του Πολύδωρου Ιππ. Δάκογλου
Η οικονομική κρίση παρουσιάσθηκε ως επίσημη δικαιολογία, της Προεδρίας της Δημοκρατίας, προκειμένου να ακυρωθεί ο εορτασμός της 24ης Ιουλίου. Αναρωτήθηκα, "άραγε, το 2010 και το 2011 που έγιναν λαμπροί εορτασμοί, δεν υπήρχε οικονομική κρίση"; Εψαξα στο αρχείο των άρθρων μου και (ίσως) βρήκα το γιατί!
Παραθέτω το άρθρο μου της Παρασκευής 27ης Ιουλίου 2011, που είχε δημοσιευθεί με τίτλο "Το κράτος εόρτασε, με τον Ερντογάν στα κατεχόμενα της Κύπρου".
"Την ίδια στιγμή που ο Ερντογάν δήλωνε προκλητικά από τα κατεχόμενα ότι δεν αναγνωρίζει το Κυπριακό κράτος, το κράτος των Αθηνών εόρταζε, για μια ακόμη φορά, την αποκατάσταση των προαπριλιανών πολιτικών στην εξουσία. Μια εξουσία που τους παραχώρησαν οι εκπρόσωποι της πολιτειακής ηγεσίας της χούντας, ενώπιον των οποίων, παραλαμβάνοντες την εξουσία, ορκίσθηκαν "να φυλάττουν πίστη εις την Πατρίδα".
Τον όρκο τους, δεν τον κράτησαν τότε. Αντιθέτως, ο Ελληνισμός ένοιωσε στις σάρκες του την χατζάρα του Αττίλα, στον οποίο παραδόθηκε χωρίς ούτε μία τουφεκιά, το 40% της Ελληνικής Κύπρου. Αυτούς τους πολιτικούς και τους "άξιους" επιγόνους τους, ένας δικός τους άνθρωπος, ο καθηγητής Βασίλης Φίλιας, "τους έφτυσε κατάμουτρα" στο πρόσωπο του "δικού τους" Προέδρου.
Διαβάστε την ανοικτή επιστολή του Καθηγητού Βασίλη Φίλια προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, όπου του αναφέρει γιατί δεν επιθυμεί να εορτάσει μαζί τους μια επέτειο που δεν θα έπρεπε να υπάρχει.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Όταν την επομένη του πραξικοπήματος του '67, μία χούφτα άνθρωποι ιδρύσαμε τη "Δημοκρατική Άμυνα" γνωρίζαμε πολύ καλά ότι η Δημοκρατία δεν καταλύθηκε από τις ερπύστριες των τανκς, αλλά είχε προ πολλού αυτοκαταρρεύσει και αυτοαναιρεθεί εσωτερικά.
Γι' αυτό και ο απόηχος της αντίστασής μας ήταν όχι απλά η πάλη της ανατροπής της δικτατορίας, αλλά η ουσιαστικοποίηση της μελλοντικής Δημοκρατίας με την έννοια της εδραίωσης μιας πραγματικής λαϊκής κυριαρχίας.
Ο στόχος αυτός δεν επετεύχθη διότι το παλαιό φθαρμένο πολιτικό προσωπικό όχι μόνον επανήλθε το '74 «ανέπαφο», αλλά και διότι η δικτατορία χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι για να «μεταποιηθεί» η ελευθερία σε ελευθεριότητα και ασυδοσία. Η συντεχνοποίηση της κοινωνικής μας ζωής, η ανευθυνοποίηση, ο παρασιτισμός, η λογική του «πεζοδρομίου», η διαφθορά, τα σκάνδαλα και ο πολιτικός θεατρινισμός είναι μερικές, οι σημαντικότερες, από τις συνέπειες.
Αυτά όσον αφορά το απώτερο παρελθόν, όπου οι ευθύνες βαρύνουν όλους όσους άσκησαν πολιτική σε επίπεδο εξουσίας.
Το παρόν συνδέεται με μία οικονομική βαθύτατη δυσπραγία, που οδηγήθηκε σε οικονομική κατάρρευση από χειρισμούς, τους οποίους χαρακτήρισαν η λογική της εξάρτησης, της υποτέλειας, της παράδοσης άνευ όρων των συμφερόντων της χώρα στους διεθνείς κερδοσκόπους και τους μηχανισμούς των παγκόσμιων τοκογλύφων.
Κάτι που έγινε από μία «σοσιαλιστική» κυβέρνηση, η οποία με τις συμβουλές και τις συμβολές των ξένων επεχείρησε μια άνευ προηγουμένου εξαπάτηση του ελληνικού λαού και όταν σε ελάχιστο χρόνο αποκαλύφθηκε ο αντιλαϊκός και αντεθνικός χαρακτήρας της πέρασε απροκάλυπτα σε εφαρμογή της αρχής «αποφασίζομεν και διατάσομεν». Έτσι αναδύθηκε μία νέα χούντα η οκτωβριανή. Μια χούντα, που όχι μόνον δεν εκμεταλλεύτηκε τεράστιες ευκαιρίες υπέρβασης της κρίσης με προσφυγή στη Ρωσία, την Κίνα, τα εμιράτα και όπου αλλού, αλλά και δεν διαπραγματεφτηκε όπως έκανε η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Ισπανία κ.ο.κ.
Οι προσωπικές σας ευθύνες κ. Πρόεδρε είναι τεράστιες, διότι δεν προστατεύσατε τη χώρα, εντός των ορίων της δικαιοδοσίας σας απέναντι:
- Στην αντισυνταγματικότητα και τον παράνομο χαρακτήρα μεγάλου μέρους των όρων του μνημονίου και την αντισυνταγματική και εξ υφαρπαγής επιψήφιση του,
- Στην εκχώρηση εθνικού πλούτου υπό την μορφή εμπραγμάτων ασφαλειών και «εγγυήσεων» αντί πινακίου φακής.
- Στην ιδιωτικοποίηση όλων των επικερδών δημοσίων επιχειρήσεων.
- Στο μη σεβασμό διεθνών συμφωνιών, που είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση όσον αφορά τα υγρά καύσιμα και το φυσικό αέριο,
- Στον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας και τη λατινοαμερικανοποίηση της χώρας,
- Στην κατ' εντολή της κυβέρνησης ανοικτή σύμπραξη της αστυνομίας με τους κουκουλοφόρους.
Ναι κ. Πρόεδρε. Αυτά και άλλα πολλά μεταξύ των οποίων το μέγιστο και πολύ πρόσφατο. Η σιωπή σας στις εμετικές δηλώσεις Ερντογάν περί «Ελληνικής διοίκησης της νοτίου Κύπρου» και της αμφισβήτησης και αυτής της ύπαρξης Κυπριακού κράτους. Στην πρώτη σας θητεία είχατε δείξει ότι είχατε υπερβεί το κομματικό σας παρελθόν προς όφελος του εθνικού. Σήμερα πλέον λειτουργείτε ως ουραγός μιας Κυβέρνησης μειοδοσίας και εθνικού άγους, ως υποστηρικτής της οκτωβριανής χούντας. Αρνούμαι κατόπιν αυτού να δεχτώ την πρόσκληση στη «γιορτή της Δημοκρατίας». Αρνούμαι να συμμετάσχω σε κάτι, που κατήντησε θέατρο σκιών, αρνούμαι να διαγράψω τον ένα χρόνο παρανομίας και τα πέντε χρόνια φυλακής στο όνομα της στήριξης της σημερινής ψευτοδημοκρατίας του 15%.
Αθήνα 23 Ιουλίου 2011
Βασίλης Φίλιας -Καθηγητής
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ
Η επιστολή του τ. Πρύτανη, ήταν η πρώτη δημόσια αποδοκιμασία του Κάρολου Παπούλια. Ηταν όμως και η πρώτη δημόσια απόδοση ευθυνών για την κατάσταση που έχει οδηγηθεί η χώρα και η κοινωνία, λόγω της στάσης του κορυφαίου πολιτειακού παράγοντος, και της ανοχής που επέδειξε στις πράξεις του Γιώργου Ανδρέα Παπανδρέου. Έκτατε ακολούθησαν πολλές εκφράσεις και πράξεις αποδοκιμασίας του. Και πιθανώς, αν γινόταν η γιορτή, οι δοκιμαζόμενοι άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι, νεόπτωχοι, χρεοκοπημένοι και υποψήφιοι για μετανάστευση ή αυτοκτονία, να μην παρέμεναν αδιάφοροι και αδρανείς.
Πηγή: http://enimerosipeloponnisou.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου