Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΑΕΕ




Του Γιάννη Σμυρνιώτη

Τις τελευταίες ημέρες γύρω από τη ρύθμιση των οφειλών των επιτηδευματιών στον ΟΑΕΕ, υπάρχει μία φιλολογία από μέλη της κυβέρνησης, αν και κατά πόσο μπορεί και πρέπει να υπάρξει νέα ρύθμιση των οφειλών των ασφαλισμένων.
Ασφαλώς και θα πρέπει να υπάρξει νέα ρύθμιση που να διαπνέεται από ρεαλιστικό περιεχόμενο και προοπτική.

Που να αποβλέπει στην ανακούφιση των πληγέντων επιτηδευματιών αφενός και στην είσπραξη των ανείσπρακτων οφειλών από εισφορές προηγούμενων ετών.
Οι κάκιστες επιλογές των εντολοδόχων κυβερνήσεων που έθεσαν την Ελλάδα σε τροχιά χρεοκοπίας και την ενέταξαν στο Μνημόνιο, βύθισαν σε βαθιά ύφεση την οικονομία και οδήγησαν ολόκληρο τον εμπορικό κόσμο σε απόγνωση. Οδήγησαν χιλιάδες ανθρώπους στην μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών τους λόγω οικονομικής αδυναμίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία ένας στους δύο επιτηδευματίες δεν πλήρωσε την τελευταία διετία τις εισφορές του στον ΟΑΕΕ με αποτέλεσμα το ταμείο να μην έχει την απαιτούμενη ρευστότητα για να καλύψει τις υποχρεώσεις του.
Έτσι, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, είναι ανασφάλιστοι,
αν ασθενήσουν ή πάθουν κάποιο ατύχημα δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε κάποιο γιατρό ή να πάνε στο νοσοκομείο, μέσω του ασφαλιστικού τους φορέα που χρόνια πλήρωναν αλλά τώρα δεν μπορούν, εκτός βεβαίως αν έχουν χρήματα στην άκρη ή ιδιωτική ασφάλιση. Κάποιοι άλλοι επιτηδευματίες που δούλεψαν σκληρά για δεκαετίες και βρίσκονται λίγο πριν το στάδιο της συνταξιοδότησης, αν δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και με δεδομένη την πολύ χρονοβόρα διαδικασία της συνταξιοδότησης βρίσκονται σε αδιέξοδο. Επίσης κινδυνεύουν και με ποινικές κυρώσεις λόγω των οφειλών τους.
Οι προτάσεις που κατέθεσαν ομόφωνα οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ κ.κ. Δ. Ασημακόπουλος και κ. Β. Κορκίδης, προς την Πρόεδρο του ΟΑΕΕ κα Γ. Κωτίδου , στη μεταξύ τους συνάντηση στις 21 Φεβρουαρίου 2013 για
-    Κεφαλαιοποίηση (πάγωμα) παλαιών οφειλών. Καταβολή μόνο τρεχουσών εισφορών για το 2013 - 2014.
-    Έναρξη καταβολής δόσεων (οφειλών) από 1/1/2015.
-    Εξόφληση οφειλών έως 31/12/2018.
-    Χαμηλή δόση κατά την πρώτη διετία.
-    Δυνατότητα επιλογής για την υπαγωγή σε μία ή δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες για όλο το χρονικό διάστημα της ρύθμισης.
-    Σημαντική μείωση των τελών καθυστέρησης και επιπρόσθετων τελών μέχρι 100%.
-    Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με την ένταξη σε ρύθμιση,
Έχουμε την άποψη πως κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσουν τον εγκλωβισμένο εμπορικό κόσμο. Ίσως η εξόφληση των οφειλών σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου από αυτό που προτείνεται να ανακούφιζε περισσότερο.

Το Εθνικό Μέτωπο Επαγγελματιών έχει καταθέσει πλήρεις προτάσεις για την αντιμετώπιση της δεινής θέσης του επαγγελματικού κόσμου αλλά προϋπόθεση για την εφαρμογή τους είναι μια άλλη συνολική πολιτική κατεύθυνση.
Επιτέλους, οι κυβερνώντες, ας προσγειωθούν στον πραγματικό κόσμο, 
ας ακούσουν και ας συνεργαστούν με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, 
έξω από τις προσωπικές και μικροκομματικές τους σκοπιμότητες, πάνω από τις επιταγές των ξένων διευθυντηρίων –των αφεντικών και εντολοδόχων τους- και πέρα από τη «διόρθωση των δεικτών της οικονομίας» υπάρχουν οι άνθρωποι, η Ελληνική Πατρίδα.



1 σχόλιο:

  1. ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ, ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΔΟΚΑΤΕ ΑΠΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ!
    ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΩΝ ΣΠΑΤΩΝ, ΑΛΛΑ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΟ... ΑΡΑ ΑΧΡΗΣΤΟ!
    ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΛΕΣ... Η ΘΕΛΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΞΙΑΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΝΤΕΣ!
    ΑΠΟ ΠΡΟΔΟΤΕΣ, ΜΟΝΟ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ! ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΜΕΛΕΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή