Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ





Της Μαίρης Λαγανά
Μέλους του Εθνικού Μετώπου

Στη Θράκη συμβαίνουν καθημερινά παραδοξότητες…πολιτικές, κοινωνικές, εθνικές και θρησκευτικές. Συμβαίνουν δε σε τόσο συχνή βάση, ώστε για τους κατοίκους της περιοχής αυτής θεωρούνται γεγονότα «φυσικά» και «συνήθη». Για τους υπολοίπους κατοίκους της χώρας, αυτά τα γεγονότα δεν σημαίνουν  τίποτε, διότι απλώς, δεν τα  γνωρίζουν!

Βρισκόμαστε σε εποχή κατά την  οποία μπορούμε ανά πάσα στιγμή, με τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτουμε να γνωρίζουμε τι συμβαίνει  σε ένα γεωγραφικό διαμέρισμα της δικής μας χώρας….
Αναφέρομαι σε γεγονότα πίεσης που φτάνουν  μέχρι και τον εκβιασμό σε βάρος πολιτών, να μην μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, να μην τα στέλνουν σχολείο να επιβάλλεται ο παράνομος σύμφωνα με την συνθήκη της Λοζάννης χαρακτηρισμός «Τούρκου» σε κάθε μουσουλμάνο της περιοχής, να εκβιάζονται  βάση της θρησκευτικής τους πίστης σε όλα τα  επίπεδα, να παρακολουθούν στενά, να λειτουργούν όλοι οι μηχανισμοί φανατισμού εις βάρος των «χριστιανών» συμπολιτών τους..
Πού οφείλεται άραγε αυτή η έλλειψη ενημέρωσης; και ποιοι θεσμοί την επιβάλλουν;


ΜΙΑ ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ
Η ιδιαιτερότητα της Θράκης μπορεί να περιγραφεί με μία λέξη «μειονότητα».Το θέμα όμως, δεν είναι απλό.Το ουσιαστικό ζήτημα είναι ποια σύνθεση έχει αυτή η μειονότητα
Και γιατί είναι αυτό τόσο ουσιαστικό  ζήτημα; Διότι, η μειονότητα της Θράκης αποτελεί το πεδίο μέσω του οποίου ασκείται μια υπόγεια και κατά πολλούς αυθαίρετη και παράνομη πολιτική από το τουρκικό  κράτος, στο εσωτερικό της χώρας.
Το ουσιαστικό ζήτημα έγκειται στο ότι η Τουρκία προσπαθεί να οικειοποιηθεί τη μειονότητα στο σύνολο της, ώστε μέσω αυτής να ασκήσει  υποτιθέμενα δικαιώματα της…
Φυσικά όλη αυτή η κίνηση δεν μπορεί να βρει έρεισμα, σε καμία ιστορική πραγματικότητα και σε καμία διμερή σύμβαση. Όταν μιλάμε για μειονότητα στην Θράκη, μιλάμε κατά  βάση για μουσουλμανική μειονότητα η σύνθεση της οποίας είναι τριπλή: κατά ένα  μέρος αποτελείται από Τουρκογενείς, κατά ένα άλλο μέρος από Πομάκους και κατά ένα τρίτο από Αθίγγανους η Ρωμά.
Αυτήν ακριβώς  την τριπλή σύνθεση της μειονότητας δεν σέβεται το τουρκικό κράτος και οι φορείς στην Θράκη, οι οποίοι προσπαθούν να ισοπεδώσουν τη  φυλετική προέλευση και τα χαρακτηριστικά των Ελλήνων Μουσουλμάνων που ζουν στην περιοχή, παρουσιάζοντας τα συλλήφθην όλα ως «τουρκικά».Παράλληλα μιλούν για την «μητέρα-πατρίδα» Τουρκία των Μουσουλμάνων της Θράκης, η οποία είναι πάντα κοντά τους, ενώ ταυτόχρονα οικειοποιείται τα  ήθη και τα έθιμα, τις παραδόσεις, τους χορούς, την μουσική, τις γιορτές, όλων γενικώς των  Μουσουλμάνων της περιοχής, προς εντονότατη δυσαρέσκεια των τελευταίων.
Ποιοι είναι όμως πραγματικά οι Πομάκοι; και πόσο σχετίζονται φυλετικά  με τους Τούρκους; (Ας σημειωθεί ότι, αν αποκαλέσεις κάποιον Πομάκο «τούρκο»,το θεωρεί ύψιστη προσβολή)
Οι Πομάκοι  λοιπόν είναι αυτόχθονες Θρακιώτες, που διέμεναν πάντα στα ορεινά της Ροδόπης, κατάγονται δε από τους Αρχαίους Αγριάνες(επρόκειτο για πολεμικό λαό),στους οποίους αναφέρεται ο Ηρόδοτος, ο Θουκυδίδης, ο Πολύβιος και ο Στράβων (υπάρχει σχετική αναφορά και στο άρθρο του  δικηγόρου Διονυσίου Καραχάλιου, στον ιστότοπο του Αντίβαρου, με τίτλο η Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης και η στρατηγική χρησιμοποίηση της από την Τουρκία).
Οι Πομάκοι εξισλαμίσθηκαν κατά την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Πολύ διαφωτιστικό πάνω στο θέμα  είναι ένα άρθρο του πρώην υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Ν.Μάρτη.Σύμφωνα με αυτό, κατά την διάρκεια της υπουργείας του, ο καθηγ. της Πολυτεχνικής Σχολής του Παν/μίου Θεσσαλονίκης Ν. Μουτσόπουλος του ζήτησε να χρηματοδοτήσει ανασκαφές σε χωριά, στα οποία κατοικούν Πομάκοι, όπως και έγινε, από το πρόγραμμα Παραμεθορίων περιοχών.
Όταν έκανε την ανασκαφή ,βρέθηκε χριστιανική εκκλησία.
Οι Πομάκοι που χρησιμοποίησε στην ανασκαφή του είπαν….»Χριστιανοί δεν έζησαν εδώ»Τους απάντησε: «Εσείς είστε οι χριστιανοί και έκαναν μουσουλμάνους»Τα σχετικά γεγονότα με το  βίαιο εξισλαμισμό  των Πομάκων αναφέρει η Αιμιλία Λαδοπούλου, από  βουλγάρικες πηγές και από τον Τσέχο γλωσσολόγο και ιστορικό Leopold Geitler(εφημερίδα ΕΣΤΙΑ-10/2/2010).

Όσον αφορά  τους Αθίγγανους Ρωμά, αυτοί εγκαταστάθηκαν στην Θράκη μεταξύ του 10ου ή 11ου μχ αιώνα.Για την προέλευση τους υπάρχουν κυρίως δύο εκδοχές: H μια υποστηρίζει ότι προέρχονται από την Ινδία,από όπου έφυγαν διαδοχικά, προς το Ιράν ,και από εκεί, μέσω της Αρμενίας και του Καυκάσου, ήρθαν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την άλλη εκδοχή, προέρχονται από τους Μελχισεδεκίτες της Φρυγίας και της Λυκαονίας, οι οποίοι εξισλαμίσθηκαν επίσης κατά την  οθωμανική περίοδο.
Με μία μικρή ιστορική έρευνα λοιπόν διαπιστώνουμε ότι οι ισχυρισμοί  περί «τουρκικής μειονότητος» στην Θράκη, όσον αφορά τουλάχιστον τους Πομάκους και τους Ρωμά, είναι εντελώς αστήριχτοι και αυθαίρετοι (αν όχι κακόβουλοι )επιστημονικά….

Πηγή: http://mlagananews.blogspot.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου