Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 20 ΙΟΥΝΙΟΥ


Του Αθανάσιου Παπαδόπουλου


Λησμονημένα και αποδιωγμένα από την μνήμη του λαού μας μοιάζουν ορισμένα ιστορικά γεγονότα, που συνέβησαν σαν σήμερα στην μαρτυρική μας πατρίδα τον περασμένο αιώνα.

Τρία είναι τα πιο σημαντικά γεγονότα και θα τα παραθέσουμε με βάση την χρονολογική τους σειρά.

Α. Η «επανάσταση» του Ίλιντεν το 1903

Β. Η άνανδρη δολοφονία του Ίωνος Δραγούμη το 1920

Γ. Η θρασύτατη εισβολή των Τούρκων στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ το 1974.


Α. Πρώτα θα ασχοληθούμε με την δήθεν επανάσταση του Ίλιντεν, όπου η Βουλγαρία, αφού κατάφερε και κατέλαβε ετσιθελικά, χωρίς να βρει αντιδράσεις, την Αν. Ρωμυλία, αποφάσισε να εφαρμόσει την ίδια συνταγή και στην Μακεδονία. Η Βουλγαρία από την εποχή της συνθήκης του Αγ. Στεφάνου επεδίωκε να καταλάβει την Μακεδονία. Τότε στα εδάφη της Μακεδονίας δεν είχε πολλά πληθυσμιακά ερείσματα και έτσι έστειλε τους κομιτατζήδες της, οι οποίοι επιδόθηκαν σε σφαγές και σε τρομοκρατία έναντι του γηγενούς ελληνικού στοιχείου. Έτσι, στις 20 Ιουλίου του 1903, οι κομιτατζήδες «επαναστάτησαν» κατά της Υψηλής Πύλης, αλλά ουσιαστικά στράφηκαν εναντίον των ελληνικών πληθυσμών με άγρια βαρβαρότητα. Χιλιάδες Έλληνες σκοτώθηκαν και αναγκάστηκαν να φύγουν από τις προαιώνιες εστίες τους. Τότε κάποιοι μεγάλοι Έλληνες στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και βοήθησαν τους Έλληνες της Μακεδονίας. Αυτοί ήταν: ο Ίων Δραγούμης, ο Παύλος Μελάς και ο Λάμπρος Κορομηλάς.

Β. Δεύτερο γεγονός είναι ο θάνατος – Δολοφονία του Ι. Δραγούμη από τα «Δημοκρατικά Τάγματα» του Γύπαρη έξω από το σημερινό Χίλτον. Ο Ι. Δραγούμης, αυτή η ξεχωριστή φυσιογνωμία του τόπου μας και ο μεγαλύτερος θεωρητικός του Νέου Ελληνισμού, δολοφονήθηκε μέσα στη λαίλαπα του Εθνικού Διχασμού. Έτσι «τίμησε» η πατρίδα αυτών τον μεγάλο Έλληνα, που έδωσε τα πάντα για τον Μακεδονικό Αγώνα, βοήθησε να αποτύχουν τα σχέδια των Βουλγάρων και να παραμείνει η Μακεδονία μας ελληνική. Ο Ι. Δραγούμης ήθελε μια Μεγάλη Ελλάδα αντάξια της αρχαίας και αυτό δεν άρεσε σε πολλούς και έτσι έμεινε ξεχασμένος και περιφρονημένος στη λήθη της Ιστορίας. Αν φυσικά ήταν κανένας δήθεν αντιστασιακός, από αυτούς που ήταν αγέννητοι στην κατοχή, σίγουρα θα ήταν πιο προβεβλημένος.

Γ. Το τελευταίο γεγονός είναι η αποφράδα ημέρα της Τουρκικής εισβολής στην πολύπαθη Κύπρο μας. Η Τουρκία, παραβιάζοντας κατάφορα τον καταστατικό Χάρτη του Ο.Η.Ε και όλες τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου, εισέβαλε στην Κύπρο και από τότε κρατάει το νησί διαιρεμένο. Η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε τις εσωτερικές έριδες των Ελλήνων τόσο στη Μητροπολιτική Ελλάδα όσο και στην Κύπρο και βρήκε την ευκαιρία που ήθελε για να βάλει την μπότα της στην Κύπρο. Τα αποτελέσματα της εισβολής, το 1/4 του πληθυσμού των Ελλήνων να γίνουν πρόσφυγες, να χαθεί το 1/3 του εδάφους και να σκοτωθούν χιλιάδες. Έτσι σήμερα, 38 χρόνια μετά, κυματίζει η τουρκική ημισέληνος στον Πενταδάκτυλο για να μας θυμίζει τα δικά μας λάθη που μας έφεραν εδώ. Εδώ και 38 χρόνια τώρα τρίζουν τα οστά των ηρώων της Ε.Ο.Κ.Α και του αρχηγού της Γ. Γρίβα. Φτάσαμε σήμερα να συζητάμε για συνομοσπονδία δύο κρατών και για δεύτερο σχέδιο Ανάν. Μετά την εισβολή συνέχεια υποχωρούμε στα γεράκια του Νταβούντογλου και γι’ αυτό πρέπει άμεσα να ανασηκώσουμε το ανάστημα μας και να μιμηθούμε τον Κίμωνα, που πριν 2500 χρόνια με τις τριήρεις του έδειξε ότι η Κύπρος είναι κοντά και όχι μακριά.

Τιμή και Δόξα στους πεσόντες της ΕΛ.ΔΥ.Κ και της Εθνικής Φρουράς.

1 σχόλιο: