Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Η επόμενη μέρα στην Τουρκία (Ανακοίνωση του Εθνικού Μετώπου)


Η επικράτηση του ΝΑΙ στην Τουρκία με οριακό αποτέλεσμα, ήταν αναμενόμενη. Οι εκτιμήσεις μετά την πλήρη επικοινωνιακή και κρατική επίθεση των δυνάμεων του Ερντογάν αλλά και τις εκτεταμένες διώξεις, έδιναν πιθανότητες επικρατήσεως με μεγαλύτερο ποσοστό, τουλάχιστον πάνω από 55%.


Τα δεδομένα βέβαια δεν θα αλλάξουν. Η Τουρκία παραμένει ένα αυταρχικό καθεστώς και τίποτα δεν εμπόδισε τον Ερντογάν και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να εξαπολύσουν ένα πογκρόμ κατά των αντιπάλων τους, ούτε με το θεσμικό πλαίσιο που προϋπήρχε. Η διολίσθηση στον αυταρχισμό εξυπηρετεί την άσκηση πολιτικής μεγαλύτερης εξαπλώσεως του ισλαμισμού και ταχύτερων αποφάσεων στα εξωτερικά , όπου η Τουρκία όπως φαίνεται βρίσκεται στριμωγμένη ανάμεσα στον Κουρδικό κόσμο και την εκπεφρασμένη βεβαιότητα των Αμερικανών και των Ρώσων για την ίδρυση Κουρδικού κράτους.

Η Τουρκική πολιτική όπως έχουμε αναλύσει πολλές φορές δεν διαφοροποιείται είτε βρίσκονται στην αρχή Κεμαλικοί είτε ισλαμιστές. Το πλαίσιο που ο Ερντογάν επιχειρεί να επιβάλλει, επιτρέπει την ακόμα πιο τυχοδιωκτική διαμόρφωση εντάσεων ή προτεραιοτήτων ακριβώς επειδή υπάρχει άμεσος πια ο κίνδυνος του ακρωτηριασμού της σημερινής Τουρκίας. Ένας επικίνδυνος παίκτης, χωρίς αίσθηση των πραγματικοτήτων.

Η Ελληνική πολιτική βούληση οφείλει να είναι σαφής και δυναμική ακριβώς για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως προς την αποτροπή.


Ανακοίνωση του Εθνικού Μετώπου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου