Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Τζαμί η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας…!

Οι προκλήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση


Την περασμένη Παρασκευή, μετά από 52 χρόνια και για πρώτη φορά, 
η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας, έγινε και πάλι τζαμί…! 
Σκέπασαν λοιπόν τις εικόνες με κουρτίνες διότι το Ισλάμ τις απαγορεύει και 50 Μουσουλμάνοι…προσευχήθηκαν. 

Ο Μαζχάρ Γιλντιρίμ (Διευθυντής Βακουφίων της Τραπεζούντας) δήλωσε: «Από σήμερα ξεκίνησε η προσωπική προσευχή των πιστών. Την ερχόμενη εβδομάδα, θα κάνουμε και επίσημη τελετή».Οι Μουσουλμάνοι προσεύχονται 5 φορές την ημέρα και κατά τις ώρες που δεν υπάρχει προσευχή, μπορεί να λειτουργήσει ο χώρος και ως μουσείο, όπως δήλωσε.
Οι δηλώσεις όμως διαφόρων θερμόαιμων Μουσουλμάνων που δημοσιεύονται στην Ηürriyet, δείχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους: «Η Αγία Σοφία απέκτησε την ελευθερία της ως τζαμί. Πιστεύω και με την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, θα συμβεί το ίδιο». Αυτό είναι μια δήλωση του Χαμζά Καγιά, ο οποίος κατοικεί στην Τραπεζούντα. 
Άλλα δημοσιεύματα, εξ ίσου άξια προσοχής, αναφέρουν ότι η μετατροπή αυτή σε τζαμί, ανοίγει τον δρόμο για την λειτουργία ως τζαμιού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. 
Θυμίζουμε ότι ο ναός της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, οικοδομήθηκε από τον Μανουήλ Α΄ 1238 – 1263 με πρότυπο φυσικά την Αγία Σοφία της Βασιλεύουσας. 

Διακοσμήθηκε με εξαιρετικές τοιχογραφίες και μωσαϊκά, δείγματα υψηλής τέχνης της εποχής. Κατά την μετατροπή της σε τζαμί την πρώτη περίοδο, τα μωσαϊκά καλύφθηκαν με σουβά. Η χρήση της ως τζαμιού, διήρκεσε μέχρι το 1960, όταν η τουρκική κυβέρνηση την μετέτρεψε σε μουσείο.

Σήμερα, οι αντιλήψεις των Τούρκων περί πανισλαμισμού, μουσουλμανικού τόξου και νεοθωμανικών επιρροών παίρνουν σάρκα και οστά.
Πρόκειται για μια πράξη που δεν έλαβε δημοσιότητα από τα εδώ ΜΜΕ, αφού κύριο μέλημά τους είναι οι επικουρίες που προσφέρουν σε τέτοιου είδους πολιτικές. Κάτι φυσικά που φαίνεται κι από την μανιώδη εμμονή τους στις τούρκικες τηλεοπτικές σειρές που κατακλύζουν τους δέκτες μας.
Το κράτος - Ραγιάς, ανέχεται κάνοντας βαθιές υποκλίσεις, εκείνους που οργιάζουν στη Θράκη, μεθοδεύουν μειονοτικά ζητήματα ακόμα και στα Δωδεκάνησα, εξαγοράζουν Ελληνικές επιχειρήσεις, τα πολεμικά τους φτάνουν ανενόχλητα μέχρι το Σούνιο σαν να πρόκειται για τουρκική λίμνη 
και τρίβουν τα χέρια τους για τα γιουσουφάκια της ελληνικής πολιτικής σκηνής, που χρηματοδοτούν την ανέγερση τζαμιών ακόμα και στην Αθήνα…!
Η ανυπαρξία ενός κράτους που θα προστάτευε το λαό του, ή τουλάχιστον η έννοια της αξιοπρέπειας θα υπήρχε στο λεξιλόγιό του, αλλά και η απουσία πολιτικών που θα εντόπιζαν και θα αναδείκνυαν ανάλογα γεγονότα, είναι δραματικά χαρακτηριστική. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου