Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Επαναπατρισμός των Γλυπτών μας

Της Ελένης Παπαδοπούλου

Θεωρώ πως είναι γνωστή σε όλους μας λίγο-πολύ η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα (γνωστών και ως «Ελγίνεια Μάρμαρα»). Ωστόσο – επειδή ζούμε και στην Ελλάδα του φραπέ σήμερα – ας κάνουμε μια σύντομη περίληψη της ιστορίας, για όσους τυχόν δε γνωρίζουν:

Το 1806 ο Λόρδος του Έλγιν, Thomas Bruce, αποκαθήλωσε με οθωμανικό φιρμάνι τα μάρμαρα του Παρθενώνα δήθεν για την καταμέτρηση και την αποτύπωσή τους σε σχέδια. Στη συνέχεια προχώρησε στη μεταφορά πολλών απ’ αυτά στη χώρα του, όπου κατέληξαν στη συνέχεια στο Βρετανικό Μουσείο.


Όπως αναφέρει η Βικιπαίδεια: «Το οθωμανικό φιρμάνι, που κατέχει το Βρετανικό Μουσείο, "δεν φέρει την υπογραφή και τη σφραγίδα του Σουλτάνου ή τη συνήθη επίκληση στο Θεό, και χωρίς αυτά, ο Elgin και συνεπώς το Βρετανικό Μουσείο δεν έχουν καμία νομική απόδειξη της κυριότητας των Γλυπτών του Παρθενώνα ", σύμφωνα με έκθεση ειδικών (Ενημερωτικό Δελτίο, Nov.2008).

Όχι μόνο, λοιπόν, ήταν εξ αρχής καθαρή κλοπή η αφαίρεση των μαρμάρων, αλλά και η σημερινή κράτησή τους εξακολουθεί να είναι παράνομη. Το Βρετανικό Μουσείο αρνείται πεισματικά να μας τα επιστρέψει, καπηλευόμενο το κλέος τους για δικό του όφελος. Θησαυρίζει και χαίρεται με εκθέματα που δεν του ανήκουν, με θράσος που αδυνατεί να αποτυπώσει γραπτώς οποιαδήποτε πέννα.

Κι από την άλλη τολμούν οι Άγγλοι να μας ζητούν και τα ρέστα. Οι Άγγλοι… Ένας λαός, από τον οποίο έχουμε υποφέρει τα μέγιστα. Ένας λαός "πολιτισμένος" με δανεικό πολιτισμό. Δε δικαιούνται να μιλούν ούτε αυτοί ούτε κανένας άλλος, που κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα!

Η δικαιολογία τους μέχρι προσφάτως ήταν, πως στην Ελλάδα, λόγω της ελλιπούς τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, τα μάρμαρα θα καταστραφούν. Αυτό όμως είναι ένα επιχείρημα φαιδρό, που καταρρίπτεται πολύ εύκολα, αν σκεφτούμε πως όσα μάρμαρα απέμειναν, καθώς και το ίδιο το κτίσμα του Παρθενώνα, αλλά και ένα σωρό ακόμη αρχαία μνημεία, στέκουν άθικτα εκεί που έστεκαν για δυο τουλάχιστον χιλιάδες χρόνια και θα συνεχίσουν να στέκουν για πολύ ακόμα. Πέρα απ’ αυτό, στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, μπορεί κανείς να δει τα μηχανήματα νέας, εξελιγμένης τεχνολογίας λέιζερ, με τα οποία καθαρίζονται και συντηρούνται τα εναπομείναντα γλυπτά. Μια τεχνολογία πρωτοποριακή, μοναδική παγκοσμίως, που κατασκευάστηκε ειδικά γι’ αυτά τα γλυπτά.

Δεν έχουν, λοιπόν, πλέον δικαιολογία οι Άγγλοι για την κατακράτηση της κληρονομιάς μας. 

Τα γλυπτά αυτά είναι κομμάτια της Ελλάδας και η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες!
Απαιτούμε την επιστροφή τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου