Ένοχη σιωπή στη δίνη των ανέμων…
Η γη δεν μας αντέχει πλέον θα έλεγα…
Κι ίσως αυτός θα έπρεπε να είναι και ο τίτλος του άρθρου.
Το περιβάλλον έχει πρόβλημα.
Όμως αυτό αποτελεί μια κεντρική διαπίστωση επικίνδυνα κοινολογημένη. Και λέω επικίνδυνα, επειδή τείνει να γίνει μια μοντέρνα παραδοχή. Την ίδια ώρα, η επανάληψη της χρήσης αυτού του όρου, δημιουργεί ένα τοπίο εφησυχασμού εν αναμονή του… μοιραίου.
Εκτός…
Οι κλιματολογικές αλλαγές που ανά την υφήλιο συντελούνται, αποτελούν καθημερινά θέμα συζήτησης. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον - εμείς – όπως η εξάντληση των φυσικών πόρων, η εξαφάνιση ειδών, η μόλυνση από τον διαρκώς αυξανόμενο όγκο των λυμάτων και των απορριμμάτων, βρίσκονται ολοένα και συχνότερα στο προσκήνιο. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι πρακτικές που εφαρμόζουν οι λεγόμενες αναπτυγμένες χώρες για την παραγωγή και την κατανάλωση είναι αποκλειστικά υπεύθυνες. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός, ότι τα φοβερά και τρομερά μεγαθήρια όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ, ουσιαστικά δεν συμμορφώνονται. Σχετικά στοιχεία προέκυψαν και στη συνδιάσκεψη του Μπαλί.
Εντός…
Η Κομισιόν ορίζει μια Κοινοτική στρατηγική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό στη συνέχεια γίνεται Κοινοτική Οδηγία (οδηγία 77/2001/ΕΚ) την οποία υιοθετεί και η Ελλάδα. Δεσμεύεται δε, να καλύψει μέχρι το 2020 το 20,1% της ηλεκτρικής της ενέργειας, από ανανεώσιμες πηγές. Και μάλιστα μέχρι το 2010 θα πρέπει να έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι πως θα συμβεί αυτό, αφού σήμερα η χώρα καλύπτει μόνο το 5,7% των ενεργειακών της αναγκών από τις εναλλακτικές πηγές;
Ως συνήθως, το πρόβλημα οξύνεται από την αδιατάρακτη γραφειοκρατία και την απουσία Εθνικού χωροταξικού σχεδίου. Παράλληλα, η πολιτεία φυλάει καλά στα συρτάρια της μικρά και μεγάλα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προς…μελέτη. Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου 2008, είχαν ζητηθεί άδειες για εγκατάσταση αιολικών πάρκων, που η συνολική τους ισχύς θα υπερέβαινε τα 12.000 MW και μόλις τα μισά απ’ αυτά έχουν πάρει άδειες αλλά η κατασκευή τους ακόμα δεν έχει προχωρήσει.
Και τώρα, στο… Δια ταύτα.
Πέρασε ήδη ένας χρόνος από τότε που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το Εθνικό χωροταξικό σχέδιο και έκτοτε, ένοχη κι απόλυτη σιωπή… Αυτό συμβαίνει, την ώρα που -τουλάχιστον- η αιολική ενέργεια καθίσταται διαρκώς δημοφιλέστερη, αφού το κόστος παραγωγής πέφτει ραγδαία. Γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα ανταγωνιστική σε σχέση με την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
Ηλίου φαεινότερων είναι και το γεγονός ότι η πολιτεία πρέπει επί της ουσίας να απλοποιήσει τις διαδικασίες των αδειοδοτήσεων για τις ανανεώσιμες πηγές, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αναπτυχθεί το δίκτυο κάλυψης των περιοχών όπου θα μπορούν πραγματικά να κατασκευαστούν αποδοτικά έργα πηγών ενέργειας.
Οι κυριότερες έξυπνες πηγές
Η ηλιακή ενέργεια που σήμερα είναι φθηνότερη από ποτέ άλλοτε, - από τη 10ετία του 1970 είναι τουλάχιστον 90% πιο φτηνή - μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά αφού η ηλιοφάνεια είναι κάτι που δεν στερείται η χώρα μας. Επί παραδείγματι, τα σπίτια που θα διέθεταν ηλιακή οροφή, θα παρήγαγαν περισσότερη ενέργεια απ΄ όση θα χρειαζόντουσαν. Φανταστείτε αυτή την εφαρμογή σε πάρκα με φωτοβολταϊκά τόξα…
Η αιολική ενέργεια ανταγωνιστικότερη από ποτέ, με γοργούς ρυθμούς εγκαθίσταται σ’ όλο τον κόσμο. Κυρίως για λόγους κόστους παραγωγής αλλά και διαφύλαξης του φυσικού περιβάλλοντος, πολλά Ευρωπαϊκά κράτη, που δεν πάσχουν από χρόνιες αγκυλώσεις, δημιούργησαν μία εντυπωσιακή ροπή. Μάλιστα, το παγκόσμιο εγκατεστημένο δυναμικό αιολικής ενέργειας το 2012 αναμένεται να εκτοξευτεί στα 150.000 MW !
Η Υδροηλεκτρική ενέργεια, ο λεγόμενος και «Γαλάζιος χρυσός» αγκαλιάζει την ενέργεια από τις μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες, την ενέργεια από τα θαλάσσια κύματα και την ενέργεια από τις παλίρροιες. Σε παγκόσμιο επίπεδο η συνεισφορά των «υδάτων» στην ηλεκτρική ενέργεια ανέρχεται στο 19%. Συνήθως, κοντά σε φράγματα, δημιουργούνται δεξαμενές στις οποίες συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες υδάτων. Ξαφνικά απελευθερώνονται και με τεράστια δύναμη περνούν μέσα από μία γεννήτρια παράγοντας έτσι ενέργεια. Παρά το γεγονός ότι η παραγωγή ενέργειας από τις υδροηλεκτρικές μονάδες δεν ρυπαίνει το περιβάλλον, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Γιατί δεν είναι καθόλου απίθανο, η παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον μιας μεγάλης μονάδας παραγωγής να προκαλέσει τη διατάραξη της πανίδας και της χλωρίδας στην περιοχή. Παράλληλα, παραμένει αστάθμητος ο παράγων της ύπαρξης κινδύνων σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Η ενέργεια από βιομάζα, αντλείται από φυτικά και ζωικά υλικά. Ξύλα από τα δάση, βιομηχανικά, ανθρώπινα ή ζωικά απόβλητα, υπολείμματα από διάφορες γεωργικές εργασίες, είναι ορισμένοι από τους πόρους της παραδοσιακής βιομάζας. Όπως γίνεται αντιληπτό, δεν είναι βιομάζα τα ορυκτά οργανικά υλικά σαν το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ή τον άνθρακα.
Η άντληση της ενέργειας από τη βιομάζα, αποτελεί μια μορφή ανανεώσιμης ενέργειας. Αξιοποιώντας αυτή την ενέργεια, ανακυκλώνεται ο άνθρακας και δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον με διοξείδιο. Η βιομάζα πλεονεκτεί σε σχέση με τις άλλες ανανεώσιμες μορφές γιατί στην ουσία είναι ένα είδος αποθηκευμένης ηλιακής ενέργειας η οποία εκτός των άλλων, με την κατάλληλη επεξεργασία, μετατρέπεται σε υγρά, στερεά και αέρια καύσιμα.
Σαφώς υπάρχουν περισσότερες ανανεώσιμες πηγές για να αναφερθούν. Η γεωθερμική ενέργεια που προκύπτει από την αξιοποίηση της θερμότητας της γης, η πυρηνική ενέργεια που την έχουμε μάθει όλοι μας από την εγκληματική της χρήση, αξιοποιείται και αυτή για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Διάφορες άλλες μορφές που παρά την ευρεία παραδοχή τους, δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, αποτελούν ενδιαφέρον πεδίο έρευνας κι εξέλιξης.
Στις μέρες μας, η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, απόρροια του συνδυασμού με τη χρηματιστηριακή αντίληψη που επικρατεί, απογειώνει τις τιμές του μαύρου χρυσού προκαλώντας κλυδωνισμούς και αλυσιδωτές αντιδράσεις παγκοσμίως.
Ένα εντυπωσιακό παιχνιδάκι στα χέρια δημιουργών και οπαδών της παγκοσμιοποίησης…
Εμείς πρέπει να σκεφτούμε πως…,
Η κυρίαρχη, ανανεώσιμη κι αιώνια πηγή ενέργειας είναι η Βούληση.
Κάτι που αποτελεί άγνωστη περιοχή στο πολιτικό γίγνεσθαι των καιρών μας.
Για να γίνει πράξη η περιφρούρηση του περιβάλλοντος, προηγείται η ευαισθητοποίηση και η συνειδητοποίηση της σχέσης Γης – αίματος.
Οι συνέπειες αυτής της αντίληψης, θα οδηγήσουν άμεσα στην εκτόνωση
διαφόρων εντάσεων, στην αναθεώρηση των επαχθών σχέσεων και των εικονικών ισορροπιών, αφού ο ενσυνείδητος άνθρωπος είναι ο απόλυτα αφοπλιστικός.
Γιώργος Βεργιάννης
Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010
ΕΝΟΧΗ ΣΙΩΠΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου