Πολιτικός σάλος ξέσπασε στη Λευκωσία μετά το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, υπό τον νομικό Πόλυ Πολυβίου, τον οποίο διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο.
Στο πόρισμα του, το οποίο απέρριψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πόλυς Πολυβίου τονίζει ότι την κύρια ευθύνη για την τραγωδία στο Μαρί φέρει ο κ. Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε το γενικό πρόσταγμα, καθώς και την κυριαρχική εξουσία σε σχέση με το υπό κρίση θέμα και έχει τη μέγιστη ευθύνη για την ανεπάρκεια, την αμέλεια και την ολιγωρία που επέδειξαν οι υπουργοί και οι συνεργάτες του».
Ο Πόλυς Πολυβίου καταλογίζει ακόμη πολύ σοβαρές ευθύνες, θεσμικές και προσωπικές, στους τέως υπουργούς Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και 'Αμυνας Κώστα Παπακώστα, ενώ διαπιστώνει ότι οι αξιωματικοί, οι ναύτες και το προσωπικό της ναυτικής βάσης δεν γνώριζαν για το επικίνδυνο φορτίο και χαρακτηρίζει ήρωες τους δεκατρείς νεκρούς.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης σε σημερινή δήλωση του χαρακτήρισε το πόρισμα Πολυβίου «καταπέλτη εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας», ο οποίος «επέδειξε αναξιοπιστία, ατολμία και ευθυνοφοβία, έπληξε τους θεσμούς και επέλεξε να οχυρωθεί πίσω από την ηγεσία και τον σκληρό οργανωμένο πυρήνα του ΑΚΕΛ».
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ανέφερε ο κύριος Αναστασιάδης, επικαλείται τα κρίσιμα προβλήματα του τόπου για να παραμείνει στην εξουσία, ενώ αυτό που πρέπει να τον προβληματίσει είναι «η ανικανότητα του να επιλύσει προβλήματα», αφού «είναι ένας Πρόεδρος χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση».
Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει «είτε να παραιτηθεί, είτε να επιδιώξει ανανέωση της λαϊκής εντολής» και δήλωσε ότι αν ο κ.
Χριστόφιας επιμένει στην παραμονή του στην εξουσία, ο ΔΗΣΥ θα αναλάβει πρωτοβουλία σε συνεργασία με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να εξευρεθούν από κοινού πολιτικοί κοινοβουλευτικοί και θεσμικοί τρόποι θωράκισης των συμφερόντων του κυπριακού λαού.
Από τη πλευρά του, το ΑΚΕΛ απορρίπτει, ως «αυθαίρετα και ατεκμηρίωτα τα συμπεράσματα στο πόρισμα του κ. Πολυβίου, αναφορικά με την απόδοση ευθυνών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τεκμηρίωσε τους λόγους, για τους οποίους δεν παραιτείται, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης και διερωτήθηκε γιατί κάποιοι «συνεχίζουν να συντηρούν κλίμα πολιτικής ανωμαλίας».
Η διενέργεια εκλογών, μέσα στο κλίμα έντασης που επικρατεί, θα ήταν η χειρότερη υπηρεσία για το λαό και μέγιστη πράξη ανευθυνότητας, εκτιμά Λουκαϊδης και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να θέσουν πάνω από όλα το συμφέρον της πατρίδας και όχι άλλες σκοπιμότητες, επιδεικνύοντας αισθήματα υπευθυνότητας και πατριωτισμού.
Το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) θα αξιολογήσει αύριο την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την έκδοση του πορίσματος του Πόλυ Πολυβίου και τις αντιδράσεις, που ακολούθησαν.
Η κατάσταση «οδηγεί τον τόπο σε μείζονα πολιτική κρίση», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου και ανάφερε ότι τα συλλογικά όργανα του κόμματός του θα διαμορφώσουν πλαίσιο στρατηγικής και δέσμη προτάσεων, οι οποίες θα στοχεύουν στη διαφύλαξη της πολιτικής σταθερότητας και την διασφάλιση συνθηκών, που θα επιτρέψουν μια κοινή και συλλογική προσπάθεια για υπέρβαση της σημερινής κρίσης με σταθερό γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων του τόπου και του λαού μας.
Ο κύριος Φωτίου επανέλαβε την προτροπή του ΔΗΚΟ στον κ. Χριστόφια «να δώσει πρώτος το παράδειγμα της ανάληψης ευθυνών αυτές τις τόσο κρίσιμες ώρες για την Κύπρο», καθώς οι σοβαρές πολιτικές, θεσμικές και προσωπικές ευθύνες που του αποδίδει το πόρισμα «δεν αφήνουν άλλη επιλογή στον Πρόεδρο Χριστόφια, παρά μόνο αυτή της παραίτησης».
Η ΕΔΕΚ, από την πλευρά της, εκτιμά ότι το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για τη φονική έκρηξη στο Μαρί κατέληξε σε αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα και καταλόγισε πολιτικές ευθύνες κατά τρόπο συγκεκριμένο, σαφή και τεκμηριωμένο.
«Κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης της ακεραιότητας, αξιοπιστίας και αμεροληψίας του πορίσματος είναι νομικά, πολιτικά και ηθικά διαβλητή και έκθετη», δήλωσε ο δεύτερος αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρέπει να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες που του έχουν καταλογιστεί -όπως ο ίδιος είχε υποσχεθεί.
«Ανάληψη ευθυνών σημαίνει παραίτηση», σημείωσε και πρόσθεσε πως κάθε άλλη στάση οδηγεί σε πόλωση, διχασμό και αποσταθεροποίηση και θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα του λαού και του τόπου.
«Βάναυσο πλήγμα κατά των θεσμών» χαρακτήρισε την απόρριψη του πορίσματος Πολυβίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης και κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια «να αποδεχθεί και να αναλάβει τις ευθύνες που του έχουν καταλογιστεί», ενώ δήλωσε ότι θα καταθέσει στα άλλα κόμματα συγκεκριμένη πρόταση για διαχείριση της κρίσης, που έχει δημιουργηθεί.
Συζήτηση του πορίσματος Πολυβίου στην Ολομέλεια της Βουλής και έκδοση απόφασης που να συνάδει με το πνεύμα και το γράμμα του πορίσματος προωθεί ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.
Όπως είπε οι πολιτικές δυνάμεις, πλην του ΑΚΕΛ, αντιμετωπίζουν θετικά την εισήγηση και εκτιμά ότι η συζήτηση θα γίνει την προσεχή ή τη μεταπροσεχή Πέμπτη.
Ο κύριος Περδίκης απηύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο Χριστόφια και στο ΑΚΕΛ να κάνουν δεύτερες σκέψεις και πρόσθεσε ότι «ο δρόμος της συναίνεσης ξεκινά από την παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια».
Τα Ηνωμένα Έθνη δεν υπεισέρχονται σε θέματα πολιτικής των δύο πλευρών, δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, όταν ρωτήθηκε κατά πόσο η απόδοση ευθυνών στον Πρόεδρο Χριστόφια από το πόρισμα Πολυβίου θα επηρεάσει τις συνομιλίες.
Μιλώντας μετά τη λήξη της συνάντησης Χριστόφια - Έρογλου, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη «πάντα θα έχουν να κάνουν με τα άτομα που βρίσκονται στην εξουσία» και πρόσθεσε: «Αν κάποιοι ζητούν την παραίτησή τους, αυτό δεν αφορά τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά είναι εσωτερικό θέμα, το οποίο δεν συζητήθηκε στη σημερινή συνάντηση».
Πηγή: http://www.protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου