Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος


Οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου πέτυχαν κατ'αρχήν να επιβάλλουν συσχετισμούς κατάλληλους προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή του 3ου μνημονίου που θα επιδεινώσει την κατάσταση στην κοινωνία, την οικονομία και θα δημιουργήσει εθνικά προβλήματα. Η εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά. Το καθοριστικό όμως σημείο αυτής της αναμέτρησης ήταν η αποχή. Ο μισός Ελληνικός λαός γύρισε την πλάτη και αποδοκίμασε το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα. Από το 2004 έως το Σεπτέμβριο του 2015 η αποχή διπλασιάστηκε! Ο λαός αρνήθηκε να συμμετάσχει στην παρωδία αντιπροσώπευσης, του καθεστώτος που εξυπηρετεί τη ξενοκρατία, την οικονομική ολιγαρχία, ένα θλιβερό πολιτικό , οικονομικό και επικοινωνιακό κατεστημένο. Εάν συνεκτιμηθούν τα λευκά , τα άκυρα και η ψήφος εμπαιγμού καθώς και η γενικότερη απογοήτευση των εκλογέων, γίνεται σαφές ότι το κοινοβουλευτικό σύστημα όπως το γνωρίζουμε έχει τελειώσει στη συνείδηση των πολιτών. Η τεράστια κοινωνική αναντιστοιχία θέτει ζήτημα νομιμότητας και πάντως αμφισβήτησης του όλου συστήματος.
Το 75% όσων ψήφισαν ενέκριναν το 3ο μνημόνιο. Ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στα κόμματα που υπηρετούν το μονόδρομο, παρά την αποδεδειγμένη τυχοδιωκτική και καταστροφική πολιτική τους. Είναι κυρίως θύματα μιας μαζικής και πολυεπίπεδης προπαγάνδας, που θέλει την χώρα ανίκανη να βρει λύση εκτός του πλαισίου που έχουν οριοθετήσει οι δανειστές.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α και οι ΑΝ.ΕΛ που κατά την επτάμηνη διακυβέρνηση απέδειξαν την προχειρότητα και την ανεπάρκειά τους εξασφάλισαν μια δεύτερη ευκαιρία, γιατί κανείς δεν ήθελε τους παλιούς. Το άθροισμα των δυνάμεων τους δεν είναι μεγαλύτερο από αυτό των άλλων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων επωφελούνται όμως του καλπονοθευτικού νόμου. Η νέα συγκυβέρνηση θα έχει συμφωνία εντός κοινοβουλίου. Είναι όμως περισσότερο από βέβαιο ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού ακόμα και αυτοί που απρόθυμα του ψήφισαν, σύντομα θα είναι απέναντί τους κατά την εφαρμογή της ολέθριας πολιτικής

Η Νέα Δημοκρατία παρά την υποκίνηση των μέσων μαζικής επικοινωνίας παρέμεινε στο ίδιο ποσοστό. Εξακολουθεί να εγκλωβίζει χιλιάδες Ελλήνων στο ανύπαρκτο όραμα της Ε.Ε. Δεν έχουν καταλάβει δεκαετίες τώρα τι έχει συμβεί στη χώρα. Διατηρούν αυτούσια την παλαιοκομματική νοοτροπία και αγωνίζονται να επανέλθουν αξιοποιώντας την άτυχη διαχείριση των άλλων.

Το ΠΑΣΟΚ
μαζί με τα απομεινάρια της ΔΗΜ.ΑΡ εξασφάλισε την ασυλία για τα εγκλήματα του στην πατρίδα μέσα από τις διαρκείς εκλογικές αναμετρήσεις. Επενδύει στην ιδέα ότι η μνήμη της κοινωνίας δεν είναι ισχυρή και φιλοδοξεί να είναι ομόλογος συνομιλητής σε νέες εξαρτημένες κυβερνήσεις.

Το Κ.Κ.Ε απέτυχε να αυξήσει τις δυνάμεις του παρά την κρίση. Η ιστορική καταδίκη των ιδεών του θέτει τα όριά των δυνατοτήτων του. Πάντως δεν αποκλείεται οι εξελίξεις να τροφοδοτήσουν τις τάξεις του.

Το "Ποτάμι" ψηφίστηκε από τη μουσουλμανική μειονότητα όπως και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δεν διασώθηκε όμως. Η Ελληνική κοινωνία έχει αντιληφθεί ότι πρόκειται για κόμμα εξυπηρέτησης επιχειρηματικών και ξένων συμφερόντων. Η πτώση του είναι θετική εξέλιξη.

Η Χρυσή Αυγή κατέγραψε 7% και 18 έδρες. Σε απόλυτους αριθμούς μειώθηκε ο αριθμός ψήφων. Από το αποτέλεσμα προκύπτει ότι η άνοδος της είναι 0,7%. Με δεδομένη την απουσία άλλου εθνικιστικού ή πατριωτικού φορέα καθώς και του ΛΑ.Ο.Σ (1% τον Ιανουάριο του 2015) είναι πασίδηλο ότι η δυναμική της έχει σταματήσει. Οι φήμες ότι θα κατέγραφε τεράστιο ποσοστό ως κύριος αντισυστημικός φορέας, φήμες που και το ίδιο το κόμμα παρουσίαζε ως βεβαιότητα, διαψεύστηκαν. Ο εξτρεμισμός που συνέβαλλε στην επιτυχία του 2011 και 2012 αφού της έδινε το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι δεν θα συνομιλήσει με το σύστημα, είναι αυτός που οδηγεί μοιραία στην περιχαράκωση και την απομόνωση. Η εικόνα απομόνωσης της Βουλής αντανακλάται στην κοινωνία. Έτσι, το 7% αδυνατεί να επικοινωνήσει με το 93% αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.Η αδυναμία μετασχηματισμού σε ένα κίνημα ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων είναι εμφανής. Η ρητορική, η αισθητική και το ύφος του δημόσιου λόγου υπηρετούν αυτή ακριβώς την απομόνωση. Η περίκλειστη οργάνωση και η δράση συσπειρώνουν ένα ακροατήριο αλλά απωθούν του υπολοίπους. Επίσης, δεν έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα να καθοδηγήσει το ακροατήριο της αλλά μάλλον καθοδηγείται από αυτό. Αυτό άλλωστε είναι σύμπτωμα της δημόσιας ζωής εδώ και πολλές δεκαετίες. Το σύστημα τελικά μάλλον εξυπηρετείται από την "φιλοξενία" της Χρυσής Αυγής στη Βουλή αφού έτσι λειτουργεί ο χρόνος και η παρουσία εκφυλιστικά. Ένας ασυνείδητα ελεγχόμενος εθνικισμός εμφανιζόμενος με αυτόν τον τρόπο είναι χρήσιμος γιατί ακινητοποιεί την μεγάλη ανατρεπτική προοπτική του.

Στα όρια της απόγνωσης των ψηφοφόρων αναδείχτηκε ως κοινοβουλευτική δύναμη η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Η αποστροφή που εκδηλώθηκε με αυτόν τον τρόπο έθεσε στην υπηρεσία του συστήματος έναν ακόμα πρόθυμο συνομιλητή μαζί με ους συνεργάτες του, προφανώς στελέχη χωρίς ιδεολογία και πρόγραμμα.

Το Εθνικό Μέτωπο παρακολουθεί ενεργά την αγωνία της Ελληνικής κοινωνίας για ένα νέο σύστημα αντιπροσώπευσης και διοίκησης. Αντιλαμβάνεται την πρωταρχική ανάγκη να επανακτήσουμε την εθνική κυριαρχία και αποτρέψουμε τις συνέπειες του 3ου μνημονίου και τα εθνικά- κοινωνικά προβλήματα που έρχονται.

Η θέση μας βρίσκεται στον ίδιο προσανατολισμό με κάθε Ελληνίδα και Έλληνα που καταλαβαίνει ότι αυτή η περίοδος έχει τελειώσει και η ανάγκη ανοικοδόμησης είναι επιτακτική.

Δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Εθνικού Μετώπου Εμ. Κώνστα για το αποτέλεσμα των εκλογών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου