της Αθηνάς Παπαδοπούλου
Αυτό είχε διατυπώσει ο Πλάτων, εκφράζοντας 2000 χρόνια πριν την αναγκαιότητα πολιτικής συνείδησης και πολιτικής πράξης, αφού ο ίδιος ο άνθρωπος είναι φύσει πολιτικό ον.
Πολλοί τρομάζουν από τη λέξη «πολιτική» και την αποστρέφονται, καθώς αυτή έχει συνυφανθεί με την κυβερνητική κι εξουσιαστική πραγματικότητα. Η πολιτική, όμως, είναι παράγωγο της πολιτείας. Και μια πολιτεία αποτελείται από πολίτες. Για να διατηρηθεί δε άριστη και να μην εκφυλιστεί, είναι αναγκαία η συμμετοχή τους σ’ αυτήν. Αν οι πολίτες πάψουν ν’ ασχολούνται με αυτήν, η πολιτεία με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο παύει να υφίσταται.
Στην αρχαιότητα τα της πολιτείας, η πολιτική δηλαδή, ονομάζονταν «κοινά» (res publica = δημόσια/κοινά πράγματα). Η έκφραση αυτή είναι και η ουσία της πολιτικής σκέψης, αφού δείχνει τη άμεση σχέση πολιτικής και κοινωνίας και τη συνάρτηση αυτών. Ο άνθρωπος σήμερα, έχοντας παραμελήσει την πολιτική του διάσταση, παύοντας δηλαδή να είναι πολιτικό ον, άρα και πολίτης, έπαψε να είναι και κοινωνός (μέτοχος) της κοινωνίας. Παρέδωσε έτσι το προνόμιο της ενασχόλησης με τα κοινά (της πολιτικής) σε ανθρώπους διεφθαρμένους, επαληθεύοντας τον Πλάτωνα με τις δραματικές συνέπειες που βιώνει σήμερα η κοινωνία μας στο σύνολό της.
Το Εθνικό Μέτωπο, εντοπίζοντας τη ρίζα του συνολικού προβλήματος σ’ αυτήν την πραγματικότητα και θεωρώντας την ως ένα από τα κύρια αίτια της παρακμής, καλεί τους Έλληνες να πάψουν να είναι αμέτοχοι. Απευθύνει δε ανοιχτή πρόσκληση προς όσους νοιάζονται ακόμα για την πολιτεία και την κοινωνία μας, να συμπαραταχθούν μαζί μας στον πολιτικό στίβο ως συναγωνιστές, μετέχοντας της προσπάθειας και συμβάλλοντας δραστικά στην αλλαγή. Μην επιτρέπετε άλλο να καπηλεύονται και να οικειοποιούνται κάποιοι αυτό που ανήκει σε όλους: την πολιτική ζωή της χώρας. Το μέλλον μας!
Ποσοι Ελληνες αραγε ειναι συνηδητα πολιτικοποιημενοι ???
ΑπάντησηΔιαγραφή