιστινίων ανταρτών κατά τουριστικού θερέτρου στο Ισραήλ που άφησαν πίσω τους οκτώ νεκρούς. Κατά της Λωρίδας της Γάζας επέδραμε και το Ισραήλ με αεροπλάνα, με αποτέλεσμα οκτώ ακόμη νεκρούς. Βορειότερα στην Συρία συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του στρατού κατά αντιφρονούντων, παρόλες τις διαβεβαιώσεις του Ασάντ περί παύσης τους. Και σε διπλωματικό επίπεδο έχουμε κόντρα μεταξύ Ρώσων από την μία και Ευρώπης - Αμερικάνων από την άλλη, με αφορμή το κάλεσμα των δευτέρων για αποχώρηση του Ασάντ. Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών ζήτησε να δοθεί στον Άσαντ ο χρόνος να προβεί στις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει. Και καθώς η Δύση εξετάζει σκληρότερα μέτρα κατά του Ασάντ κανείς δεν ξέρει μέχρις ποιού σημείου μπορεί να φτάσει η ... κόντρα. Στην Τουρκία συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ Κούρδων και τουρκικού στρατού, ο οποίος σε απάντησηη των επιθέσεων των Κούρδων βομβάρδισε εγκαταστάσεις τους και στο Β. Ιράκ. Όπου είχαμε αυτές τις ημέρες και τις σκληρότερες βομβιστικές επιθέσεις των τελευταίων ετών. Στο Αφγανιστάν και στην Λιβύη, ο εμφύλιος συνεχίζεται να μαίνεται, με Ταλιμπάν να επιτίθονται στο Βρεταννικό σύμβούλιο - καθώς είναι η ημέρα της ανεξαρτησίας της χώρας από την Μ. Βρεταννία- στο πρώτο και στην δεύτερη με τους αντικαθεστωτικούς να εντείνουν τις επιθετικές επιχειρήσεις τους.
Ταυτόχρονα στην Δύση, μετά την "μεγάλη πέμπτη" των χρηματιστηρίων, όλα δείχνουν να πηγαίνουν προς το χειρότερο, με τους περισσότερους να δείχνουν προς την κατεύθυνση του εφιάλτη της παγκόσμιας ύφεσης. Ο χρυσός κοντέυει τα 1900 δολλάρια η ουγγιά, χαρακτηριστικό της αβεβαιότητας.
Η κατάσταση είναι εκρηκτική. Πού μπορεί να οδηγηθούμε κανείς ακόμη δεν ξέρει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου