Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Αύριο κληρώνει...

Άρον-άρον πάνε για υπηρεσιακή «τακτοποίηση» 
στο Σκοπιανό

Του Γιώργου Βεργιάννη

Αύριο στις 10 το πρωί, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα κοινοποιήσει την σχετική του απόφαση, που αφορά στην προσφυγή των Σκοπιανών (ΠΓΔΜ), που επικαλούνται ότι η Ελλάδα δεν τήρησε την μεταξύ των δύο κρατών συμφωνία και απείλησε με άσκηση βέτο τον Απρίλιο του 2008 στο Βουκουρέστι. Γεγονός που εμπόδισε τις ενταξιακές προσπάθειες των Σκοπιανών στο ΝΑΤΟ.

Πληροφορίες λένε, ότι υπάρχει κινητικότητα από πλευράς Ελληνικής Κυβερνήσεως για την πιθανότητα καταδικαστικής αποφάσεως. Μάλιστα ο Παπαδήμος ετοιμάζεται να καλέσει σύγκληση του συμβουλίου των αρχηγών των τριών κομμάτων που συγκυβερνούν. Σχετικό δημοσίευμα υπάρχει στο Βήμα που… κάτι παραπάνω γνωρίζει ως «εφημερίδα της κυβερνήσεως»…


Προσωπικά εκτιμώ, ότι το Διεθνές Δικαστήριο θα εκδώσει μία απόφαση τέτοια, που να είναι του τύπου 50-50. Δηλαδή θα δικαιώσει κατά ένα μέρος τους Σκοπιανούς και κατά ένα άλλο όχι.
Το συγκεκριμένο δικαστήριο δε δικαιούται να αναφερθεί επ’ ουδενί στο ζήτημα της ονομασίας. Κάτι που περιγράφεται σαφώς και στην ενδιάμεση συμφωνία.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, η Ελλάδα προσκόμισε και οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο) με δημοσιογραφική έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί μέσα σε Σκοπιανά σχολεία. Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων προς τους μαθητές για το αν γνωρίζουν τα σύνορα του κράτους τους, εκείνοι απαντούν ότι αυτά φτάνουν από τη μία μέχρι την Λάρισα κι από την άλλη μέχρι την Δυτική Βουλγαρία.
Επίσης απεικονίζονται μέσα στα βίντεο και χάρτες αναρτημένοι μέσα στις σχολικές τους αίθουσες αλλά και σε γραφεία του υπουργείου παιδείας τους, που δείχνουν την Μακεδονία όπως την εννοούν.
Προσκόμισαν και οι Σκοπιανοί Βίντεο, που περιείχε τοποθετήσεις Ελλήνων για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας και την άποψη των Ελλήνων για τους Σκοπιανούς. Ομολογουμένως καθόλου κολακευτικά για κείνους.
Αυτό το οπτικοακουστικό υλικό και των δύο πλευρών δεν έγινε τελικώς δεκτό από το δικαστήριο, γεγονός που υποδηλώνει και τις αναλογικές τους διαθέσεις για την έκδοση της απόφασης.

Πάντως μια απόφαση, που θα δικαιώνει έστω και επί μέρους τους Σκοπιανούς, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν έχει βαρύνουσα σημασία, θα τους φέρει στις οθόνες μας να πανηγυρίζουν εν εξάλλω καταστάσει.

Το ερώτημα που τίθεται στην Ελληνική κυβέρνηση – ό,τι κι αν είναι αυτή, μεταβατική, υπηρεσιακή – είναι το εξής:
Πιστεύουν ότι δικαιούνται να επιλύσουν ή έστω να αναμειχθούν σε τέτοια κρίσιμα Εθνικά ζητήματα;
Αν το νομίζουν, τότε πολύ απλά τους λέω ότι τα… νομίσματα έχουν δύο όψεις…
Ας ετοιμαστούν να δουν και την άλλη όψη.
Θα καταλάβουν ότι η εποχή των ειρηνικών αντιδράσεων πέρασε…
Τα ξαναλέμε το πρωί. 

1 σχόλιο:

  1. τακτοποιησετε και σκαψετε τον λακο σας,ναιναικοι και νενεκοι του πασοκ της πρασινης ακριδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή