Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Κρίσεις και συμπεράσματα για την πορεία της χώρας


Οι πρώτες σαράντα μέρες της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α - ΑΝ.ΕΛ στην αρχή, παρέχουν μια πρώτη εικόνα που προσφέρεται για συμπεράσματα αλλά και μια δέσμη πληροφοριών για την στάση εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων.

Α. Καταγράφηκε χωρίς αμφιβολία η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Ελλάδα. Οι απαιτήσεις πλήρους υποταγής σε ένα πρόγραμμα αποπληρωμής χρέους, το οποίο περιλαμβάνει στην ουσία ολόκληρο το φάσμα εσωτερικής διοίκησης του κράτους και της οικονομίας, διατυπώθηκε ευθέως. Η άσκηση κυριαρχίας επί της Ελλάδας περιλαμβάνει την απόφαση για την τύχη της δημόσιας περιουσίας, την τραπεζική λειτουργία και κυριότητα, τον προσδιορισμό δημοσιονομικών ορίων καθώς και την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία και κατάσταση. Τα γεγονότα, ανεξάρτητα από τις δεδομένες τεράστιες ευθύνες του μεταπολιτευτικού πολιτικού κόσμου που συνειδητά οδήγησαν στην εξάρτηση, δεν επιτρέπει άλλες αναγνώσεις. Η θέση της χώρας στην ευρωζώνη καθορίζεται από κέντρα εκτός Ελλάδας.


Β. Η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α - ΑΝ.ΕΛ συνεχίζει την μακρά παράδοση τυχοδιωκτισμού της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Προχειρότητα, αμφισημία, πλήρης έλλειψη στρατηγικής, συνθηματολογία αντί προγράμματος, αχαλίνωτος αριστερισμός και εξισσωτισμός. Σχεδόν αμέσως κινήθηκε στην κατεύθυνση νομιμοποίησης των λαθρομεταναστών υλοποιώντας το σχέδιο αλλοτρίωσης της εθνικής κοινωνίας και επιτέθηκε στις ήδη στρεβλές δομές παιδείας για να φέρει το χάος, την υποβάθμιση και την περαιτέρω πτώση του αξιακού συστήματος.

Η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση απέδειξε ότι δεν υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο. 
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, συνέχεια της φιλοευρωπαϊκής αριστεράς, πίστεψε στην φενάκη αλλαγής του ευρωπαϊκού πλαισίου. Χωρίς σχέδιο, απόφαση και διάθεση ρήξης το αποτέλεσμα διέφερε μόνον στην ταλαιπωρία και την τελική υποταγή με οδυνηρά αποτελέσματα. Η παγωμένη ελληνική οικονομία κατρακυλάει στην ύφεση.

Γ. Ο Ελληνικός λαός θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει τι συμβαίνει και να αποφασίζει με όρους πραγματικότητας. Υπάρχει ρήξη ή συμβιβασμός. Δεν υπάρχει αναθεώρηση προς όφελος της Ελλάδας μόνον γιατί το ζητάμε ή το απαιτούμε. 
Το οικοδόμημα της παρούσας Ε.Ε δεν επιτρέπει καμία άλλη συμπεριφορά. 
Η βαθύτατη πεποίθηση εκατομμυρίων Ελλήνων ότι η απομάκρυνση από την ευρωζώνη συνεπάγεται καταστροφή που σκόπιμα έχει εδραιωθεί μετά από απίστευτη προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης και των ψευδο - ελίτ δημιουργεί κύριο ανάχωμα στους χειρισμούς. Επίσης, είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσεις μια ρήξη χωρίς ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο γιατί πελαγοδρομείς και δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τα κτυπήματα των δανειστών.

Δ. Ας επιχειρήσουμε μια αποτίμηση του αφηγήματος και των πράξεων της συγκυβέρνησης.

Θέση: Θα μειώσουμε δραστικά το δημόσιο χρέος με την σύμφωνη γνώμη των εταίρων μέσω πειστικής επιχειρηματολογίας και χρήσης των θεσμικών δυνατοτήτων της Ε.Ε. Αποτέλεσμα: Αποδοχή όλων των υποχρεώσεων και δέσμευση πλήρους αποπληρωμής.

Θέση: Θα χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα του Τ.Χ.Σ προκειμένου να δημιουργήσουμε ανάπτυξη και σεισάχθεια. Αποτέλεσμα: Τα χρήματα έχουν δεσμευτεί.

Θέση: Θα ενεργήσουμε ως κυρίαρχο κράτος καταργώντας μνημόνιο και εφαρμοστικούς νόμους. Αποτέλεσμα: Δεσμευόμαστε ότι δεν θα προχωρήσουμε σε καμία μονομερή ενέργεια (κυριαρχικό δικαίωμα). Μέχρι στιγμής δεν έχει καταργηθεί κανένας εφαρμοστικός νόμος ούτε δευτερεύουσας σημασίας.

Θέση: Δεν έχουμε σκοπό να θέσουμε στην κρίση των δανειστών καμία απόφασή μας για αυτό ψηφίζει ο λαός. Αποτέλεσμα: Έχουμε εγκατασταθεί στις Βρυξέλλες όπου υποβάλλουμε διαρκώς προτάσεις. Η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμένου- Βαρουφάκη διακρίνεται ως πλέον ευφάνταστη έναντι της προηγούμενης των Σαμαρά - Βενιζέλου - Χαρδούβελη καθώς προτείνει νοικοκυρές με κρυφές κάμερες για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Θέση: Η τρόικα τελειώνει. Κανένας έλεγχος δεν γίνεται αποδεκτός. Αποτέλεσμα: 
Η τρόικα μετονομάστηκε σε θεσμικά όργανα και οι συναντήσεις θα γίνονται στις Βρυξέλλες ενώ θα έλθουν και στην Αθήνα αλλά δεν θα συναντήσουν υπουργούς.

Θέση: Οι αποδοχές επιστρέφουν στα 751,00 ευρώ. Το μέτρο θα είναι από τα πρώτα. Αποτέλεσμα: Η δέσμευση μεταφέρεται στο 2016 και από το περιεχόμενο της συμφωνίας προκύπτει πιθανότητα εμπλοκής του μέτρου.

Θέση: Δεν χρειαζόμαστε χρήματα παρά μόνον χρόνο για την υλοποίηση του προγράμματός μας. Αποτέλεσμα: είκοσι πέντε μέρες μετά βιώνουμε χρηματοδοτική ασφυξία και παρακαλάμε θεσμικούς και εξωθεσμικούς για αλληλεγγύη.

Θέση: Πρώτη μας ενέργεια η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αποτέλεσμα:  Πρόγραμμα...200 εκατομμυρίων σε μια χώρα με εισαγωγές 46 δις. Πολύ λιγότερα από μα σύμβαση τρίτης κατηγορίας, 2 ευρώ την ημέρα για το 1?5 των πληγέντων.

Σταματάει η παράθεση θέσεων και προσδοκιών. Πρώτη φορά αριστερά αλλά όχι πρώτη φορά τραυματικά.

Ε. Το Εθνικό Μέτωπο έχει εγκαίρως επισημάνει την φύση και καταγωγή του ζητήματος και θεωρεί ότι η επίλυσή του περνά από την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, την προετοιμασία και εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου σωτηρίας. 
Ούτε εύκολο είναι, ούτε απλό. Είναι όμως ο μόνος δρόμος για την αναγέννηση της πατρίδας και την ευημερία του λαού. Κανένας άλλος πλην των Ελλήνων δεν μπορεί να σώσει την Ελλάδα.


Εμμανουήλ Ν. Κώνστας
Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Μετώπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου